Antalyaspor 0-1 Fenerbahce: Äntligen en seger på bortaplan!

fenerbahce.org

Matchen mellan Antalyaspor och Fenerbahce bjöd inte på någon vidare underhållning men det blev ändå tre mycket viktiga poäng till slut för Fener efter en individuell prestation av högerbacken Gökhan Gönül.

Jag skrev innan matchen att nyckeln till tre poäng skulle vara försvarsspelet och så blev det också. Trots att hemmalaget hade mest boll under större delen av matchen hade de svårt att skapa några riktigt heta målchanser, mycket tack vare det starka försvarsarbetet från Fenerbahce sida. Mittbackarna Joseph Yobo och Diego Lugano stoppade det mesta och visade varför de tillhör ligans bästa försvarare. Andre Santos var inte mycket sämre och gjorde faktiskt en av sina bättre matcher i Fenerbahce-tröjan på väldigt länge. Vi får hoppas att han fortsätter på det viset.

Mittfältet ska också ha ett stort eloge som gav backlinjen ett mycket bättre understöd än vad det har varit de senaste matcherna. Antalyaspor-spelarna försökte stoppa Emre Belözoglu på alla sätt och vis men den lilla krigaren reste sig varje gång. Mehmet Topuz och Selcuk Sahin gjorde också de bra insatser och gav inte hemmaspelarna mycket yta att komma fram på.

MEN, jag skriver det med stora bokstaver så var det offensiva spelet långt ifrån godkänt.

Aykut Kocaman ställde upp med en rätt så intressant startelva där Mamadou Niang, Semih Sentürk och Alex de Souza bildade en anfallstrio men jag vet inte om det berodde på att dessa spelare inte är vana att spelare med varandra eller inte så var samspelet mellan dessa bedrövlig. Lagkaptenen Alex var ofta nere på egen planhalva och hämtade boll medan Niang för det mesta höll sig på kanten och Semih såg mestadels bara snurrig ut.

Där finns det mycket mer att jobba med. Jag vet inte riktigt vad Kocaman tanke var med uppställningen men på förhand såg det ut som ett 4-3-1-2 uppställning där backlinjen med två offensiva yttrar (GG och Santos) skulle ge ett understöd till anfallsspelet medan det tremanna-mittfältet med Emre, Selcuk och Mehmet Topuz skulle skapa en bra balans på de centrala delarna av planen men så blev det inte. Istället såg det mer ut som om Topuz spelade ut till höger medan Niang rörde sig mest på vänstersidan av planen.

Flera försök till offensivt spel syntes i den första halvleken men var som bortblåst till den andra där det gick så långt att mittbacken Yobo fick för sig att följa upp på ett anfall i slutet av matchen där han lyckades snurra upp en försvarare men misslyckades med inlägget.

Pricken över i:et var när Alex de Souza missade ett friläge. Där måste han bara göra mål.

Och när Semih klev av till förmån för Özer Hurmaci (som gjorde comeback i ligan efter ett långt skadefrånvaro) i mitten av andra halvlek så blev laget mer och mer koncentrerad till försvarsspelet. Mot slutet av matchen så var det bara Alex som fanns på topp i och med att Niang gick ut och Dia kom in. Den vindsnabbe senegalesen försökte ett par gånger komma runt på kanterna men det gick väl sådär.

Vill också tillägga att passningsspelet, speciellt under den första halvleken var långt ifrån bra, det får helt enkelt inte se ut på det viset. Jag vet inte hur många gånger passningar som gick till feladress. Om någon räknande antalet så får ni gärna dela med er det. Värt att notera, så kom dessa ofta när laget försökte anfalla.

Hursomhelst så blev det ändå tre poäng till slut och kanske det viktigaste av allt så fick laget återigen känna på hur det känns att vinna utanför Istanbuls gränser. Viktigt inför fortsättningen, sånt stärker självförtroendet, inte bara inför nästa veckas hemmamatch mot Trabzon utan även inför kommande uppdrag på bortaplan.

Trabzonspor som för övrigt tappade två poäng i sin match tidigare under dagen mot Ankaragücü, vilket innebär att Fenerbahce är nu bara sju poäng efter och skulle det bli tre poäng även i nästa match så skiljer det bara fyra poäng lagen åt.

Anfallsspelet må ha varit dåligt men vi tar med oss det bästa från matchen och det var försvarsspelet. Rätt val av spelare till backlinjen och så ska det vara för resten av säsongen.

Jag vill även passa på att tacka Volkan Demirel för att han lyckades tippa bollen över ribban i slutminuterna, han har räddat oss många gånger den här säsongen.

Och slutligen, vilket mål Gökhan Gönül gör. Och efteråt sprang spelarna fram till tränaren Aykut Kocaman för att visa sitt stöd. Det var en fin gest.

Stadion: Antalya Mardan Stadion
Domare:
Tolga Özkalfa, Ekrem Kan, Serkan Akarca

Antalyaspor: Ömer, Erkan, Ali Turan, Deniz, Yenal (İlkem min. 79), Sedat, Uğur, İbrahim (Kenan min. 79), Mehmet Yılmaz  (Djiehoua min. 78), Tita, Necati,
Tränare:
Mehmet Özdilek

Fenerbahce: Volkan, Gökhan Gönül, Lugano, Yobo, Santos, Mehmet Topuz, Selçuk Şahin, Emre, Alex (Gökay min. 90+3), Niang (Dia min. 76), Semih (Özer min. 62)
Tränare:
Aykut Kocaman