SENASTE NYTT: Bursaspor och Gaziantepspor stängs också av!

Efter UEFA’s beslut om att stänga av Besiktas från spel i Europa under en säsong så har även Bursaspor och Gaziantepspor gått samma väg till mötes. Gaziantepspor skulle inte ha spelat i Europa nästa säsong men det skulle däremot Bursaspor göra, vilket de i skrivande stund inte kan göra.

Angående Bursaspors avstängning så har det med deras f.d. spelare Collins Mbesuma att göra.

Förutom avstängningen så får Bursaspor också en böteslapp på 200 000 Euro.

Öztürk Yazici, som sitter i klubbens styrelse säger följande: ”UEFA’s beslut har med Collins Mbesuma att göra. Det vi har hört är att vi stängs av från spel i Europa under ett år. Men enligt UEFA’s nya disciplinregler ska ärendet upp i CAS först innan ett slutgiltigt beslut tas och det kan ta uppemot 15-20 dagar. Men jag vill konstatera att vårt och Besiktas ärende är inte detsamma.

 • I Bursaspors fall är det för mig ett mycket märkligt beslut! Mbesuma som lämnade Bursaspor efter disciplinära skäl (dök aldrig upp efter Afrikanska cupen) stämde klubben för utebliven lön. Bursaspor dömdes att betala böter i fallet, vilket de gjorde med ränta. Samtidigt överklagade man UEFA’s beslut och krävde pengarna tillbaka. Detta gillade inte UEFA, så man avslår denna överklagan genom att bestraffa Bursaspor ytterliggare för ett 4 år gammalt fall. Hade Bursaspor inte överklagat så hade man troligtvis lagt locket på bara?

  Kontentan, UEFA sänder ut signaler om att man inte ska försöka jävlas med dem genom att överklaga deras tidigare beslut till övriga fotbollsvärlden…

  • Det är ”open season” på turkisk fotboll. För en månad sedan säger UEFA ”okej” till Besiktas angående deras ekonomiska situation och ger de en villkorlig dom på 5 år där klubben måste förbättra sin ekonomi. En varning om att klubben kan stängas av om minsta problem sker.

   Besiktas har sedan Fikret Orman tog över presidentrollen börjat sakta men säkert se över sin ekonomi, gjort betalningar osv något som UEFA tydligen godkände förra månaden men inte godkänner nu.

   De vet om sitt fel och försöker rätta till den, precis som UEFA sa till de men ändå stängs klubben av?

   Sen har du Bursaspor som stängs av utan någon som helst förvarning, för ett gammalt ärende, där det var spelaren i frågan som till en början ställde till med problem. Hur kan man påstå att Bursa har misskött sin ekonomi när det handlar om en dispyt med en spelare?

   På vilket sett ska klubben se över sin ekonomi?

   Och ingen information om varför Gaziantepspor har stängts av finns ute. Det snackas om det som drabbade klubben för ett par månader sen där styrelsemedlemmar åkte in för ekonomiska bedrägeri på hemmaplan. Men det är väl fortfarande under utredning och man kan då väl inte stänga av en klubb för det när det sista inte har sagts?

   Det känns om om UEFA vill jävlas med turkisk klubbfotboll och de lyckas.

   Allt det här får mig att tänka på varför Fener drog sig tillbaka från CAS. Kan det ha varit för att klubben hade rätt i sin mening om att de stoppades på felaktiga grunder men att man genom att gå mot UEFA och eventuellt vinna ett mål i CAS hade kostat klubben dyrt senare med tanke på att UEFA kan hämnas för mutskandalen, där Fener kan få flera års avstängning som straff.

   Hoppas verkligen CAS häver alla dessa beslut och sätter UEFA och deras propaganda mot väggen en gång för alla.

   CAS har gått emot sportsliga organisationer tidigare och kan göra det nu igen!