Historisk match när målen öste in

Jag lovade er en målfest och så blev det också även om jag trodde mer på 6-0, 7-0, 8-0 eller något liknande än 5-2 som matchen slutade. Sju mål totalt och traditionen den här säsongen håller i sig. När Fenerbahce vinner så gör laget minst tre mål. Och tre av dessa målen signerades lagkaptenen Alex de Souza där den första kom redan efter 34 sekunder!!!

Och matchtiden hade inte ens passerat tjugofem minuter innan han hade gjort ytterligare två mål och fullbordat sitt hattrick.

Fenerbahce har nu gjort trettiofem mål den här säsongen, mest i hela ligan och det är lika många som Besiktas och Galatasaray har gjort tillsammans. Ett imponerade resultat men något som inte imponerar är försvarsspelet där laget har släppt in tio mål på de fyra senaste matcherna.

Av dessa trettiofem mål så har Alex de Souza gjort nio mål, Mamadou Niang åtta och Semih Sentürk sju. Och då har vi ändå sparkapital som Gökhan Ünal och Daniel Güiza vid sidan om.

Alex hade innan gårdagens match gjort mål mot sexton av de arton klubbarna som finns i ligan den här säsongen och nu har han gjort mål på Bucaspor med. Nu återstår bara Kardemir Karabükspor. Och de möter vi på hemmaplan om två veckor.

Jag har själv under säsongen kritiserat Alex för att han inte riktigt räcker till när laget ställs mot bättre motstånd och hade hellre sett honom på bänken men det är glädjande och roligt och se honom prestera mot de mindre lagen i ligan. Han har nu gjort 103 mål på 186 matcher i ligan för Fenerbahce. En levande legend.

18-årige mittfältaren Gökay Iravul gjorde sin första ligamatch från start och imponerade minst sagt. Och glädjande nog fick han också avsluta matchen. Det vill vi se mer av den här säsongen.

Försvarsspelet var det. Att släppa in tio mål på fyra matcher är inte okej och det måste förbättras inför fortsättningen. För att jämföra mot de tre topplagen i Süper Lig (Kayserispor, Bursaspor och Trabzonspor) som har släppt in sex, nio- och åtta mål så här långt. För att inte jämföra mot förra säsongen då laget släppte in tjugoåtta mål på trettiofyra matcher (trettiotvå matcher om vi tar bort ”matcherna” mot Ankaraspor). Den här säsongen har vi redan släppt in arton mål på de inledande tretton matcherna.

Bucaspor är inget bra lag så man kanske inte ska låta sig luras över resultatet men faktum är att de innan matchen bara hade släppt in tretton mål på tolv matcher och att laget nu släpper in nästan hälften av dessa i bara en match visar återigen att Fenerbahce har ett slagkraftigt lag, kanske den bästa i ligan den här säsongen. Att lagets offensiv är ligans bästa är inget snack om saken. Jag önskar jag kunde säga detsamma om defensiven med så i den delen har spelarna och Aykut Kocaman mycket kvar att jobba med. Det ryktas om förstärkningar under januari månad men det har det gjorts tidigare med utan att något har hänt.

Slutligen, det historiska i matchen.

Alex de Souza gjorde lagets 3000:e mål i seriesammanhang, något som han är mycket stolt över. Och målet som kom redan efter 34 sekunder kan han varit hans snabbaste mål någonsin i karriären. Vem som gjorde 2000:e målet? Mittbacken Uche som spenderade nästan tio år i klubben. Se det målet här!