Det här är turkisk fotboll i en nöt skal…

Finns inte så mycket att säga om kvällens match egentligen. Kroatien var det bättre laget från avspark till matchslut och förtjänade att vinna. Till skillnad mot vårt landslag så är det kroatiska landslaget mycket bättre organiserade och det var också största anledningen till att de vann.

Och svaret till varför det turkiska landslaget inte är bättre än så här hittar man inte i kvällens match utan detta är resultatet av en väldigt lång misskött tid. Innan varje match så försöker man alltid vara så optimistisk som möjligt (som den fotbollssupporter man är, för vem vill se sitt land förlora) men under- och efter varje match så smyger sig verkligheten sakta fram och det är bara att konstatera att turkisk fotboll inte alls mår bra just nu.

Det som jag dock mest blir besviken efter kvällens match är inte resultatet, utan att en landslagsspelare återigen får uppleva något pinsamt som att bli utbuad på sin egen hemmaplan. Emre Belözoglu fick uppleva det under matchen mot Estland och ikväll var det dags för Volkan Demirel att uppleva det.

Jag skriver inte detta för att jag hejar på Fenerbahce då jag inte vill blanda in klubbfärgerna när landslaget spelar men hur ska man inte göra det efter något sånt här?

Klubbfärgerna är den enda anledningen till att spelarna blir utbuade på det här viset.

Jag vet om att varken Volkan eller Emre är några änglar på fotbollsplanen men oavsett det, och oavsett hur dåligt spelarna uppträder under matcherna så ska det inte finnas någon som helst anledning till att en HEMMASPELARE ska bli utbuad av sin HEMMAPUBLIK! Det här är TURKIET vi pratar om och ingenting annat, så håll klubbfärgerna borta!

Men detta är som sagt turkisk fotboll i en nöt skal. Så fort det händer något så dyker dessa klubbfärger upp, och beroende vilken sida man står på så är åsikter annorlunda!

 • Anonym

  Jag vet inte riktigt vad man ska säga. Finns egentligen inte så mycket att säga heller.
  Känslan säger är att detta är ett kaos som byggts upp enda sedan säsongen startade och detta är bara fortsättningen och bevisen på att allt inte står rätt till.

  Kommer vi till spelet ute på planen har jag nog aldrig sett något sämre i mitt liv. Jag tror faktiskt till och med att spelarna är trötta på Hiddink.

 • Hur kan man som turk bua ut sina egna spelare bara för att dom spelar i en klubb som man inte gillar ?? var har känslan för landslaget tagit vägen,, fenerbahce spelarna borde bojkotta alla landslagsmatcher som spelas på galatasarays arenor som de för övrigt inte byggt för egna pengar,, varför väljer tff att spela landslags matcher där man inte kan skilja Turkiska landslaget och galatasaray,, tycker kan hiddink säga upp sig omedelbart.

  • Tycker inte att bojkotta landslaget är rätt väg att gå men däremot borde matcherna spelas utanför Istanbul.

   Den här mutskandalen har lett till att relationen mellan klubbarna där har blivit allt hårdare och det är också den enda förklaringen till att det blir så här.

   Man buar ju inte ut spelarna för att de har varit dåliga (även om de har varit det) utan för att de spelar för motståndarna. Att göra det under en derbymatch är normalt, men en landslagsmatch? Det är oacceptabelt.

   Jag tycker att TFF ska placera matcherna i andra städer i Turkiet.

 • Dani

  Jag försvarar inte fansen agerande men nu skall det inte vinklas allt för mycket till Fenerbahces favör. Det som hände var att publiken buade ut hela laget inklusive Sabri och Arda, för att sedan applodera Kroatien. En reaktion mot det var Volkan som vid insparken klappade händerna mot publiken, vilket då blev som att försöka släcka elden med bensin. Det var då svordommarna började hagla över Emre och Volkan.
   
  Som jag sa innan så försvarar jag inte publikens agerande dock som proffesionell fotbollspelare så ska man ge fan i vad publiken gör, det visar att Volkan hade noll fokus på matchen. Kan detta vara ett sätt för Volkan att försöka flytta fokus från sin dåliga insat till något annat?
   
  Ifall Volkan är så känslig hur ska han då överleva ett derby? Hade en Galatasaray spelare agerat likadant som Volkan på SSS så är jag ganska så säker på att det hade blivit likadan reaktion. Men det går det inte att spekulera om.

  Vill bara nämna det igen att jag inte försvarar fansen, men allt är inte svart och vitt.

  • Jag håller inte riktigt med om att en spelare inte ska bry sig om vad fansen gör.

