Det nya systemet passar de mindre klubbarna

Som vi alla har noterat så har det turkiska fotbollsförbundet infört ett play-off system i Spor Toto Süper Lig inför den här säsongen. Hur systemet går till kan ni läsa på länktipset.

Jag personligen gillar inte idén med play-off system när det kommer till topplagen i ligan men det här nya systemet är faktiskt gjort som gjuten till de mindre klubbarna i ligan.

Som sagt, tanken på att ett lag som slutar etta i tabellen efter 34 omgångar ska få spela ytterligare sex matcher för att kunna kalla sig för mästare får en att undra: Vad förbundet egentligen håller på med?

Det känns inte på något sätt rättvist att ett lag som slutar etta i tabellen efter 34 omgångar mer eller mindre blir tvingade att spela fler matcher för att till slutligen ”kanske” kalla sig för turkiska mästare.

Ett lag som vinner ligan efter 34 omgångar ska få redan då kalla sig för turkiska mästare.

Svårare än så borde inte vara.

Men förbundet har andra planer.

Det som gör det här play-off systemet snäppet värre är att laget som slutar etta i tabellen efter 34 omgångar riskerar att bli helt utan en plats i Europa säsongen efter om laget skulle komma sist i mästerskapsserien och senare också skulle förlora den avgörande matchen mot det laget som vinner det andra play-off systemet för lagen som slutar mellan 5:e och 8:e plats om en plats i Europa League.

Så jag gillar verkligen inte idén om att de turkiska mästarna ska koras först efter ett play-off system men däremot ser jag positivt på att förbundet har infört ett nytt system för de lagen som placerar sig strax under toppskiktet.

Som det ser ut just nu så går fyra lag från turkiska ligan (om vi räknar bort cupmästare) direkt till Europa-spel säsongen efter. De två första till Champions League och de som placerar sig därefter till Europa League.

***

Hade jag fått bestämma så hade 1an och 2an som vanligt fått gå till Champions League medan 3an hade gått till Europa League.

Men lagen mellan 4:e och 7:e plats (eller något liknande) hade däremot fått chansen att spela i ett play-off system om den sista platsen till Europa League.

***

Som jag har skrivit så har förbundet bestämt sig för att lagen som placerar sig mellan 5:e och 8:e plats ska få göra upp i ett play-off system där priset för segraren är att få möta det fjärde laget från mästerskapsserien i en direkt avgörande match om en plats till Europa League.

Detta är positivt på flera sätt.

Först och främst ger det klubbarna som i vanliga fall inte räcker till en Topp 4 placering en chans att kvalificera sig för spel i Europa.

Som t.ex. är Antalyaspor ett lag som under de senaste åren har hamnat någonstans i mitten av tabellen, långt ifrån både botten- och guldstriden. Deras mål kommer nu att förändras totalt med det nya play-off systemet och tränaren Mehmet Özdilek var just inne på detta när han för en tid sa att målet var att komma bland de åtta bästa.

Detta gäller ju självklart också andra lag som brukar placera sig någonstans i mitten av tabellen.

Att en plats bland de åtta bästa med lite flyt kan räcka till en plats i Europa League säsongen efter kommer att höja kvalitén på matcherna i slutet av säsongen.

Som det är nu så ser man alldeles för många betydelselösa matcher med lag som inte har något att spela för i slutet av säsongerna. Nu slipper vi stora delar av dessa matcher.

För att ta ett exempel.

Säg att ett lag som ligger på tionde eller elfte plats med ett par matcher kvar att spela har chans att nå åttonde platsen.

I vanliga fall så hade det här laget ”spelat klart” för säsongen redan men med en plats i Europa League i sikte så kommer det här laget istället att spela tills man stupar.

Precis på samma sätt som topplagen brukar göra när de kämpar om guldet.

Och just den känslan kommer att försvinna från den yttersta toppstriden den här säsongen eftersom (det säger sig självt) att om ett lag redan är klart för mästerskapsserien med ett par matcher kvar att spela inte kommer att ge allt i de sista matcherna utan spela lite mer avvaktat.

Med det här nya play-off systemet så är det just där som den största spänningen börjar.

Men om platserna 5:e till 8:e plats så kommer det att vara spänning från säsongens första spark till den sista.

Var så säkra på det!