500e landskampen: Turkiet – Danmark

Det turkiska A-landslaget gör sig redo för sin 500e fotbollslandskamp genom tiderna och det firas med en jubileumsmatch mot Danmark på Türk Telekom arenan under onsdagskvällen. Den 26e Oktober 1923 spelade Turkiet sin allra första landskamp mot Rumänien som slutade 2-2 där Zeki Riza Sporel gjorde Turkiets allra första landslagsmål. Sedan dess har Turkiet spelat ytterligare 498 landskamper (mestadels mot Rumänien) under en 89-årsperiod.

643 spelare har genom åren dragit på sig landslagströjan och den som har spelat allra flest landskamper för Turkiet är målvakten Rüstü Recber med 120 landskamper, följt av anfallaren Hakan Sükür (112) och försvararen Bülent Korkmaz (104). Av dagens aktiva spelare så är landslagets kapten Emre Belözoglu (89) närmast 100 landskamper.

42 olika förbundskaptener har lett det turkiska A-landslaget i de 499 tidigare landskamperna och Galatasarays nuvarande tränare Fatih Terim har varit förbundskapten i 92 av dessa matcher.

Dagens förbundskapten, Abdullah Avci, säger inför matchen att en hel del byten (maximalt 7 byten) kommer att genomföras främst med tanke på att Galatasaray som har 6 spelare i landslaget spelar sin nästa ligamatch redan på fredag. Avci och hans team försökte få det turkiska fotbollsförbundet att flytta matchen till på lördag men utan någon framgång. Turkiets landslagstrupp- och mer information (bl.a. statistik) inför landskampen hittar ni här och Danmarks landslagstrupp hittar ni här.

TURKIET – DANMARK
Landskamp
Arena: Türk Telekom arenan
Avspark: 20.00 (svensk tid)
Domare: Felix Brych (Tyskland)
Kanal: ATV (Turkiet) och TV2 (Danmark)

Preliminära startelvor

TURKIET: Onur, Gökhan, Bekir, Semih, Hasan Ali, Kerim, Emre, Nuri, Arda, Mevlüt, Burak
FÖRBUNDSKAPTEN: Abdullah Avcı

DANMARK
: Andersen, Kjaer, Poulsen, Jacobsen, Stockholm, Kvist, Eriksen, Jorgensen, Krohn-Dehli, Lorentzen, Bendtner
FÖRBUNDSKAPTEN: Morten Olsen