Säsongens elva i Süper Lig enligt mig


Det här är min säsongens elva från Spor Toto Süper Lig.

Det här är min säsongens elva från Süper Lig, baserad utifrån det jag har sett under säsongen.

Målvakt: Fernando Muslera (Galatasaray)
Motivering: Värvades inför säsongen från Lazio. Efter en ”darrig” inledning på säsongen, där han både blev utvisad och släppte in billiga mål höjde han sig avsevärt ju längre säsongen pågick och visade inte bara en gång, utan i flera matcher under säsongen att han håller mycket hög klass. Att han slog rekordet i antalet nollor under en säsong är bevis på det, även om Galatasarays stabila försvarsspel under säsongen också haft en del i det. Hans insats i första bortamatchen mot Besiktas var nog hans främsta för säsongen, där han på egen hand räddade en poäng åt sitt lag.

Reserv: Volkan Demirel (Fenerbahce)

Högerback: Tomas Ujfalusi
Motivering: Läs Semih Kaya. Är egentligen mittback där han också har spelat under säsongen, förutom i enstaka matcher då han har fått agera högerback men eftersom jag ville ha med Yobo i elvan flyttar jag ut Ujfalusi till högerkanten, en roll som han har spelat under många år i sin karriär och även hade behärskat utan någon som helst problem. Ujfaluis ledaregenskaper var just vad Galatasaray behövde efter tidernas värsta säsong förra året och det var vad han levererade också. Trots att hans karriär går mot sitt slut visade han att den är långt ifrån slut. Har även fungerat som mentor åt Semih under säsongen samt blivit utsett till lagkapten när första kaptenen Sabri Sarioglu inte har spelat.

Reserv: Emmanuel Eboue (Galatasaray)

Mittback: Semih Kaya (Galatasaray)
Motivering: En spelare som har tagit steget upp från Galatasarays ungdomslag. Fick chansen av Fatih Terim under försäsongen. En chans som han tog vara på bästa möjliga sätt. Har gått från klarhet till klarhet under säsongen och visat att hans talang håller för A-lagsspel också. Debuterade även i A-landslaget tidigare under säsongen och har tillsammans med Tomas Ujfalusi sett till att stabilisera Galatasarays försvarsspel. Att Semih har fått spela just tillsammans med Ujfalusi som har erfarenhet från hundratals matcher i europeisk toppfotboll har betytt enormt för honom.

Reserv: Egemen Korkmaz (Besiktas)

Mittback: Joseph Yobo (Fenerbahce)
Motivering: Lånet från Everton under säsongen 2010-2011 skrev på ett nytt låneavtal med Fenerbahce precis före säsongsstart. Och väl under säsongen följde Yobo upp sin fantastiska debutsäsong i turkiska ligan med ännu en bra säsong. Yobo agerar stundtals nonchalant under matcherna och sätter sig i svårigheter som han inte behöver göra men visar för andra året i rad att han är en av Fenerbahces viktigaste, om inte kanske den viktigaste spelaren med sitt uppoffrande försvarsspel? Har varit lagets bästa spelare i många matcher den här säsongen och räddat laget från viktiga poängtapp.

Reserv: Serdar Aziz (Bursaspor)

Vänsterback: Hakan Balta (Galatasaray)
Motivering: Balta såg likt resten av Galatasaray väldigt vimsig ut förra året men till den här säsongen har han i och med Fatih Terims återkomst till klubben fått nya krafter och spelat väldigt stabilt. Har fortfarande en del att lära när det kommer till det offensiva spelet men i det defensiva har han varit mer än godkänd. Gjorde även det viktiga 2-2 målet i derbyt mot Fenerbahce på bortaplan.

Reserv: Dede (Eskisehirspor)

Högermittfältare: Kamil Grosicki (Sivasspor)
Motivering: Polska landslagsspelaren Kamil Grosicki som kämpar om att få en plats i Polens EM-trupp på hemmaplan just nu har haft en mycket bra säsong bakom sig. Var tillsammans med ett par andra spelare den stora anledningen till Sivasspors fina resultat under säsongen som ledde till en sjunde plats i tabellen och en kvartsfinalplats i cupen. Sivas var faktiskt det laget som gjordes mest mål i ligan bakom Galatasaray, Fenerbahce och Trabzonspor. Grosicki hade en stor del i det med sina 7 mål och 13 assist på 40 matcher. Grosicki som kan spela på båda sidorna av mittfältet har med sin snabbhet och teknik satt skräck i många försvar den här säsongen.

Reserv: Stanislav Sestak (Bursaspor)

Centralmittfältare: Selcuk Inan (Galatasaray)
Motivering: Lämnade Trabzonspor för spel i Galatasaray inför säsongen och det var nog ett val han inte ångrar idag. Selcuk som är lite av en ”late bloomer” i turkisk fotboll har länge varit en bra spelare i turkiska ligan men väntar fortfarande på sin internationella genombrott som många förväntar sig ska komma inom de kommande åren. Selcuk befinner sig ofta på rätt plats, har ett bra passningsspel och ett bra skott, vilket är hans fem frisparksmål tidigare under säsongen är ett bevis på det. Att han är den första sedan Hagis tid i Gala som gör många frisparksmål i klubben talar också sitt tydliga språk. Selcuk har tillsammans med Melo sett till att Galatasaray överlägset har haft det bästa centrala mittfältet i turkiska ligan den här säsongen. Hans facit i ligan blev 13 mål och 17 assist på 39 matcher.