   Att spelare inte ska göra det när det kommer till klubbmatcher är en sak, men det här är en landslagsmatch vi pratar om. Självklart är det så att fansen började att attackera Volkan mer efter hans applåder men han visade bara sin frustration på ”vad håller de på med”, buar ut oss på vår hemmaplan.

   Det finns en förklaring till varför de gör det, missnöje över landslaget. Det köper jag, men det är inte hela sanningen.

   Men hur man än vänder och vrider på det här. Du tar upp Emre. Varför började orden att hagla över honom?

   Visst, så buades även andra spelare ut. Men absolut inte lika mycket som Fener-spelarna.

   Det visar bara att klubbfärgerna blandades in. Och just det anser jag är fel.

   Fansen tog tillfället i akt och började göra överdrivna saker gentemot Fenerbahce-spelarna.

   Att FB och GS inte har en bra relation vet vi alla om och den här relationen har inte blivit bättre efter mutskandalen.

   Jag menar, det är ingen hemlighet att ett hat mot Fenerbahce finns från de andra klubbarna, speciellt de största (TS, BJK och GS). Så vad än Fener och deras spelare gör så kommer man att fortsätta kasta skit över. Ibland är det mestadels pga för att man driver, men ibland är det också på blodigt allvar.

   Jag försvarar inte Fenerbahce-supportrar. De gör också onödiga saker.

   Om gårdagens uppträdande endast berodde på att landslaget spelade dåligt, så hade jag accepterat det. Men vi vet alla om att det exalerar sig pga hatet mot Fenerbahce.

   Turkisk fotboll befinner sig i en dålig tillstånd just nu och Fenerbahce är den största boven i dramat. Åtminstone pekas ut som den största boven.

   Volkan klarar av derbymatcher. Hur många gånger har han inte drivit med GS-supportrar etc etc?

   Men som sagt, det är klubbmatch och detta är landslaget. Två helt olika världar.

   Fansen gjorde ju inte det här enbart för att man tycker att Volkan spelar dålig, utan man gör det mycket pga hatet mot Fenerbahce också.

   Jag vill inte se sånt här under en landslagsmatch, oavsett hur ”känslomässiga” vi turkar är.

   Det är oacceptabelt. Hade samma sak hänt på SSS så hade jag fördömt även det.

   Du får gärna läsa min artikel om kaos matchen mot Shaktar. http://turkiskfotboll.com/2011/07/21/bort-med-idioterna/

   • Dani

    Som sagt även jag försvarar inte fansen.

    Och jag håller till stora delar med dig att ”färgerna” i Turkiet förstör väldigt mycket. Men jag håller inte med dig angående att spelare skall bry sig om publiken. Då är man inte kapapel till att göra sitt jobb spelar ingen roll ifall det är klubb eller landslag. Om man spelar i div 2 ok då kan jag förstå men en proffessionell spelar aldrig.

    Man måste sedan skilja på två helt skillda saker som att gå till matchen som Turk (Fenerbahce fan) i CSKA tröja är något helt annat än att bua ut först hela laget sedan Fener spelarna pga incidenter där man triggar igång fansen ännu mer.

    Ifall man tänker igenom det noga så är det inte direkt konstigt att det just handlar om Volkan och Emre, alltid är desse spelar i centrum när det händer något, är det en tillfällighet? Nej!

    Men som sagt jag försvara varken den ena eller den andra och instämmer på kritiken och frustrationen mot fansen, men jag kan samtidigt också förstå fansen agerande.

    • Matchen mot Kroatien var ju inte första gången som fansen i TT Arena var på Volkan och Emre. Nu tänker jag på bara landskamper.

     Som jag skrev innan, att fansen visar sitt missnöje köper jag, men att man gör det extra mycket mot just dessa två är inte hållbart under landslagsmatcherna, oavsett vad de har gjort genom historien.

     Nu sägs det att Volkan triggade upp det hela men är det verkligen hela sanningen? Jag menar, vad vet vi om vad som fansen bakom målet har skrikit på honom under hela matchen?

     Men det är inte så att respektive sida ska gå ut och säga ”det var vi/jag som började.”

     Det jag tycker är märkligt är att det går rykten om att Volkan ska ha svurit åt dessa. Det stämmer säkert, men hur kan fansen ha hört detta, med tanke på ljudnivån i TT arena?

     Oavsett hur det ligger till, så går det inte att förneka att GS-fansen tar varje tillfälle i akt att bua ut Fener-spelare, speciellt Emre och Volkan. Men att man gör detta på landskamper är oacceptabelt.

