Eskisehirspor 1-3 Fenerbahce: Alex, Alex, Alex

Caner Erkin gjorde en bra match som vänstermittfältare. Foto: NTVSpor.net

Fenerbahce vann kvällens match mot Eskisehirspor med 3-1 och hjärnan bakom alla tre målen var (som vanligt) lagkaptenen Alex de Souza. Segern innebär att Fener återigen gick upp i serietopp och ligger nu två poäng före Trabzonspor som spelar sin match först imorgon.

Men matchen började inte alls bra för Fenerbahces del som snabbt hamnade i underläge efter slarv i försvarsspelet när Batuhan Karadeniz fick stå helt fri i straffområdet och enkelt kunde nicka in ledningsmålet för hemmalaget i den åttonde minuten.

Fenerbahce kom dock snabbt igen, den här gången var det Eskisehir-försvaret som slarvade och Caner Erkin kunde istället ta vara på framspelningen av Alex och sätta dit kvitteringen endast två minuter efter Eskisehirspors ledningsmål.

Fem minuter senare var det återigen dags för Alex de Souza att hamna i rampljuset. Den här gången serverade han Mamadou Niang som gav Fenerbahce ledningen med sitt femtonde mål för säsongen. För övrigt så var det tolfte gången som Alex spelade fram till ett mål i turkiska ligan den här säsongen och med det så leder han både skytteligan och assistligan.

Lagkaptenen Alex hade själv två bra chanser i den första halvleken men målvakten i Eskisehirspor Vanja Ivesa stod i vägen båda gångerna när Alex försökte med huvudet.

Har vår legendariske lagkapten blivit nickspecialist på äldre dagar? Senast han gjorde mål i ligan (mot Galatasaray) var ett nickmål. Han hade två bra chanser mot Bursaspor i förra omgången, båda med huvudet och så kvällens match.

Mer flyt där och Alex hade kunnat punktera matchen redan i den första halvleken.

I den andra halvleken var det ett mer avvaktande spel från Fenerbahces sida samtidigt som Eskisehirspor tryckte på för ett kvitteringsmål och hemmalaget skapade också ett par chanser och var väldigt när att kvittera men Batuhans nick tog i stolen.

Där levde Fenerbahce riktigt farligt men Eskisehirspor hade inte det rätta flytet på sin sida.

Istället kunde Fener avgöra matchen genom inhopparen Semih Sentürk som fastställde slutresultatet med rumpan (!!!). För framspelningen stod Gökhan Gönül för men den som öppnade upp Eskisehir-försvaret rejält var lagkaptenen Alex som var den som hittade GG ute till höger.

***

Fenerbahce som hade riktigt svårt att vinna några bortamatcher i höstas har nu helt plötsligt sex raka segrar på bortaplan. Och laget har dessutom gjort sexton mål på dessa matcher.

Kvällens förlust var den första för Bülent Uygun på hemmaplan sen han tog över tränarjobbet i Eskisehirspor. Innan kvällens match så hade laget spelat tio matcher utan förlust på hemmaplan med honom vid rodret.

***

Allt snack om utländska spelare och att den utländska spelarkvoten måste bort från turkiska ligan. Fenerbahce avslutade kvällens match med sju turkiska spelare där matchens sista byten var två utländska spelare (Alex de Souza och Mamadou Niang) mot två turkiska spelare (Semih Sentÿrk och Bekir Irtegün).

***

Fenerbahce har nu gjort 65 mål i ligan, vilket är överlägset flest mål av alla lagen. Den som ligger tvåa i målligan är Trabzonspor som har gjort 55 mål.

***

Caner Erkin gjorde ikväll sin bästa match i Fenerbahce-tröjan. Han fick äntligen förtroendet som yttermittfältare och var bland de bättre i laget. Försökte ofta ta sig runt på kanterna och kom till inlägg flera gånger under matchen. Fick också flera frisparkar med sig vilket är ett bevis på att motståndarna hade jobbigt med honom på vänsterkanten. Svarade dessutom för ett mål och hade med lite tur kunnat göra ytterligare ett i slutminuterna.