Ricardo Quaresma – En spelare utöver det vanliga

Den 13 juni 2010 skrev Ricardo Quaresma på för Besiktas. En övergång som kostade Besiktas 7.3 miljoner euro och det är ett köp som de inte ångrar. Det är också en flytt som Ricardo Quaresma inte ångrar. Efter flytten till Turkiet har karriären tagit fart på nytt efter misslyckade försök i både Inter och Chelsea. Idag spelar Quaresma en fotboll som tillhör den högsta nivån av fotbollen. Den Quaresma som han var i Porto är han återigen. 

Ricardo Quaresma är inte världens bästa spelare. Han spelar inte i världens bästa liga. Han spelar inte i världens bästa lag. Men Quaresma, en spelare med snabbhet, skott och teknik utöver det vanliga gör att han är bland de bästa i dessa kategorier. Quaresma har alla kvalitéer man vill ha av en yttermittfältare. Han är en spelare som kan avgöra matcher på egen hand för sitt lag. Flera gånger i Portugal så skickade han upp spelare på läktaren, flera gånger har han gjort det i Turkiet och han fortsätter att göra det. Hans mål och framspelningar har flera gånger varit avgörande för Besiktas.

Det är inte många som kan mäta sig med Quaresma när det gäller tekniken. En sådan bollbegåvad spelare med en fantastisk teknik har vi nog inte skådat i den turkiska ligan. Vare sig det är mindre kända spelare eller väl kända spelare så lyckas han flera gånger. Att han sedan har ett otroligt till slag på bollen och avgör matcher med fantastiska mål visar att han är en avslutare av rang och att han avgöra matcher med stil.

Detta var en spelare som spåddes bli en ny stor spelare som skulle dominera ute i Europa efter succén i Porto där han spelade i fyra år. I landslagets U-lag så imponerade han på publiken med sina tricks och moves. Det här var en spelare för det portugisiska a-landslaget.

Framstegen fick Inter att lägga bud på honom och 2008 blev Quaresma köpt av den Italienska storklubben. Det blev dock en besvikelse och Mourinho lånade ut honom till Chelsea.

I Chelsea startade det än en gång segt för portugisen, men det var enligt spelare själv roligt i Chelsea till skillnad från Inter. När det började lossna sig så småningom för Quaresma, gjorde Chelsea klart med en ny tränare – Guus Hiddink. Det blev svårt för Quaresma att ta plats i Hiddinks lag och nu skulle Quaresma tillbaka till Inter.

Väl tillbaka i Inter så imponerade inte Quaresma på någon denna gången heller. Median beskrev honom som en bollkär spelare som hellre gick själv än att passa. Inter köpte senare Goran Pandev vilket betydde slutet för Quaresma i Inter.

Quaresma sågs inte längre som en storstjärna som han en gång var i Porto. Det blev en flytt till Besiktas, en chans där han kunde få tillbaka spelglädjen och förhoppningsvis de spelet han hade visat upp tidigare hemma i Portugal. Det funkade. Quaresma blev en favoritspelare bland många fans och bjöd på snygga tricks och mål. Succén fick honom bli kallad till landslaget igen efter att ha varit utelämnad i två år. Quaresma visade att han hade blivit Quaresma igen.

Numera är Ricardo Quaresma Besiktas viktigaste spelare och en som blir uttagen till landslaget. Hur kunde det gå så fel? En spelare med så många kvalitéer och alla chanser för att lyckas i de största ligorna i Europa var nästan bortglömd. Något som nu håller på att förändras. Quaresma är 28 år idag och har spelat upp sig rejält sen flytten till BJK och med tanke på att Besiktas är med på alla fronter i Turkiet samt Europa League, så finns det en stor chans för ”Q7” att bli en spelare i rampljuset igen. EM 2012 är snart och Portugal ska vara med. Hur det än nu blir så är det ett som är säkert: Quaresma har börjat göra väsen av sig igen!

Några av Quaresmas prestationer: