Prioritera cupspelet!

Nästan trettio år sen sist....

Som vi alla redan vet om vi det här laget så är Fenerbahce indragna i en mutskandal som fortfarande är långt ifrån ett slut. Det här inlägget kommer dock inte att handla om någon vidare fördjupning i det utan det kommer att handla om en tanke som slog mig.

Men först en bakgrund:
Saker och ting ser inte ljust ut för Fenerbahces del just nu. Både i åtalet som blev klar i början av december och i efterhand har material som åklagaren samlat på sig under utredningen mot Aziz Yildirim och co blivit officiella för allmänheten.

Utifrån materialet så pekar det mesta på att Aziz Yildirim och hans närmaste vänner har på ett eller annat sätt gjort sig skyldiga till brott i samband med fotbollsmatcher.

Stora delar av fotbolls-Turkiet förväntar sig nu att Fenerbahce som klubb ska få ett straff och de är som många kräver att klubben ska bli nedflyttade en eller två divisioner eftersom det står så i regelboken.

Det turkiska fotbollsförbundet har dock valt att avvakta och vad för straff Fenerbahce kommer att få är för stunden helt omöjligt att säga. Det har spekulerats i flera olika scenarier i de turkiska medierna den senaste tiden – Blir det nedflyttning? Blir det minuspoäng? Blir det stora böter? etc etc

Vad än straffet kommer bli så är det viktigt att komma ihåg en sak och det är att Fenerbahce kommer att få sitt straff. En stor anledning till börjar på U och slutar på A,

UEFA….

UEFA har i sina tidigare uttalanden sagt att organisationen inte kommer att lägga sig i det turkiska fotbollsförbundets arbete över vad för straff Fenerbahce kommer att få, utan förlitar sig på att förbundet kommer att göra det rätta.

Om inte förbundet gör det så kommer UEFA med största sannolikhet att blanda sig i.

Och det är något som det turkiska fotbollsförbundet troligen helst vill slippa.

Vad för straff Fenerbahce kommer att få, om det nu blir minuspoäng eller nedgradering spelar troligen inte någon större roll för UEFA, så länge det turkiska fotbollsförbundet ger någon form av kännbart straff.

För det UEFA vill, om nu Fenerbahce har gjort sig skyldiga till brott (vilket många anser och materialet visar) är att de inblandade ska få sitt straff så att man kan gå vidare från det här.

Det blev en längre bakgrund än väntat men nu till min tanke:
Om nu Fenerbahce skulle få minuspoäng i säsongen som pågår (vilket det mesta talar för) eller bli nedflyttade till Bank Asya till nästa säsong (vilket med andra ord skulle betyda att årets säsong spelas helt i onödan) så innebär det att Fenerbahce inte kommer att kunna kvalificera sig till Europa-spel till nästa säsong, då jag utgår från att minuspoängen kommer att vara så mycket att Fenerbahce kommer att sluta på de nedre regionerna när tabellen är färdigspelad.

Det är här cupspelet kommer in i bilden.

En seger i cupen (vilket i så fall hade blivit klubbens första sedan säsongen 1982/1983) skulle resultera i att Fenerbahce kommer att bli kvalificerade för spel i Europa League nästa säsong, oavsett om klubben får minuspoäng eller nedgradering som straff.

Att straffa klubben med nedgradering, minuspoäng, böter osv är något som kan hända men jag kan inte tänka mig att klubben även skulle bli av med cuptiteln om man nu ska vinna den.

Och eftersom Fenerbahce redan har fått sitt straff så kan det väl inte finnas några som helst grunder på att klubben ska bli stoppade från spel i Europa ännu en gång?

Så därför anser jag att Fenerbahce i första hand bör prioritera cupspelet, eftersom det är den enklaste vägen ut till Europa igen!