Ilprofessore betygsätter säsongen: Anfallarna

Innan Fenerbahce drar igång sin försäsong imorgon så tänkte jag fullborda betygsättningen av den förra säsongen. Turen har kommit till anfallarna.

LÄS OCKSÅ
Ilprofessore betygsätter säsongen: Målvakterna
Ilprofessore betygsätter säsongen: Backarna
Ilprofessore betygsätter säsongen: Mittfältarna

Betygskritier

5 – Hög nivå under hela säsongen.

4 – Nästintill perfekt säsong.

3 – En fullt godkänd säsong.

2 – Bra försök men inte mer.

1 – Nej, det här håller inte.

Mamadou Niang – Värvades till Fener av en enda anledning: MÅL! Fenerbahce har under de senaste åren haft flera utländska anfallare i laget som har blivit värvade just för att göra mål. Men resultaten har inte blivit så som klubben har önskat. Men Niang visade redan under sin första tid i Turkiet att han är en målgörare av klass. I Marseille snittade han över 15 mål per säsong i ligan under flera år och i Fenerbahce-tröjan blev det 15 mål på 29 matcher under debutsäsongen. Även om han tycks vara en aningen skadebenägen och stundtals sett lite svag ut i närkamperna mot försvararna i Turkiet så får han fullt godkänt. Hans show mot Besiktas är något man sent kommer att glömma. Nu gäller det att leverera i Europa också. Betyg: 4/5

Semih Sentürk – Superavbytaren. Det känns som om att Semih är värt ett bättre öde efter alla år som han har suttit på bänken i Fenerbahce till förmån för utländska anfallare och proffsryktena har varit många men år in och år ut så finns han kvar i klubben. Är det för kärleken till klubben eller för att ryktena är just bara rykten? Semih visade under förra säsongen varför han inte kommer att bli ordinarie i Fenerbahces startelva. Han missar helt enkelt alldeles för många målchanser och gör det lätta svårt. Ser ut att stanna kvar i Fener i ytterligare tre år men det lär inte bli så mycket spel efter värvningen av Emenike men en superavbytare i hans klass är det ingen som tackar nej till. Betyg: 3/5

Daniel Güiza – Innan förra årets säsong så hade Güiza gjort 22 ligamål för Fenerbahce. En helt klart rätt så godkänt resultat. Men för en spelare i Güizas prisklass så är det långt ifrån godkänt. Jag likt många hoppades på något stort när Fener värvade mannen som hade vunnit skytteligan i Spanien med 27 mål men Güiza visade sig vara inget annat än en ”one-season-wonder”. Kanske hade han kommit upp i de målen om han inte hade missat så många målchanser men det kommer vi aldrig att få reda på. Är på väg bort för andra sommaren i rad men hans höga lön skrämmer iväg många klubbar. Det blev bara tre matcher för honom förra säsongen och egentligen borde betyget inte vara högre än etta eller två men målet mot Bucaspor är värt betydligt mer än så. Viktigt att poängtera, hans slutbetyg har inget med hela säsongen att göra. Betyg: 3/5

Recep Berk Elitez – Den turkiska U19-landslagsmannen satt på bänken i två cupmatcher utan att få chansen. Rätt så synd. Har hört mycket positivt om honom under det senaste året och det hade varit roligt att se honom i Fenerbahce-tröjan. Nu kommer han att bli utlånad till Eskisehirspor där jag hoppas få se mer av honom. Betyg: -/-