     Och med tanke på att Emre blev utbuad under matchen mot Estland utan någon som helst anledning (Det är landslaget i pratar om, de turkiska färgerna) så är det ju förståeligt att dessa människor är kapabla till vad som helst.

     uA fördömde attacken då, vilket var bra gjort, men du förstår nog min poäng.

     Har man en gång gjort något dumt, så är det lätt att bli misstänkt igen.

     Slutligen tycker jag att landslagsatmosfären i TT arena har inte alls varit bra, det känns som om den har fört med sig mer negativt än positivt och resultatet ljuger inte heller.

     Kanske dags att byta arena?

     • Dani

      Du säger själv att man inte vet vad som hände men ändå är du av den åsikten att allt skall lastas över på ultrAslan/Galatasaray fansen.

      Jag har varit på plats i både TTA, Inönu och SSS och följt landslaget och tyvärr så är det inte bara TTA som inte håller möttet utan alla dessa arenor när det gäller landskamper.

      Det som är konstigt är varför alla andra Fenerbahce spelare har varit sonade från dessa angrepp/portester i samband med landskamper och vid möten mellan Galatasaray och klubbar. Alex är en spelare som har gjort livet surt för Galatasaray många gånger men jag har faktiskt aldrig hört publiken rikta sin gemensama vrede mot honom som man gör mot Emre och Volkan, varför?

      Detta är frågeställningarna man måste ta ställning till innan man yttrar sig då hela grejen är en helhetsbild och inte en enstaka tillfällighet.

      Du säger det själv ”att har man gjort något dumt så är det lätta att bli misstänkt igen ” gäller detta enbart ultrAslan/Galatasaray fansen och inte Volkan, Emre?

      Angående Volkan riktade svordomar mot klacken är inget jag vet om eller hört. Ifall klacken hade börjat med svordomar mot Volkan och Emre då hade man hört detta tydligt i en arena som TTA.

      Fansen styr naturligvis sina protester hur dom vill genom att applodera motståndare eller applodera ironiskt eller genom att bojkotta matcher, så hade det varit bättre ifall dom hade buat ut Volkan utan att applodera ironikst när han tar en boll? Jag betvilar mycket startk på att du hade tyckt det hade varit mer ok.

      Är man en proffesionell spelare så skall man inte agera som en barnrumpa utan som ett proffs och ignorera fans och annat, klarar man inte av en sådan simpel sak då kanske man borde fundera kring sin position som landslagsmålvakt och fotbollsspelare, det hör till jobbet lika mycket so men bra dag med hyllningar.

      Det är också intressant ur den synvinkeln att när fansen genmenasmt ropar in alla spelare för att hylla dom inklusive all Fenerbahce spelare så vägrade Volkan gå dit till hörnan, kommer inte ihåg om det var Tyskland matchen eller Azerbadjan, är det inte också något som att pissa fansen på ansiktet?

      Jag instämmer på alla kritk på fansen man man måste också kunna se detta på ett större objekt nämligen att Volkan är minst lika skyldig om  inte mycket mer.

     • Nu säger jag inte att man ska spela landskamperna på SSS, men jag vill minnas att de två senaste matcherna där mot Belgien och Österrike så har det varit ett riktig bra dag på matcherna.

      Jag själv föredrar att man flyttar bort matcherna från Istanbul och placerar de runt om i Turkiet istället, där man inte är lika beroende som klubbfärgerna som är i Istanbul.

      Du tar upp flera intressanta saker i ditt inlägg, det kan jag inte bortse från.

      Lägger man ihop våra inlägg så ser man att det verkar finnas två sidor av helhetsbilden och sen är det givetvis upp till varje person att tro på vad som är sant eller inte.

      Vad jag menade med att Volkan ska blivit utsatt först är inte genom gemensamma burop och svordomar från klacken utan en målvakt som står nära fansen bakom målet hör ett och annat diverse ord som kommer fram. Det är inte alls säkert att vi som tittar på matcherna framför TV’n hör detta.

      Som jag skrev i artikeln så är varken Emre eller Volkan några änglar, men jag är fortfarande av den uppfattningen att de får ta mycket skit, just endast för att spela för fel klubb och deras historia genom åren gentemot Galatasaray och dess fans. Och just det anser jag är fel. Och det är just där som klubbfärgerna kommer in. Att de får ta mycket skit bara för att, och inte om det finns någon anledning till det eller inte.

      Sen kan ju självklart Emre och Volkan också ha gjort fel, det förnekar jag inte.

      Men varför attackerade man Emre under matchen mot Kroatien då? Var det pga allt gammalt tjafs som finns?

