Dags för en förändring?

Mycket att fundera kring...

När man minst anar det kommer en smäll. Ungefär så kan man sammanfatta gårdagens match mot Ankaragücü. Fenerbahce tappade tre mycket viktiga poäng i jakten på Trabzonspor som tidigare under söndagen hade besegrat Istanbul B.B. Nio poäng skiljer lagen nu och för att Fener ska vara med i guldstriden så gäller det inte att tappa fler onödiga poäng men då måste det till en förändring och det NU!

Tränaren Aykut Kocaman sa på presskonferensen efter matchen att laget kanske spelade sitt bästa spel för säsongen under den första halvleken och det enda som saknades var målen. Bästa? Menar han verkligen allvar?

Jag vet inte vad ni säger men jag har sett bättre spel från Fenerbahces sida den här säsongen. Ett bättre spel som har resulterat i mål.

Aykut säger att det enda som saknas är mål. Men skapade vi verkligen så många chanser?

Att vi var det bättre spelande laget och att vi hade kontroll över bollinnehavet kan jag hålla med om men i fotboll går spelet ut på att göra mål och så länge man misslyckas med det så kan man omöjligt vara nöjd. Och då hjälper det inte om man spelar en bra fotboll.

Kanske kan man skylla på vädret? För det var inte de bästa förutsättningarna att spela fotboll på, snön vräkte ner och speciellt andra halvlek bjöd på en dålig fotbollsmatch.

Hursomhelst så är Fenerbahce ett mycket starkare lag än Ankaragücü och då gäller det att utnyttja det stora bollinnehavet bättre. Gör man inte det så är det ett stort fel i laget. Och då behöver man verkligen göra förändringar i laget.

Ankaragücüs mittback Jan Rajnoch sa efter matchen att lagets tränare Ümit Özat hade sagt att bara vi håller 0-0 fram till den 60:e minuten så kommer vi att vinna och med facit i hand så fick Fenerbahces gamle lagkapten rätt också. Är Fenerbahces spel verkligen så lättläst?

Det kan nog stämma för tidigare under säsongen så har spelet varierat stort under respektive halvlek men det kan ha berott på att laget har lett stort efter den första halvleken. Då finns det en tendens att sluta spela fotboll i den andra halvleken men ändå vinna och det ser man överallt i dagens fotboll inte bara hos Fenerbahce-spelarna.

Men när matchen står 0-0 då? Är spelarna verkligen så dumma att de slutar spela även då när matchen är långt ifrån avgjort? Jag vill verkligen inte tro på det men om så är fallet så finns det återigen en stor anledning till att förändra laget.

Jag vet inte om ni har tänkt på det men spelare som Mamadou Niang, Issiar Dia, Miroslav Stoch och Alex de Souza kan vara hur skickliga som helst offensivt men hjälper oftast inte till i defensiven, speciellt när det verkligen behövs. Vi kan räkna in Caner Erkin i den högen också och han spelar ändå som vänsterback. Caner är ingen vänsterback i grunden men får ändå spela där match efter match. Ytterligare en anledning till att förändra laget.

Som jag ser det om spelarna verkligen vill vara med och fightas om ligaguldet under våren så gäller det att Aykut Kocaman gör ett par förändringar, antingen redan till nästa omgång eller efter nyår. Det går inte att köra över de sämre lagen under en halvlek, luta sig tillbaka och spela på resultatet i den andra för att sedan vara dåligt förberedd när man stöter på bättre motstånd i nästa match.

Nu är det inte alls säkert att spelet alls blir bättre med en förändring, men hur ska man veta det om man inte prövar på det?

Mina förslag till en förändring är:

Ändra om spelformation till en 4-4-2 uppställning.

Gör en Juventus (Tänk: Alessandro Del Piero). Sätt Alex de Souza på bänken och låt han agera inhoppare.

Snart är Daniel Güiza tillbaka i full träning, om han inte redan är det. Pröva honom på topp tillsammans med Mamadou Niang.

Få med Andre Santos i backlinjen igen. Det går inte att ha en brasiliansk landslagsspelare på bänken.

Det ryktas om nyförvärv. Högsta prioritet borde vara en defensiv mittfältare bredvid Emre Belözoglu på det centrala mittfältet.

Med dessa förändringar så är jag övertygad om att det blir bättre på sikt.

Alex de Souza är en duktig fotbollsspelare fortfarande men visst hade det varit intressant att se hur laget hade klarat sig utan honom på plan?

Vi måste börja bygga för framtiden!!!