Kommer Trabzonspor klara av Süper Lig och Champions League?

Blir detta Buraks bästa säsong?

Trabzonspor spelar i år inte bara i högsta ligan i Turkiet, utan även i Europas största turnering: Champions League. Att göra bra ifrån sig och gå så långt som möjligt i både ligan och i europeiska turneringen brukar vara svårt för debutanter. Hur har det gått då för Trabzonspor och hur kommer det att gå framöver?

Trabzonspor som förra säsongen hamnade på en andra plats överraskade många. De var värda sin plats och de spelade mycket bra fotboll och hade flera spelare som var formstarka stora delar av säsongen. Av de flesta som var lagets viktigaste spelare var från Turkiet. I vanliga fall brukar det vara fler utländska spelare som är nyckelfaktorerna till att man vinner på senare tid i Turkiet. Onur Kivrak, Egemen Korkmaz, Selcuk Inan, Umut Bulut och Burak Yilmaz var de stora som visade vägen.

Trabzonspor slutade upp med lika många poäng som Fenerbahce, dock kom man tvåa efter att Fenerbahce låg bättre till i inbördesmöten med matcherna som slutade: 3-2 (TS vinst) och 2-0(FB vinst). Efter att ha i somras sedan påträffats av en muthärva där bl.a. flera spelare och ledare häktats så var Fenerbahces president inblandad i det (även Trabzonspors president misstänkt) så kom UEFA och TFF fram till att ge Fenerbahces Champions League plats till Trabzonspor. Trabzonspor hade innan dess fått försöka kvala sig till Champions League och då åkte man ut mot SL Benfica. Nu fick man en gratisbiljett in i gruppspelet och man hamnade tillsammans med: Vinnarna av turneringen 2009/2010 Inter, franska mästarna Lille och ryska CSKA Moskva.

Stjärnan
Efter att Selcuk Inan och Egemen Korkmaz lämnat, så är det självklart att Burak Yilmaz(bilden) är lagets stora stjärna. Förra säsongen så kom han tvåa i skytteligan med 19 mål och i år leder han skytteligan med sina 8 fullträffar hittils. Detta har naturligtvis gjort att Burak har fått chanserna och till och med en startplats i landslaget. I kvalet till EM såg han till att göra två viktiga mål, ett mot Belgien i bortamatchen och ett mot Azerbaidjan i den sista kvalmatchen som såg till att ta Turkiet vidare till Play-off. Även denna säsongen har Burak inlett bra i ligan men har varit avstängd i Champions League. När han är tillbaka i mötet är det ingen snack om att han är den första som skrivs in i startelvan.

Transfers 2011
Innan säsongen skulle dra igång så hade det blivit flera övergångar till och från klubben. En av lagets allra viktigaste spelare lämnade. Selcuk Inan som styrde upp mittfältet, Ceyhun Gulselam, Egemen Korkmaz och Umut Bulut. De tre förstnämda flyttade till Istanbul och Galatasaray (förutom Egemen som gick till Besiktas) och det som bosman. 28-årige Engin Baytar var en annan spelare från Trabzonspor som lämnade klubben för Galatasaray. Umut blev såld till franska Toulosse. Jaja och Ibrahima Yattara lämnade också. Al-Ahli och Al-Shabab blev nya klubbadress för dessa spelare.  Hrvoje Cale var en annan spelare som lämnade laget och han lämnade för tyska Wolfsburg.

Men nog väl som flera spelare lämnade så värvade man också in nya som:

Volkan Sen från Bursaspor
Halil Altintop från Eintracht Frankfurt
Robert Vittek, Drago Gabric och Marek Sapara från Ankaragucu
Marek Cech från West Bromwich
Murat Tosun från Konyaspor
Ondrej Zelustka från Slavia Prag
Didier Zokora från Sevilla
Eren Albayrak från Bursaspor
Baris Özbek från Galatasaray
Sercan Kaya från Bucaspor

Ovanför ser vi att laget hade värvat in 12 nya spelare inför den här säsongen och det är många förändringar som har gjorts i ett vinnande lag som idag slåss om ligaguld och är med i Champions League.