      Det enda Emre gjorde under Kroatien-matchen var att han viftade med armarna mot publiken som om ”vad gör ni för något”? Då ökade buropen mot honom.

      Och anledningen till att jag tycker att man kan protestera på annat sätt är att det är inte fint att ”applådera ironiskt” när Volkan tar upp bollen. För det visar att man har personliga problem mot honom och att man vid det tillfället protesterar endast mot honom.

      Just därför anser jag att man kunde ha gjort på det ett annorlunda sätt.

      Skrik ut era känslor och protester MOT hela landslaget i så fall och inte mot enstaka personer, genom att applådera ironiskt när en målvakt tar emot bollen. Vad är det för något?

      För i slutändan hur man än vrider och vänder på det här så kan man inte bortse från att mycket av det här har med klubbfärgerna att göra. Det är en känslig situation.

    • Glömde bort att skriva.

     Om fansen nu vill visa sitt missnöje mot landslaget varför gör man inte det ordentligt istället för att ”applådera ironiskt” när Volkan tar emot en boll?

     Du har en poäng i att spelare inte ska bry sig om vad fansen säger, men det är annorlunda under landslagsmatcherna. Jag säger inte att man inte ska få protestera, men gör det ordentligt i så fall.

  • Ska ta upp en annan sak med. När ett par Fener supportrar gick på Trabzonspors match mot CSKA med CSKA’s tröjor så var dessa landsförrädare osv

   Vad ska man kalla dessa personer då? Som buade ut våra spelare igår? Som buade ut Emre under Estlands matchen, utan någon som helst anledning. (Förutom hatet mot honom och Fenerbahce.)

   När man ska kritisera Fener-fansen så blir de landsförrädare  men när man ska kritisera sina egna, så blir det lite försiktigt ”det var inte bra gjort” etc etc

   Men i mina ögon så sviker man sitt land lika mycket.

   Det är just därför jag menar att klubbfärgerna förstör mycket i vår fotboll.

   Så fort det händer något.

   Ifall förbundet tar ett beslut om något så börjar glåporden: Det är för att vi är Fenerbahce, det är för att vi är Galatasaray, det är för att vi Besiktas osv osv

   PS: Jag tycker att det Fener-fansen gjorde under CSKA matchen var oacceptabelt.

 • Dani:

  Jag vet inte om du har sett det här:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LD802M2hpSY

  Men det är ultrAslans nuvarande ledare som säger att protesterna ökade efter att Volkan ironiskt applåderade mot fansen. Men han nämner inte att det var fansen som först applådera ironiskt mot Volkan, som du kan se på klippet här:

  http://www.youtube.com/watch?v=SCTS4JDUBJ4&feature=related

  Så varför är det okej av fansen att applådera ironiskt men inte av Volkan?

  Det är just därför jag menar att dessa protester var personligen mot Volkan.

  Det kanske var fel av Volkan att göra på det här viset, men var det inte fel av fansen att göra det med?

  Och kan du ge mig då en annan förklaring till det förutom att det har med historien/klubbfärgerna att göra?

  Sen säger Oguz Altay i videoklippet också att man inte ska säga till de som gör något fel, utan till den personen som man säger något till.

  Men vem var det som drog igång allt det här från första början? Jag tänker tillbaks till Estland-matchen, där faktiskt också innan uA gick ut med en protest många Galatasaray-supportrar ansåg att det var rätt gjort.

  Just därför jag tog upp landsförräderi också och syftade på Fener-supportrarna som var på CSKA matchen.

  Kan du ge mig någon annan förklaring förutom hatet mot Emre att man gör på det här viset? Att man buar ut en landslagskapten?

  Det nämns också något om svordomar från Volkans sida. Så fansen har aldrig innan Volkan sa något, aldrig sagt svordomar mot honom?

  Det är för mycket klubbfärger inblandad i det här. Även om fansen har gjort fel så är det inte så att uA’s ledare ska ut och säga ”Jag vi har gjort fel” eller att någon Fenerli ska gå ut och säga ”Nej, det var Volkans fel” etc etc

  Att man ens har gjort en sån här stor diskussion av det här med Galatasarary/Fenerbahce inblandade visar att klubbfärgerna verkar större än landslaget och det är fel.

  Värre blir det när folk som hejar på dessa lagen säger att deras klubb är landslaget.

  Här är det någon från GS’ ledning som ska ha ringt upp Volkan.

  http://maraton.com.tr/GSaraydan-Volkana-moral-telefonu_154555.html

 • Dani

  Protesterna ökade mot Volkan och Emre ja, för det förekomm protester mot hela laget inkusive Arda, Sabri, Hamit etc etc. Och efter Volkans agernade så tilltar dessa protester och ilskan riktas mot Volkan.
   
