Europa tider vi minns: Deivids drömmål och Fenerbahces succé i Champions League 2007-08

Säsongen 2007/2008 glömmer ingen Fenerbahce supporter.  Deivid gjorde två av turneringen snyggaste mål de året (om inte de snyggaste) och Fener kom in i historie böckerna då man för första gången hade nått kvartsfinal i Champions League turneringen.
Läs också: Galatasarays UEFA Cup-guld 2000 

2007 vann man turkiska supercupen och inget annat hemma i Turkiet. Men man gjorde dock succé ute i Europa när man kom till kvartsfinal och åkte ut mot finallaget Chelsea FC. En kvartsfinals plats som var klubbens bästa placering i Champions League. Vägen dit så fick man uppleva snygga mål och mycket bra matcher.

Fenerbahce hade spelare som Roberto Carlos, Deivid, Alex, Gökhan Gönül, Mehmet Aurelio, Volkan Demirel, Diego Lugano och Edu Dracena. Ett mycket bra spelande lag som leddes av en tränare och f.d stor fotbollsspelare – Arthur Zico. 

Den klart bäste spelaren i laget – Deivid de Souza, som gjorde fem mål för klubben i turneringen.  Deivid var tillsammans med Drogba, Rooney, Messi en av de bästa anfallarna i turneringen. Hans första mål kom mot Inter i första omgången i gruppen. Ett av turneringens snyggaste mål någonsin. De målet blev också de enda i matchen som vanns av Fener med 1-0 på Sükrü Saracoglu. Han gjorde även ett viktigt bortamål mot CSKA Moskva och det ledde till att matchen slutade 2-2. I slutspelen så nätade han två gånger mot Sevilla och en gång mot Chelsea i kvartsfinalen. I samma match som han gjorde det otroligt snygga målet mot Chelsea så hade han innan dess gjort ett självmål vilket hade gett Chelsea en 1-0 ledning på Sükrü Saracoglu. Deivid gjorde alltså fem mål, tre mindre mål än den som gjorde flest den gången – Cristiano Ronaldo, åtta stycken.

Fenerbahce spelade mycket bra i gruppen – även om man kom tvåa. Man slog självaste Inter på hemmaplan med 1-0 och den förlusten blev italienarnas enda i gruppen. Inter hämnades dock på San Siro och vann med 3-0 mot ett chanslöst Fenerbahce. Fakta är också att man senare gick längre i Champions League då Liverpool slog ut Inter i åttondelsfinalerna  totalt 3-0.

Det var inte så svag grupp man hade. PSV Eindhoven och CSKA Moskva var även dem två lag som var kandidater att hamna på andra platsen. Men andra platsen blev Fenerbahces efter en vinst mot CSKA Moskva på hemmaplan med 3-1, kryss 2-2 på bortaplan och vinst mot PSV på hemmaplan med 2-0, kryss på bortaplan 0-0. Fener hade liksom Inter bara förlorat en match i gruppspelet – dock hade Fener 3 vinster och 2 oavgjorda matcher och Inter 5 vinster 0 oavgjorda.

Fenerbahce lottades mot Sevilla FC i åttondelsfinalerna och i båda matcherna var det stor dramatik. Första matchen spelades på Sükrü Saracoglu och där slutade matchen 3-2 – vilket den även gjorde i Spanien efter att Volkan släppt in två fina mål, men två mål som han borde ha kunnat rädda/styrt undan. Hur som helst ledde det hela till straffar där Volkan Demirel räddade Fenerbahce när han räddade Dani Alves avgörande straff. Fener hade vunnit i Spanien och nu väntade kvartsfinal i Champions League.

När man lottade kvartsfinalerna blev det klart att man skulle möta engelska Chelsea. Vid vinst mot Chelsea skulle man få möta antingen Arsenal eller Liverpool i semifinal. Första matchen spelades på Kadiköy och efter en halvtimme stod det 1-0 till engelsmännen efter att Maloudas inlägg touchat på Deivid och gått in i mål bakom Volkan. Men inbytte Kazim-Kazim i andra halvlek visade vägen för kvittering och några minuter senare så drog Deivid ett långskott som gick i mål och fick hela Sükrü Saracoglu att explodera. Returmötet i London slutade dessvärre tråkigare när man kämpade hårt för att inte åka ut. Man fick se sig besegrade med 2-0, totalt 2-3. Fenerbahce var ute och Chelsea var vidare.

Chelsea slog Liverpool(slog ut Arsenal) i semifinal och förlorade finalen mot ett annat engelskt lag Manchester United på straffar. Hade Fener vunnit över Chelsea hade det varit engelska lag man hade mött igen.

Nedanför följer några videoklipp som är värda att kolla på:

Alex revansch efter självmålet mot CSKA Moskva på SSS:

Deivids två mål av absolut världsklass!


 Straffdramat mot Sevilla FC: