FT: Värva smart nu…

Idag skrev en mina kära vänner på sidan om att transferfönstret snart öppnar igen och att det är dags för miljontals euro att börja spenderas igen. Redan innan fönstret har öppnat har till och med Besiktas gjort klart med sin första värvning i form av Ankaragucus Sinan Kurumus (artikel), dessutom har Eskisehir plockat in 2 serbiska spelare (artikel) och i Mersin ryktas det om spelaromsättning utan dess like (artikel).

Att dessutom Fenerbahce senaste veckan haft turbulens i form av att Aykut Kocaman sagt upp sig, men ändå blivit kvar, ökar sannolikheten till närmare 100 % att Fenerbahce kommer att smälla av bomber under januari. Personligen var min första tanke att hela Aykut utspel var ett sätt att delvis flytta fokus från matchresultatet, vilket verkligen skedde, samtidigt som det satte press på Aziz Yildirim att investera pengar i nyförvärv. Att Aziz bey nu har lyckats övertala Aykut leder till roliga spekulationer vilka som kan ramla in i truppen, media vet helt klart om detta och där av har Emenike ”närmat sig Fenerbahce”.

Dock är det en viktig faktor som jag hoppas klubbarna nu tänker på, alla lag i ligan, nämligen att inte värva för att rädda dagen och få fansen nöjda, utan med omsorg och omtanke agera på marknaden. Först och främst är det viktigt att klubbarna tänker på att det råder en ekonomisk kris i Europa som leder till att många klubbar vill sälja av sig spelare, men det viktiga framförallt är att även om inte våra klubbar har drabbats av krisen, så finns det en stor risk att drabbas. Med tanke på att UEFA dessutom skärper reglerna inför nästa säsong och närmast kräver ekonomiska noll resultat, är det viktigt för ligans anseende att klubbarna sanera ekonomierna och inte tar på sig mer skulder. Ni kan lita på mina ord när jag säger att klubbarna redan har tillräckligt mycket skulder och CAS-ärenden på grund av hur dåligt många klubbar sköts i första och andra ligan.

Dessutom kommer det nya begränsningar på utländska spelare nästa säsong, säsongen 2013-14 får klubbarna maximalt signera 10 spelare och använda 6 av dessa vid match, för att säsongen därefter dra åt ännu mer och endast tillåta att 8 utländska spelare kontrakteras och 5 får delta vid match.

Med andra ord MÅSTE klubbarna tänka till här för att inte sätta sig själv i stora skulder. Skriv rimliga kontrakt och värva med omsorg, om ni inte har gjort det är även mitt tips att satsa på ungdomsverksamhet!

Detta kommer säkerligen leda till att marknaden blir jobbigare för de stora lagen från och med i sommar, om inte vinterns fönster redan kommer att innebära jobbiga prislappar på turkiska talanger, för de stora lagen. Exempelvis spekuleras det att Galatasaray vill värva Serdar Aziz från Bursaspor, en kanonvärvning som nu kanske kommer kosta 5 miljoner, men till sommaren kan ha en prislapp på det dubbla.

Att regleringarna från UEFA kommer innebär dessutom att det blir svårare för våra storklubbar att värva för stora pengar, vilket ökar sannolikheten till ”dyra” värvningar denna vinter, då detta kommer att bli allt mer sällan från och med sommarens fönster.

Ett sista tips är väl att försöka sälja av er spelare som har höga löner, helt till utlandet, så att ni dels får in pengar och dels blir av med höga löneposter, vilket ger kapital att använda samt att en lägre lönepost förenklar skapandet av nästa års budget.