Det har ju visat sig att klubbar som försöker ta sig långt i Champions League samt slåss i toppen i sin inhemska liga får det tufft, speciellt när slutspelet i Europa börjar i våren så börjar spelarna bli allt mer trötta och är inte hundraprocentigt i matchform vecka in, vecka ut.

Hur kommer Trabzonspor hantera detta?

Ligan
Till våren blir det inte ett två-manna race mellan Fenerbahce och Trabzonspor, räkna även med Galatasaray som just nu har den starkaste truppen i ligan och även Besiktas med sina portugisiska stjärnor kommer att slåss i toppen.  Kommer Bursaspor och Kayserispor igång på riktigt som de var under hösten 2010/11 i Super Lig så kan de vara med och slåss om Europa-platserna. Så tuffa matcher och tider väntar Trabzonspor som måste hålla sig i form för att kunna även spela CL nästa år.

Champions League
I Champions League har man nu gått från gruppetta till grupptrea. Trabzonspor bör försöka slå sig in på andra platsen då Inter har tagit över första platsen och lär säkra den i returmötet mot Lille (ligger sist i gruppen). Trabzonspor har just nu fyra poäng och: 1 vinst, 1 oavgjord och 1 förlust samt en målskillnad som är -2. Returmötet är mot CSKA Moskva på hemmaplan och där bör man gå för vinst. Tre poäng mot CSKA, förlust mot Lille på bortaplan och ett kryss hemma mot Inter gör att man totalt sätt får tio poäng i gruppen. Detta i och med både CSKA Moskva och Lille ska åka ner till Italien och möta Inter och att Lille tar emot CSKA i Frankrike. Om man nu skulle gissa att Inter tar tre poäng mot Lille och CSKA på hemmaplan och spelar kryss mot TS så slutar de upp med 13 poäng i ligan. Lille vinner mot CSKA och Trabzonspor gör att de får 8 poäng och om CSKA nu förlorar sina resterande matcher gör att de har 4 poäng efter gruppen är färdigspelad. Detta är som sagt gissningar bara och allt kan hända, fråga bara Inter när Trabzonspor tog med sig tre poäng hem från San Siro.

För Trabzonspors del är att gå vidare ur gruppen ett sjävklart val. Detta höjer klubbens anseende, nya sponsorer och man får mer pengar. Det vore underbart med ett turkiskt lag igen i slutspelen. Sist ett turkiskt lag tog sig dit var Fenerbahce och då blev man utslagna i kvartsfinalen mot finallaget Chelsea.

********************************************************************************

Trabzonspor kommer att vara med i toppen av Super Lig.  
 * försöka ta sig så långt som möjligt i Champions League.
 * kommer ha slitna ben och skador lär uppkomma i truppen med de täta matcherna till   våren.
* har en stark trupp med bra kvalité. 
* en tränare (Senol Gunes) som vet vad som gäller att göras för att lyckas internationellt. 

Poängtapp kommer det att bli och både Fenerbahce och Galatasaray som inte deltar i år har enbart ligan (även cupen) att koncentrera sig på och de kommer vara 100% matchform när det väl gäller i början av våren och till slutet av ligan, medan Trabzonspor kommer att ha även CL i tankarna om de tar sig vidare. En tredje plats i CL-gruppen ger dock en Europa League slutspels plats, så Europa lär de inte lämna då det inte blir en fjärdeplats i CL-gruppen. En tredjeplats (i ligan) för Trabzonspor blir det i år om inte Galatasaray hamnar i en svacka där Terim inte sedan får ordning på det. Vad gäller Champions League så finns de stor chans att ta andra platsen. Hur det går senare beror på motståndet.