Inför Bursaspor – Fenerbahce: Säsongens viktigaste match?

Vi har precis hämtad oss från derbyt innan det är dags för nästa match. Den här gången mot Bursaspor på bortaplan som jag ser som säsongens kanske viktigaste match. Fenerbahce är  i nuläget sex poäng efter ledande Bursaspor. En seger och avståndet minskar till tre poäng men skulle det bli en förlust växer avståndet till nio poäng – Nio poäng som kan bli svåra att hämta in under säsongen.

Ingenting är omöjligt för även om det skulle bli en förlust mot Bursaspor under fredagskvällen kan Fener självklart hämta in de nio poängen men det kommer att bli jobbigt, speciellt om Bursa blir utslagna ur europacuperna och bara kan koncentrera sig på ligaspelet.

Därför är morgondagens match viktig. Tre poäng på bortaplan mot Bursaspor skulle sitta riktigt skönt istället för en förlust där vi istället får jaga de under resten av säsongen.

Laget reste till Bursa utan tre ordinarie spelare – Diego Lugano, Issiar Dia och Mamadou Niang. Om nu Joseph Yobo inte hade funnits på plats hade jag varit mer orolig men nu litar jag på att Bilica går in och gör ett bra jobb tillsammans med Yobo i mittförsvaret.

Varken Dia eller Niang var framgångsrika mot Galatasaray senast och de mår nog bra av att vila den här veckan. Detta ger möjlighet för våra andra spelare i truppen att kliva fram och visa att de hör hemma i startelvan. Semih Sentürk istället för Niang på topp kan vi nog räkna med men vem som spelar till höger om mittfältet är en mer öppen fråga.

Om Aykut Kocaman väljer att spela med Mehmet Topuz i mitten så talar allt för att Kazim-Kazim finns med från start men om Kocaman istället väljer att spela med Cristian på det centrala mittfältet tillsammans med Emre Belözoglu så går Topuz förmodligen ut till höger.

En annan position som känns osäkert så här på förhand är vänsterbacken där jag hoppas på att Andre Santos återigen får chansen från start. Caner Erkin var inte alls bra mot Galatasaray och det är dags för vår brasilianske landslagsspelare att visa upp sig igen.

Kan startelvan mot Bursaspor se ut så här?

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Joseph Yobo – Bilica – Andre Santos
Mehmet Topuz – Cristian – Emre Belözoglu – Miroslav Stoch
Alex de Souza (K)
Semih Sentürk

Bättre spel mot tuffare motstånd

Fenerbahce kör över de sämre lagen men får stora problem mot tuffare motstånd. Det måste bli förändring på detta om laget vill bli mästare i slutet av säsongen. Vi hade knappt något skott på mål i derbymatchen mot Galatasaray och det är riktigt dåligt, vare sig man spelar på hemma- eller bortaplan. Nu ställs vi mot Bursaspor, som är ett bra lag och för att vi ska kunna vinna den här matchen gäller det att ha en rörligt anfallsspel som leder till målchanser. Alex och Semih har genom åren visat att de funkar bra ihop och vi får hoppas att det blir så imorgon också. Slutligen måste vi se upp för Bursaspors omställningar där de är riktigt farliga. När spelare som Sercan, Ozan och Volkan sätter igång går det undan.

Motståndarna

Bursaspor är det enda obesegrade laget i ligan just nu. Det var nog många som frågade sig innan säsongen om laget skulle orka med både spel i Champions League och ligan. I Europa har det gått dåligt med tre raka förluster men i ligan fortsätter Bursaspor att imponera.

Nio matcher har spelats så här långt och laget har vunnit sju stycken samt spelat oavgjord två gånger. I den senaste matchen visade laget styrka och vände ett 0-1 underläge till 5-1 i den första halvleken borta mot Ankaragücü.

I hemmalaget är det frågetecken kring Ali Tandogan, Federico Insua och Milan Stepanovs medverkan i matchen men som däremot kommer att spela och hoppas göra mål är Vederson, turkbrassen som spenderade ett par år i Fenerbahce.

En som vet betydelsen av att vinna och öka avståndet ner till Fenerbahce är tränaren Ertugrul Saglam i Bursaspor som självklart hoppas på att hans lag ska vinna och öka försprånget till sina konkurrenter i jakten på ligaguldet.

Jag skrev inför derbyt att Fenerbahce var ett lag med många matchvinnare och det gäller Bursaspor också. Av lagets arton mål så här långt den här säsongen i ligan så är det tio spelare som ligger bakom dessa.

Trolig startelva

Dimitar Ivankov
Ali Tandogan – Ömer Erdogan – Milan Stepanov – Vederson
Volkan Sen – Pablo Batalla – Hüseyin Cimsir – Ivan Ergic – Ozan Ipek
Sercan Yildirim

Matchen mellan Bursaspor och Fenerbahce spelas på Bursa Atatürk stadion och startar klockan 19.00. Han som håller i pipan är Cüneyt Cakır – En av Turkiets bästa domare för tillfället!