Inför Gaziantespor – Fenerbahce: Svår bortamatch väntar

Fenerbahce har rest till Gaziantep där en svår bortamatch väntar. En match som kan bli historisk då både lagkaptenen Alex och laget jagar milstolpar i antalet gjorda mål.

Statistiskt sett så har Fenerbahce bara vunnit en gång på de fyra senaste ligamatcherna mot Gaziantepspor men innan dess hade laget elva raka segrar. Hur kommer kvällens match att sluta? Ska den senaste negativa trenden fortsätta eller kommer laget återigen lvinna i Antep? Senaste bortasegern kom säsongen 2007-2008 då laget vann med hela 5-0.

Fenerbahce reste till Gaziantep under gårdagen utan avstängde Diego Lugano och även om Lugano ibland gör dumma saker som leder till avstängning så kommer han att saknas i kvällens match. Joseph Yobo och Bekir Irtegün spelade inte alls bra tillsammans i cupmatchen och i ärlighetens namn så har Yobo inte övertygat sen Galatasaraymatchen.

Det är dags för honom att ta ett kliv framåt och visa vem som är ledaren i försvaret nu när Lugano är borta. Med över 200 matcher i Premier League, närmare 100 landskamper för Nigeria (många som lagkapten) och erfarenhet från flera VM-slutspel så borde det inte vara några problem för honom. Bekir, som kanske var planens sämsta mot Ankaragücü får nog stå vid sidan den här gången och in lär Bilica komma in (Någon annan som också vill se en annan reserv till försvaret?)

Niang hade en önskan för någon vecka sen där han välkomnade sin landslagskamrat Souleymane Diawara till klubben. Vi får hoppas att ledningen tar ett snack med Niang och fixar den här övergången. I nuläget känns det som om alla alternativ är bättre än Bilica, Bekir och Ilhan. Försvaret måste bli bättre, så enkelt är det för även om laget gör många mål kan man inte förlita sig på det hela tiden. Det är OACCEPTABELT att släppa in över 1 mål i snitt per match när man inte spelar ute i Europa för Fenerbahce ska vara överlägsna sina motståndare i Turkiet.

Apropå försvarare så var Önder hårt kritiserad i Fener, men nu gör han stor succé i Kayserispor och bli därför inte förvånade om han dyker upp i landslaget snart igen.

Vi befinner oss i en kritisk situation där viktiga spelare saknas både i backlinjen (Lugano) och mittfältet (Emre). Det är nu laget måste visa styrka och inte tappa allt för många poäng och samtidigt gäller det att rotera rätt bland spelarna eftersom många matcher väntar den närmaste månaden.

En sak som jag inte förstår är varför Kocaman måste spela med GG i cupen, om nu GG har dragit med skador den senaste tiden? Varför inte ge Okan chansen där? I skrivande stund är det oklart om GG kan spela mot Antep. Det ska vara tvärtom, ge Okan chansen i cupmatchen och låt GG vila inför ligamatchen för ligan är mycket viktigare än cupen.

En annan anledning till att laget släpper in många mål är att det saknas en stark defensiv mittfältare i truppen. Varken Cristian eller Selcuk Sahin bör spela från start i Fenerbahce och Emre, Özer och Topuz är inga renodlade defensiva mittfältare. Även i den här lagdelen krävs det nästan förstärkt i januari om vi ska vara säkra på att utmana om ligaguldet i vår.

Se bara på Kayserispor – Laget gjorde ett kap i Jonathan Santana. Santana kanske inte är en av de mest eftertraktade spelarna i världen men han håller högre klass än både Cristian och Selcuk. Han har i mina ögon varit i särklass ligans bästa mittfältare så här långt. Vi har sålt spelare till Kayserispor förr, jag byter ut både Cristian och Selcuk mot Santana alla dagar i veckan.