  Du måste förstå skillnanden med att vara ett fan som betalar för underhållning och för att heja fram sitt lag respektive land jämfört med en fotbollspelare som får betalt för att göra sitt jobb, oavsett om det handlar om hyllningar eller utbuanden. Fans har alltid den unika förmågan att kunna protestera mot något dom inte gillar eller någon dom inte gillar, så har det alltid varit och kommer att vara, det är inget unikt för Galatasaray och ultrAslan, utan det förekommer överallt.
   
  Angående Estlands matchen vet jag inte varaför fansen gjorde som dom gjorde men även då var jag väldigt kritisk till fansen agerande som nu också.
   
  Protesterna mot Volkan belv personliga efter att Volkan provocerat fram denna reaktion annars så var protesterna riktade mot hela laget.

  Du kritiserar fansen för att ge sig på klubbfärgerna, varför är det då bara Emre och Volkan som får utstå något liknande, Semih, Selcu Sahin, Gökhan Gönul spelar också för Fenerbahce man jag har aldrig hört någon liknande aktion under t.ex landskamper mot desse spelare varför?

  Det är faktiskt media som har gjort detta till en klubblags diskussion tilsammans med Volkans agerande.

  • Vi kan komma överens om att Emre och Volkan är inga duvungar men protesterna mot Volkan var redan personliga innan han provocerade fansen. Det var just det personliga som ledde till att publiken applåderade ironiskt när han tog emot bollen.

   Varför publiken inte buar ut de andra spelarna har ju sina skäl, utan att vi behöver gå in närmare på det men det känns bara som en undanflykt, t.ex. ”Det är okej att attackera Volkan och Emre för att de har gjort så och gör så”, ”men GG, Selcuk och de andra låter vi bli.” för att det är schyssta grabbar.

   Och jag anser att det är fel att göra på det viset. Ska man protestera, så kan man göra det ordentligt och visa sitt missnöje gentemot hela laget och inte komma med några personliga påhopp på enstaka spelare. Precis som man gjorde i början och då var det inte hela några provokationer från Volkans sida. Dessa började först när publiken vände sig mot honom.

   Detta är som sagt min åsikt och hur jag ser på det.

   Jag funderade på en sak om det där med att supportrarna betalar för underhållning och till skillnad mot spelare har rätt att bua, hylla etc medan spelare ska vara professionella och inte bry sig om vad fansen tycker.

   Jag förstår din poäng.

   Men om vi fördjupar det hela, varför är det okej när spelare eldar på publiken, eller när spelare vinkar till publiken när de blir hyllade osv men det är inte okej när spelare visar sitt missnöje mot publiken?

   Det är en tunn linje mellan kärlek och hat! =D

 • Dani

  Visar man sitt missnöje mot publiken då blir man påhoppad så är det.
   
  Så när man buade ut Arda när han hade bollen och när man buade ut Sabri när han slog inlägg är inte det då heller personligt? Varför är det bara personligt mot Volkan?
   
  Jag har i alla mina inlägg tyckt att det var fel av fansen dock gör Volkan det ännu värre, han nästan ber om det. Det är här skon klämmer på mig genom att man gör en överdriven sak av det hela där media framställer det som Galatasaray vs Fenerbahce vilket det inte är och är inte relevant i Turkiet – Kroatien matchen.
   
  Men då är det väl inte undanflykter som gör att fansen just väljer att agera mot Emre och Volkan. Handlar det inte lite om att alla andra Fenerbahce spelarna är bättre människor eller mer mogna i sina ageranden i matcher och allt annat. Du tycker det är undanflykter av fansen men samtidigt är det inte undanflykter när man hävdar det motsatt och försöka kringnå problemet i sig för att få en finare linje än det egentligen är.
  Man kan naturligvis visa sitt missnöje mot publiken men ifall man i stor utsträckning där man påverkas sucessivt av det har man då verkligen fokus på matchen? Att elda på publiken är något helt annat och gå fram o vinka till publiken innan match är också något helt annat.
   
  Det är inte alltid du och jag är överens men jag är glad att vi kan hålla det i en god ton.
   
   
   
   

  • Som jag tog upp i början så är ju Volkan och Emre inte några änglar och att det är just de två och att de tidigare har haft med problem GS-fansen gör att den här situationen dyker upp.

   ”Det är inte alltid du och jag är överens men jag är glad att vi kan hålla det i en god ton.”

   Det tycker jag med.