Reserv: Pablo Batalla (Bursaspor)

Centralmittfältare: Felipe Melo (Galatasaray)
Motivering: Melo lånades in från Juventus och spelade in sig i fansens hjärta på rekordtid för sin inställning på plan. Att han sen tatuerade in ett lejonhjärta på armen mitt under säsongen minskade inte fansens kärlek till honom. Trots att han först och främst varit tänkt som en defensiv mittfältare, en grovjobbare som ska vinna bollar på mitten har han lyckats med att göra 12 mål den här säsongen. En förklaring till det är att Melo är en spelare av hög klass som hade platsat i många klubbar i Europas toppligor. Han är så pass mycket bättre än många av sina motståndare i turkiska ligan att han har kunnat göra lite mer än det just han värvades för. Lånekontraktet går ut snart och Melo själv vill ingenting annat än att stanna kvar i Galatasaray.

Reserv: Manuel Fernandes (Besiktas)

Vänstermittfältare: Miroslav Stoch (Fenerbahce)
Motivering: Fenerbahces tränare Aykut Kocaman envisades länge med att inte ge Stoch en ärlig chans i startelvan under en längre tid trots bra insatser men till slut hade han inget val och Stochs plats i startelvan var nästintill ohotad. Stoch har tillsammans med Yobo varit Fenerbahces bästa spelare över hela säsongen. Offensivt har han utan tvekan varit den bästa och stått för många viktiga (och snygga) mål under säsongen. När Stoch laddar för skott är det bäst att man har ögonen öppna för då kan det hända saker. Hans allra viktigaste var segermålet i bortamatchen mot Galatasaray under playoff-spelet som ledde till att klubbarna möttes i en direkt avgörande sista match om vart guldet skulle hamna. Facit under säsongen: 12 mål och 4 assist på 33 matcher.

Reserv: Doka (Istanbul B.B.)

Anfallare: Burak Yilmaz (Trabzonspor)
Motivering: Gör man 33 mål på 34 matcher och vinner skytteligan och dessutom står för 9 assist under dessa matcher är ens plats i säsongens elva odiskutabel. Burak har vräkt in mål under säsongen och det kunde ha blivit några fler om domarna inte hade missat ett korrekt mål. Dessutom har han hunnit med att missa två straffsparkar i ligan och andra kvalificerade målchanser. Burak har hittat rätt i tränaren Senol Günes system och är egentligen ingen större teknisk spelare utan befinner sig ofta på rätt plats men han har en bra skott och har gjort ett par mål på frisparkar. Flera klubbar sägs vara intresserade av honom och frågan är om han stannar kvar i Trabzonspor när transferfönstret öppnar senare i sommar.

Reserv: Pierre Webo (Istanbul B.B)

Anfallare: Johan Elmander (Galatasaray)
Motivering: Jag skulle vilja påstå att Elmander är grundstenen i Galatasaray den här säsongen. Fatih Terim visste exakt vad han var ute efter när han ville värva Elmander och Källström. Källström kom ju aldrig men Elmander nappade på budet. Det var inte för att Elmander skulle ösa in mål eller så. Det var kort och gott för Elmanders arbetskapacitet. Om man skulle göra en lista över spelare med störst arbetskapacitet på en fotbollsplan så kan jag lova er att Elmander hade varit med i toppen av den listan. Elmanders närvaro och att han alltid ger 110 % procent både på träningar och matcher har betytt mycket för Galatasaray och det är något som Terim har lyft upp flera gånger under säsongen. Att Elmanders arbetskapacitet på planen sedan har gett resultat kan man se med egna ögon. 12 mål och 9 assist på 36 matcher blev hans facit med mål i viktiga matcher mot Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray. Elmander var till och med redo (troligen utan att tänka för) att ”offra” en plats i EM när han ville fortsätta den sista matchen för säsongen i derbyt mot Fener trots att det signalerades för ett byte och Baros var bara ett par sekunder från att hoppa in. Säsongens bästa värvning?

Reserv: Michael Eneramo (Sivasspor)

Tränare: Fatih Terim (Galatasaray)
Motivering: Han kom, han sågs, han segrade. Fatih Terim återvände till Galatasaray efter sju långa år och vann sin femte ligatitel med klubben. En sann mästare som även har haft en fingertoppskänsla i sina värvningar den här säsongen där över 90 % av nyförvärven har presterat enormt och varit en stor del i ligasegern. Visade även ett taktiskt drag i den sista matchen mot Fenerbahce där han inte mot sina vana trogen spelade hyperoffensivt och ”galet” som han brukar göra utan backade tillbaka med laget och lät Fener föra spelet samtidigt som han litade på sitt försvarsspel.

***

Fernando Muslera

Tomas Ujfalusi – Semih Kaya – Joseph Yobo – Hakan Balta

Kamil Grosicki – Selcuk Inan – Felipe Melo – Miroslav Stoch

Burak Yilmaz – Johan Elmander