Ricardo Quaresma – En spelare utöver det vanliga

Den 13 juni 2010 skrev Ricardo Quaresma på för Besiktas. En övergång som kostade Besiktas 7.3 miljoner euro och det är ett köp som de inte ångrar. Det är också en flytt som Ricardo Quaresma inte ångrar. Efter flytten till Turkiet har karriären tagit fart på nytt efter misslyckade försök i både Inter och Chelsea. Idag spelar Quaresma en fotboll som tillhör den högsta nivån av fotbollen. Den Quaresma som han var i Porto är han återigen. 

Ricardo Quaresma är inte världens bästa spelare. Han spelar inte i världens bästa liga. Han spelar inte i världens bästa lag. Men Quaresma, en spelare med snabbhet, skott och teknik utöver det vanliga gör att han är bland de bästa i dessa kategorier. Quaresma har alla kvalitéer man vill ha av en yttermittfältare. Han är en spelare som kan avgöra matcher på egen hand för sitt lag. Flera gånger i Portugal så skickade han upp spelare på läktaren, flera gånger har han gjort det i Turkiet och han fortsätter att göra det. Hans mål och framspelningar har flera gånger varit avgörande för Besiktas.

Det är inte många som kan mäta sig med Quaresma när det gäller tekniken. En sådan bollbegåvad spelare med en fantastisk teknik har vi nog inte skådat i den turkiska ligan. Vare sig det är mindre kända spelare eller väl kända spelare så lyckas han flera gånger. Att han sedan har ett otroligt till slag på bollen och avgör matcher med fantastiska mål visar att han är en avslutare av rang och att han avgöra matcher med stil.

Detta var en spelare som spåddes bli en ny stor spelare som skulle dominera ute i Europa efter succén i Porto där han spelade i fyra år. I landslagets U-lag så imponerade han på publiken med sina tricks och moves. Det här var en spelare för det portugisiska a-landslaget.

Framstegen fick Inter att lägga bud på honom och 2008 blev Quaresma köpt av den Italienska storklubben. Det blev dock en besvikelse och Mourinho lånade ut honom till Chelsea.

I Chelsea startade det än en gång segt för portugisen, men det var enligt spelare själv roligt i Chelsea till skillnad från Inter. När det började lossna sig så småningom för Quaresma, gjorde Chelsea klart med en ny tränare – Guus Hiddink. Det blev svårt för Quaresma att ta plats i Hiddinks lag och nu skulle Quaresma tillbaka till Inter.

Väl tillbaka i Inter så imponerade inte Quaresma på någon denna gången heller. Median beskrev honom som en bollkär spelare som hellre gick själv än att passa. Inter köpte senare Goran Pandev vilket betydde slutet för Quaresma i Inter.

Quaresma sågs inte längre som en storstjärna som han en gång var i Porto. Det blev en flytt till Besiktas, en chans där han kunde få tillbaka spelglädjen och förhoppningsvis de spelet han hade visat upp tidigare hemma i Portugal. Det funkade. Quaresma blev en favoritspelare bland många fans och bjöd på snygga tricks och mål. Succén fick honom bli kallad till landslaget igen efter att ha varit utelämnad i två år. Quaresma visade att han hade blivit Quaresma igen.

Numera är Ricardo Quaresma Besiktas viktigaste spelare och en som blir uttagen till landslaget. Hur kunde det gå så fel? En spelare med så många kvalitéer och alla chanser för att lyckas i de största ligorna i Europa var nästan bortglömd. Något som nu håller på att förändras. Quaresma är 28 år idag och har spelat upp sig rejält sen flytten till BJK och med tanke på att Besiktas är med på alla fronter i Turkiet samt Europa League, så finns det en stor chans för ”Q7” att bli en spelare i rampljuset igen. EM 2012 är snart och Portugal ska vara med. Hur det än nu blir så är det ett som är säkert: Quaresma har börjat göra väsen av sig igen!

Några av Quaresmas prestationer:

 • Fin artikel. Det märks att Quaresma höjer sig när det gäller spel i Europa. Han har också gjort bra ifrån sig i ligan den senaste tiden.

  Det känns som om han börjar prestera mer nu när Guti är helt borta ur bilden och när Simao också har varit borta i de två senaste matcherna så har Quaresma verkligen höjt sig och visat vem som är stjärnan på planen.

  Det enda som saknas i Besiktas anfall nu är en riktigt bra anfallare som tar vara på Quaresmas spelkvalité. De nuvarande anfallarna har visat att de inte håller.

  I mina ögon så bör Besiktas, om de vill lyckas bättre, få tag på en klasspelare till anfallet. Någon som har presterat förut och någon som fortfarande håller hög klass.

  Vad tror ni om Drogba och Quaresma tillsammans på topp i Besiktas? =)

  • Man tackar  och jag håller med dig. Q7 och BJK vet att man måste visa framfötterna i Europa.

   När Guti lämna så blev Q7 den ”enda” ledaren om man säger så. Själv trodde jag när båda värvades att de skulle passa bra för BJK att spela med båda. 

   Tycker att BJK har en bra anfallare men som inte är bra så ofta som Q7, Hugo Almeida heter han och man vet att han besitter kvalité, men han har inte skärpan.. BJK har inte råd med en anfallare som missar många lägen som normalt sett sätter dem på träningarna. Främst tänker man på lägen från igår mot Macacbi där han borde ha satt minst TVÅ, och det hade inte behövt bli så mycket dramatik som det blev.

   Jo Drogba kan komma, bara lönen är rätt – agenten har själv bekräftat att spelaren går till de laget som erbjuder mest pengar. 🙂 

   • Quaresma har ett bra självförtroende nu och visar det också på planen.

    Dagen innan matchen leker han skadad. På matchdagen går han ut och gör två snygga mål.

    Och kolla den här bilden från dagens träning. =)

    http://www.ligtv.com.tr/Default.aspx?r=1&hid=103066

    Det stämmer att Besiktas har ”bra namn” i anfallet. Hugo Almeida är egentligen ingen dålig spelare men missar alltför många lägen.

    Daniel Güiza var inte heller dålig, men missade alltför många lägen för att det ska vara bra.

    Både Almeida och Güiza tillhör anfallare som kommer till lägen men missar alltför många lägen.

    Jag är rätt så säker på att Besiktas kommer att värva en ny anfallare under vintern.

    Ryktas om att lånekontraktet med Edu kommer att brytas i förtid.