Platini, du borde hålla käften istället!

När jag läser att Michael Platini ska ha sagt: ”Vet ni verkligen inte varför Fenerbahce stoppades? Hela världen vet om det och när utredningen är klar så kommer alla få veta det” så blir jag bara förbannad.

Det jag frågar mig själv och säkert många andra gör också är: ”Hur kan en person som är UEFA’s president säga ett sånt här uttalande?”

Ingen från Turkiet, vare sig åklagaren som leder utredningen eller förbundets ordförande Mehmet Ali Aydinlar har sagt något liknande så vem är Platini att göra det? Kan han inte bara hålla käften och låta rättssystemet i Turkiet göra sitt?

Det är väl ingen hemlighet att Fenerbahce är i skiten och många av oss befarar också det värsta men hans svar förklarar fortfarande inte varför Turkiet som fotbollsland ska straffas hårdare än andra länder i Europa.

Och då räcker det inte med att säga: ”UEFA bestämmer själva…”

För samtidigt som man gör det så accepterar man även att det är okej när UEFA bryter mot sin egen policy och bedömer mutskandaler, beroende på vart de kommer ifrån helt olika.

Jag har skrivit det flera gånger men det är värt att upprepa: Grekland fick aldrig någon varning när Olympiakos Volos tilläts delta i Europa Leagues kvalomgång fram tills det att de blev dömda, vilket de också blev under turneringen och allt enligt boken så blev de också utkastade. Så varför skulle Fenerbahce inte kunna gå samma väg utan att UEFA ska behöva hota turkisk fotboll?

Och det är just detta som är viktigt att påpeka efter beslutet som UEFA tog för ett par veckor sen. Och det just av dessa anledningar som Fenerbahce med hjälp av sina advokater har valt att anmäla både UEFA och TFF till Idrottens skiljedomstol (CAS).

Detta har ingenting med att göra om klubben är skyldiga eller oskyldiga, vilket många verkar tro utan det här handlar om varför UEFA bedömer liknande situationer helt olika.

  • Varför stoppades inte portugisisk fotboll?
  • Varför stoppades inte italiensk fotboll?
  • Varför stopppas inte grekisk fotboll?
  • Varför hotas turkisk fotboll med att stoppas?

Klubben ser helt enkelt sin chans att stämma både UEFA och TFF för att de på ett felaktigt sätt valt att stoppa klubben från spel i Champions League. Och klubbens advokater kommer troligtvis att ta upp de liknande fall som jag har skrivit om både här och i tidigare artiklar.

Har UEFA gett Olympiakos Volos klartecken för att starta i Europa League fram tills dess att klubben blir dömda så är det inte mer än rätt att även Fenerbahce ska få klartecken att få spela i Champions League fram tills dess att klubben blir dömda i en rättegång.

Det komiska är att förbundets ordförande Mehmet Ali Aydinlar sa för ett par veckor sen att Turkiet som fotbollsland riskerade att stängas av i åtta år medan Michael Platini drog ner antalet år till fem år, vilket jag skrev om här, för någon dag sen. Finns det någon förklaring till det?

Om jag ska klargöra det en gång för alla så förnekar jag inte att Fenerbahce har begått brott. Det får utredningen helt enkelt visa men samtidigt ser jag också mutskandalen med öppna ögon. Jag dömer ingen eller försvarar någon förrän utredningen har sagt sitt och när den dagen kommer så kommer vi alla att få se det slutgiltiga svaret, så varför tar Platini och UEFA allt detta i sina egna händer och kastar ut Fenerbahce innan ens utredningen är klar?

Jag har skrivit det innan. Om det turkiska fotbollsförbundet inte kunde ge straff till Fenerbahce och de andra inblandade pga man då var tvungen att kasta fram bevis, vilket då hade lett till att de själva hade begått brott så varför kan UEFA göra det?

Om TFF måste slänga fram bevis för att kunna ta ett beslut varför behöver inte UEFA göra det då?

Som sagt, när eller om det visar sig att Fenerbahce som klubb har gjort sig skyldiga till brott så får UEFA, TFF eller vem som helst mer än gärna döma klubben, för fusk är oacceptabelt även om det handlar om min favoritklubb men fram till den dagen är alla oskyldiga tills motsatsen är bevisad.