Inför Fenerbahce – Genclerbirligi

Kan spelarna följa upp förra omgångens seger mot Kasimpasa och ta ytterligare tre poäng inför derbyt mot Galatasaray om två veckor? För motståndet står Genclerbirligi där Labinot Harbuzi troligtvis inte kan medverka pga skada.

6-2 mot Kasimpasa i den senaste matchen måste nästan följas upp med tre nya poäng mot Genclerbirligi då vi inte har råd att tappa fler onödiga poäng i jakten på det efterlängtade guldet. Genclerbirligi från huvudstaden kommer på besök. Ett Genclerbirligi som inte har lyckats vinna på bortaplan mot Fenerbahce i över tio år och som bara har vunnit en gång på den nitton senaste matcherna mot Fenerbahce.

Det är kul att se att Aykut Kocaman är aktiv på träningarna, se bilder här.

Han förväntas göra två förändringar från senast. Ut går Andre Santos (som för övrigt blev nyligen uttagen i det brasilianska landslaget) och Fabio Bilica och in kommer istället Joseph Yobo och Caner Erkin. Och bara Yobo håller sig skadefri så kommer vi nog inte få se Bilica i startelvan på ett bra tag.

Miroslav Stoch, Özer Hurmaci, Ugur Boral och junioren Recep Berk Elitez deltog inte på dagens träning utan tränade för sig själv medan Volkan Demirel och GG återigen tränade tillsammans med sina lagkamrater. Skönt att dessa två är skadefria då de är lagets viktigaste spelare.

I övrigt är laget ”fit-for-fight” och resten av startelvan kommer att se ut detsamma som i den senaste matchen. Det ska bli kul att se om vår nya super duo från Senegal och Afrika,  ”Mamadia” kan följa upp de senaste veckornas fina form och fortsätta göra mål. Senast låg duon bakom flera mål och vi hoppas att det fortsätter mot Genclerbirligi.

Bortalaget Genclerbirligi kommer till spel utan flera ordinarie spelare. Mustafa Pektemek, Labinot Harbuzi, Debatik Curri, Ermin Zec, Mehmet Akgün och Michael Stewart kommer alla att missa matchen och det är ett stort avbräck för tränaren Thomas Doll då alla förutom Mehmet Akgün ses som viktigaste spelare i laget.

Genclerbirligi som inför den här säsongen gjorde sig av med alla sina utländska spelare förutom Labinot Harbuzi siktar högt och vill förbättra förra årets tionde placering i ligan.

Men att förvänta sig något på bortaplan mot Fenerbahce som är på väg mot formen är kanske lite mycket begärt men ingen match är avgjort på förhand och Thomas Doll kommer istället att släppa fram andra spelare som vill visa framfötterna. Spelare att hålla koll på i Genclerbirligi är den duktige  målvakten Serdar Kubilge (som har en tid i Fener bakom sig), backarna Orhan Sam och Aykut Demir samt VM-spelaren Edward Smeltz från Nya Zeeland. Dessutom finns Mehmet Yozgatli i truppen som även han har en tid bakom sig i Fenerbahce.

Thomas Dolls spelare har visat en uppåtgående form i ligan och vann också senast derbyt mot Ankaragücü med 1-0 men laget gör för lite mål framåt (4 stycken på 6 matcher) för att det ska vara godkänt.

Det kan jämföras mot Fenerbahce som har gjort hela 17 mål på 6 matcher (2,83/match) och med det är laget bäst i ligan men man släpper också in hel del mål (12 stycken vilket ger en snitt på 2 mål per match).

Det sägs att anfall är bästa försvar och så länge laget gör fler mål än släpper in så vinner man också och det är väl det viktigaste?

Jag tror att matchbilden imorgon kan komma att se ut som i Fenerbahces senaste matcher, där laget satsar på kontringar. Vet inte om det är medvetet från Aykut Kocamans sida men det har fungerat hittills och med lite flyt hade laget haft två raka segrar med sig (tänker på Besiktas matchen där bollen inte ville in).

Trolig startelva

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Diego Lugano – Joseph Yobo – Caner Erkin/Andre Santos
Mehmet Topuz – Emre Belözoglu – Selcuk Sahin/Cristian Baroni – Issiar Dia
Alex de Souza (K) – Mamadou Niang

Mehmet Topuz är en spelare jag vill ska ta för sig mer för han har varit bland lagets sämre spelare i de senaste matcherna men får trots det fortsatt förtroende från Aykut Kocaman. Han har hur bra skott som helst men visar det sällan.

Alex de Souza jagar 100 mål. Ska vår brasilianske lagkapten bli den tredje utländska spelaren att göra 100 mål i den turkiska ligan? Detta kan ske redan imorgon då Alex tycker om att göra mål på Genclerbirligi. 9 mål på 11 matcher har det blivit hittills.

Matchen mellan Fenerbahce och Genclerbirligi startar 18.00 och sänds som vanligt på LigTV. Det går att köpa matchen här eller så går den att se gratis på någon av stream sändningarna som kommer att finnas tillgänglig runt matchtid.

Han som håller i pipan heter Firat Aydinus och vi får hoppas att han gör ett bättre jobb än domaren i matchen mellan Karabükspor och Galatasaray.

Jag hoppas och tror mycket på Fenerbahce imorgon och ser också framför mig när vi vinner. 3-0? 3-1? 4-1? Att vi kommer att göra många mål är jag övertygad om. Om nu bollen nu vill gå in dvs precis som i Besiktas matchen för målchanser, det finns det gott om.

Läs också
Genclerbirligis mardröm – Alex de Souza

Skador stör inför Genclerbirligi

Apropå Mehmet Topuz, rolig jämförelse mot Zlatan