Revolution på G?

Bernd Schuster är borta och Tayfur Havutcu är ny tränare i Besiktas, åtminstone fram till sommaren. Röster utifrån säger att Luiz Felipe Scolare är på väg att ta över till nästan säsong men jag undrar om det verkligen kommer att bli så.

Det är inte bara Scolaris namn som har dykt upp den senaste tiden utan som vanligt när en tränare får sparken, speciellt i någon av de tre stora klubbarna så kommer alla möjliga namn fram. Men jag undrar om det verkligen kommer att bli så.

Igår gick förresten Besiktas ut på sin officiella hemsida och dementerade Scolari.

Det som jag tror talar för emot en ny tränare till nästa säsong är att om det skulle gå bra för Tayfur under resten av säsongen så ser jag inte någon anledning till varför han inte skulle fortsätta i klubben? En känd tränare i all ära men jag tror inte det finns någon annan som känner den här klubben bättre honom. Kanske ”Deli Ibo” då?

Tayfur har spelat hundratals matcher i de svartvita dressen och har jobbat inom klubben i flera år sen han la skorna på hyllan. Som tidigare lagkapten i Besiktas är Tayfur fortfarande en respekterad man i Besiktas.

Liknande händelse håller på att hända i Galatasaray, som jag kommer senare till.

En annan sak som talar för Tayfur är hans kollega i Fenerbahce på andra sidan sundet Aykut Kocamans framgångar den senaste tiden. Fener gick förra sommaren emot traditionen av att anställa en utländsk tränare och presenterade istället en gammal spelare som ny tränare. Det gick inte alls bra i början men de senaste veckorna har laget visat sig vara hur starkt som helst. Aykut hoca skrev bara på för ett år men skulle han leda Fener till guld så är jag övertygad om att han kommer stanna kvar även nästa säsong.

Och samma sak kan hända i Besiktas. Skulle resultat bli bra den sista tiden och om laget lyfter cuppokalen senare i år så är jag nästan lika övertygad om att Tayfur Havutcu stannar kvar.

Detta skulle i så fall bana vägen för en revolution inom turkisk fotboll vilket för oss till Galatasaray där Tugay Kerimoglu förväntas få chansen till slutet av säsongen. Och som de flesta vet är Tugay en legend i Galatasaray.

Och skulle han också göra bra ifrån sig så är det inte alls omöjligt att han finns kvar som tränare även nästa säsong.

Är den en revolution på Gång?

Chansen att de tre stora i Istanbul leds av bara inhemska namn nästa säsong är rätt så stor.

Och jag vet inte när det hände sist, åtminstone under en längre period!?

Tidigare har det alltid varit så att utländska tränare har kommit och gått till Turkiet undrar somrarna men resultaten i Europa har ändå uteblivit, vilket alltid har varit det stora målet. Den har åtminstone inte blivit så som man hade hoppats på även om det självklart finns en del ljuspunkter.

Kan en revolution inom tränaryrke få en ändring på detta?

Det kanske hade gått dåligt i början men ibland måste man offra något om saker och ting ska bli bättre i framtiden.

***

Vad tror ni om detta? Hade detta gynnat turkisk fotboll i framtiden?