Gästkrönika: Vi lurar oss själva

Ser att Bursaspor sågas rejält av alla fanatiska supportrar som av frustration inte kommer på något bättre. En människa utvecklas bland annat av självrannsakan. Att se sig själv i spegeln och göra självkritik är faktiskt en god egenskap.

Fenerbahce åkte först ut mot Young Boys och sedan PAOK. Galatasaray åkte ut mot Karpaty Lviv och Trabzonspor lyckades inte besegra Liverpool. Egentligen är det bara den sistnämnda som kan kommentera Bursaspors insatser i Champions League och enligt mig det enda lag – just nu – som kunnat göra bättre ifrån sig än regerande ligamästarna ute i Europa.

Hur långt Besiktas kommer i Uefa Europa League är en annan fråga. Jag tror inte att de har mycket mer att spela om men självklart hoppas jag att de rycker upp sig för att ta sig längre i turneringen. Ser inte jätteljust ut.

Ska bara ta några exempel…

Jag minns då Galatasaray torskade mot Chelsea med 5-0 och det hemma i Istanbul. Minns även Fenerbahce bli överkörda av Man Utd med 6-2 och Besiktas se sig utspelade av Liverpool med hela 8-0. Alla dessa gånger visste jag inte vad jag skulle svara när frågan ställdes: ”Vad sysslade turkarna med?”.

Idag möts jag kanske av samma scenarier men med en mer lättnad än då.

Varför? Jo, jag ställer inte lika mycket krav på Bursaspor som jag gjorde på de tre storlagen. Borde jag göra det? Mm, kanske det. Men sett till förutsättningarna så vill jag – som jag alltid är – vara realistisk.

Jag vill inte luras av allt prat utan ser hellre en verklighet.

Jag blundar inte!

Ertugrul Saglam roterar och roterar… Förstår inte hur han inte blivit yr av detta eftersom mitt huvud ständigt skakat sedan ligastarten. Bursaspor tappade ingen nämnvärt från fjolårets trupp, så varför skulle inte de kunna spela bra fotboll.

Problemet är att det inte finns någon stomme i laget.

Lite fotbollslitteratur.

Kontinuitet är viktig gällande målvakt, mittbackar, innermittfältare och anfallare. Minst en spelare i varje lagdel som jag räknade upp måste spela kontinuerligt. Helst ska målvakten, två mittbackar och två innermittfältare vara spelare som känner varandra väldigt bra. Försökte dra det väldigt kort men ni förstår grejen om ni jämför alla startelvor Bursaspor haft sedan säsongsinledningen.

Såg ett intressant klipp om en jämförelse mellan Besiktas och några storklubbar. Lag som Man Utd, Barcelona och Real Madrid hade gått runt på 17-18 spelare. Besiktas hade använt 27 spelare totalt.

Vi gör nog oss själva en tjänst om vi tänker innan vi gapar och skriker.

Så… Gör om. Gör rätt!

Murat Kocacenk
murat@murresblogg.se