Krönika: Daum, Daum, Daum

När det kommer till defensivt kunnande är Christoph Daum en riktigt bra tränare, att laget har lyckats hålla nollan i åtta raka ligamatcher är till stora delar hans förtjänst. Men när det kommer till ”ändra om i laget mitt under en match” har han mycket kvar att lära. Om han ens vill lära sig det, med tanke på att han har varit med länge i branschen så ser man ingenting som tyder på att han kommer att använda sig mer av detta i framtiden.

Det funkar helt enkelt inte att nöta på samma spel som har gett resultatet (även om man så önskar) när spelet inte alls ser bra ut. Detta har vi fått se flera gånger under säsongen men nu när det har gått så bra den senaste tiden är det lätt att man glömmer bort det och istället flyter med framgångens våg. Och det är även så det ska vara men förr eller senare kommer det en motgång och om man då står där utan att ha någon aning om vad man ska göra så kan man lika gärna kasta in handduken direkt, vilket även Fenerbahce fick göra när Trabzonspor gjorde 1-2 i den 77:e minuten.

Att spelet inte sedan drogs igång förrän ett par minuter senare för att en Trabzonspelare låg kvar på marken väldigt länge är också en anledning till att ta vara på tiden och göra en förändring. Trots att man ligger under med 1-2 med tio minuter kvar väljer Daum att inte göra någonting. Det spelar ingen roll att laget har haft svårt att skapa målchanser under säsongen utan han väljer att använda sig av samma spel tills det är bara någon minut kvar. Vad gör han då? Jo, tar ut Gökhan G och slänger in Gökhan Ü, helt rätt byte men laget har fortfarande rätt till ännu ett byte? Varför väljer man inte att utnyttja den? Det är bara ett par minuter kvar av cupen, en cup man inte har vunnit på nästan trettio år men som man ändå tidigare under säsongen gett så mycket för. Men till vilket pris?

I mina ögon är det tjänstefel att inte använda sig av alla tre byten. Jag säger inte att det hade gett resultat men om man inte försöker något hur ska man då vara säker? På bänken sitter det flera spelsugna spelare som säkerligen undrar samma sak som miljontals fans runt om i världen. ”Varför görs inte ett till byte? Vi har ju trots allt ett byte kvar.”

En annan sak som verkligen straffade laget idag var att Trabzonspors andra mål är identiskt med det mål som Bursaspor gjorde på Sükrü Saracoglu stadion för ett par månader sedan. När hela laget i panik toksatsar allting framåt, utan att egentligen skapa någonting annat än bara för motståndarna så blir det bara fel vilket leder till att Trabzon kan ta ledningen i matchen. Det är bara ytterligare ett bevis på att den sedan tidigare så defensiva backlinjen inte klarar av då man helt plötsligt ska ställa om till att spela offensivt när matchen ”bara” står 1-1. Det har straffat sig ett par gånger innan under säsongen och det gjorde det även idag.

Nu är cupguldet långt borta, grattis till Trabzonspor som gör en bra match och är värda den här segern.

Det som nu återstår för Daum och spelarna är att vinna ligaguldet. Det finns inga ursäkter, Fenerbahce ska bara bli mästare!

 • FB#10

  Håller med dig. Finns ju de som säger att Fener har gjort en bra säsong, men det är tidigt att säga. Vinner man inte ligaguldet så blir man titellös o det är inte fan godkänt för en klubb med denna status och klass, då har Daum misslyckat.

  Nu gäller det att man tar ligaguldet, vore katastrof och pinsamt ifall bursa skulle snuva oss på denna titel.. aja.

 • Mert

  Det som oroar mig mest är att, om vi vinner ligaguldet så kommer man lura sig själv genom att tro att Daum har gjort att vi vunnit guldet. Defensiven i all ära men vart finns taktikern, och tränaren som vågar inse att vissa spelare borde få chansen mer än de får i nuläget..

  • ilprofessore

   Det är ju ungefär så det har varit när laget har vunnit flera matcher i rad. Även om man inte har låtit motståndarna komma till farliga avslut så har man själva inte skapat så mycket förutom målen då. Flera gånger har Alex fått göra allting själv för att det övriga anfallsspelet suger. Istället har spelare som Topuz och Özer fått ta stort jobb defensivt vilket de iofs har gjort det bra men vi kräver att laget spelar bra anfalla med.

   Vi måste ha in en ny anfallare för Güiza håller helt enkelt inte. Fattar inte hur Daum match efter match kan låta honom spela från start. Onödigt att behöva kritisera honom när han inte ens borde spela.

 • Abi

  Det va väl bekir som kom in och inte unal?? eller var det bara jag som kollade på någon annan match?

  • ilprofessore

   Nej, du kollade nog på samma match =)

   Kanske har tagit fel på Bekir och Unal? =)