Men nu när defensiven inte håller så hög klass så gäller det att göra mål framåt men det kommer bli lättare sagt än gjort. Fener har i tidigare matcher haft svårt mot de bättre lagen i ligan och Gaziantepspor tillhör de bättre lagen i ligan. Hemmalaget har bara släppt in åtta mål på elva matcher så här långt. Hursomhelst så är spelarna i Fenerbahce något bättre än kvällens motståndare och ska också vara favoriter men det gäller att arbeta för segern. Inga matcher är lätta i dagens fotboll och det är också en stor anledning till att lagen där uppe heter Trabzon, Bursa, Kayseri och inte Besiktas, Galatasaray, Fenerbahce.

Om vi vinner kvällens match känns det som resultatet kommer att bli 3-4, 2-3, 2-4 eller något liknande än snarare 0-1 eller 1-2.

Förväntad startelva

Volkan Demirel
Gökhan Gönül (Okan Alkan) – Joseph Yobo – Fabio Bilica – Caner Erkin
Issiar Dia – Cristian Baroni – Mehmet Topuz – Miroslav Stoch
Alex de Souza (K)
Mamadou Niang (Semih Sentürk)

Uppställning kan variera beroende på om Dia och Niang är spelklara eller inte. Dessutom så får vi bara ha sex utländska spelare på plan samtidigt så det kan också påverka en hel del, speciellt nu när Cristian ”måste” spela. Ett alternativ kan vara att Semih startar istället för Niang men att Niang kommer in senare i matchen. Som jag skrev innan, så gäller det att arbeta hårt för segern och speciellt det centrala mittfältet måste hålla sig vakna och ta ett stort ansvar så att Gaziantep inte bjuds på större ytor. I cupmatchen mot Ankaragücü var det fritt fram på kanterna och inte så konstigt då både GG och Caner är två offensiva ytterbackar (Caner är inte ens back men det är en annan femma).

Därför är det viktigt att Cristian och Topuz (antar att de kommer att spela) stänger till där annars får Aykut Kocaman tala om för både GG och Caner att inte vara så offensiva eftersom det drabbar försvarsspelet. Detta var något som Christoph Daum var expert på eftersom varken GG eller Santos var så offensiva förra året. Och det fanns väl en orsak till det, utan en grym defensiv mittfältare så är det livsfarligt att ha offensiva ytterbackar. Hade laget däremot haft en bra defensiv mittfältare så är det mer eller mindre ”fritt fram” för ytterbackarna.

Det gäller att sätta stopp för Popov som är en duktig offensiv mittfältare i hemmalaget. Vi har bara vunnit en bortamatch i ligan så här (förutom Kasimpasa matchen). Det måste bli förändring på det om vi vill vinna guld i vår. Framåt hänger mycket på Alex, lagkaptenen måste göra en av sina bättre matcher den här säsongen om det ska bli tre poängen och förhoppningsvis så är Niang (eller Semih) på rätt plats när bollarna kommer in i straffområdet. Kan vi sen bara få igång Dia och Stoch på kanterna så är mycket vunnet. Jag hoppas verkligen Stoch gör ett mål ikväll!

Gaziantepspor har en ambition att ta plats i Europa nästa säsong men startade säsongen lite svajigt men nu verkar laget ha kommit igång och bara förlorat en gång i de åtta senaste. I förra omgången vann laget också mot Ankaragücü på bortaplan som ställde upp med nästan identiskt samma lag som mot Fener för ett par dagar sen. Laget innehåller flera talangfulla spelare som unga stjärnskottet, den 18-årige Orhan Gülle, som blev uttagen i landslaget som Guus Hiddink presenterade igår.

Den f.d. supertalangen Olcan Adin som inledde sin seniorkarriär i Fenerbahce finns i truppen och brukar oftast göra bra ifrån sig i matcherna mot sin förra klubb men den stora stjärnan heter Ivelin Popov. Bulgaren som var på väg både till Blackburn och Hercules under sommaren anses vara landets största talang sen Hristo Stoichko. Popov inledde likt laget säsongen lite knackigt men har växt för varje match. De som ska göra målen i Gaziantepspor även om det bara har blivit åtta stycken så här långt är Ismael Sosa, Beto och hårdskjutande Julio Cesar.

Matchen mellan Gaziantepspor och Fenerbahce startar klockan 18.00 och sänds som vanligt på DIGITURKwebtv. Domaren heter Tolga Özkalfa.

Mot tre poäng!