Är det rätt att klubbar straffas för något som sker utanför arenorna?

En match inför tomma läktare, en skarp varning som kan leda till uteslutning ur UEFA’s turneringar och drygt en halvmiljon kronor i böter blev straffet för Fenerbahce efter hemmamatchen mot BATE Borisov då bengaliska eldar sköts in på planen UTANFÖR arenan. Min första tanke om det hela var: Är detta ett skämt? Fenerbahce straffas alltså för något som sker utanför klubbens arena. Är det verkligen rätt att fotbollsklubbar straffas för något som sker utanför arenorna?

Jag är en av de miljontals fotbollssupportrar som är för pyroteknik med bengaliska eldar och allt vad det heter, så länge de utförs på ett rätt sätt och jag tillhörde också många av de som tyckte att de bengaliska eldarna som sköts över Sükrü Saracoglu stadion under matchen mot BATE var riktigt häftigt. Bengaliska eldar är en del av supporterkulturen vilket gör den till en del av fotbollskulturen oavsett om man gillar det eller inte och är något jag alltid kommer att tycka.

Men samtidigt har man i åtanke när det sker såna här fotbollsfester att bestraffningarna kan bli kännbara, något som vi fick bevittna igår.

Att UEFA tidigare under säsongen har varnat Fenerbahce och dess supportrar för att ha ”misskött” sig under matcherna i Europa League vilket ledde till att hemmamatchen mot BATE spelades inför tomma läktare är något jag respekterar och har förståelse för eftersom det strider mot reglerna även om jag tycker att fotbollen ibland får ta oförtjänt mycket stryk när bengaliska eldar finns inblandad i form av olika avstängningar.

Men som jag skriver, här finns det ett regelverk som säger att bengaliska eldar kan leda till bestraffning och det är något man helt enkelt får acceptera oavsett om man tycker om det eller inte och när något då sker innanför arenans väggar som t.ex. att supportrar kastar in bengaliska eldar på fotbollsplanen så ligger ansvaret på säkerheten och det är något som klubbarna är först och främst är ansvariga till.

Då är det förståeligt att klubbarna straffas men det som har hänt nu är alltså att Fenerbahce som redan har tagit sitt ansvar och straff genom att spela matchen mot BATE inför tomma läktare för något som har skett inne på fotbollsarenan straffas ytterligare i form av spel inför tomma läktare, böter och hot om ytterligare avstängning för något som sker UTANFÖR fotbollsarenan.

Hur är det möjligt för en klubb att ställning till något som sker utanför arenan? Räcker det inte med att klubbarna tar ansvar för det som sker inne på arenan? Ska man nu också ställas till svars för det som sker utanför arenorna?

För ansvar, det har Fenerbahce som klubb tagit både genom bestraffning och andra åtgärder. Fenerbahce har under det senaste året fått miljonbelopp i böter av det turkiska fotbollsförbundet för bland annat att supportrarna har kastat in bengaliska eldar på planen. Det har lett till att klubben har ändrat sin biljettförsäljning i samband med bortamatcherna vilket har lett till bättre koll på personerna som köper biljetterna (det finns även en annan tanke bakom förändringen av biljettsystemet men det hör inte hit).

Inte nog med det så hotar UEFA också med ytterligare åtgärder om problemen dyker upp i framtiden. Om något liknande skulle inträffa under Fenerbahces matcher i Europa inom en tvåårsperiod så kommer klubben att uteslutas från spel i UEFA’s turneringar. Låter det rättvist att en klubb, spelare straffas med en sån åtgärd för något som sker utanför arenan?

Med andra ord, teoretiskt sett, så kan alltså någon eller några bestämma sig för att göra något liknande som mot BATE i den kommande hemmamatchen mot Viktoria Plzen vilket då hade lett till att Fenerbahce utesluts från UEFA.

Bara tanken på det låter helt absurt.

***

Förutom ovanstående straff så fick Fenerbahces mittfältare Raul Meireles även tre matchers avstängning för sitt röda kort mot BATE i den första matchen. Meireles gjorde något otroligt dumt i den matchen genom att sparka ner en motspelare efter att ha tappat bollen men tre matcher? Två matcher hade varit mer rättvist.

***

Det är inte första gången UEFA försöker göra ett exempel av turkisk fotboll.

Ni kanske minns att Besiktas blev stoppade från spel i Europa League innan säsongen drog igång pga klubbens ekonomiska problem. Det stämmer att klubben hade ekonomiska problem och låg efter med betalningar till bland annat f.d. spelare men klubben insåg också det allvarliga i det hela och klubbens nya president Fikret Orman tog också därför tag i problemen på en gång och visade även UEFA om att klubben är i full gång med att göra rätt för sig vilket även skulderna som minskade visade men trots det fick Besiktas förbud mot att delta i Europa League.

***

Ni kanske också minns omröstningen till EM 2016 där Turkiet tillsammans med Frankrike var huvudfavoriter till att få arrangera mästerskapet men i slutändan var det Frankrike som redan hade arrangerat flera stora mästerskap som vann med en röst efter deras kampanj blivit hård pushad av UEFA’s president Michael Platini.

Ni vet UEFA som värnar om att nya länder ska få arrangera stora mästerskap ger EM 2016 till ett land som redan hade arrangerat flera mästerskap istället för att välkomna Turkiet in i den stora familjen.

***

Vad mer? Ja, just det!

Efter att ha förlorat omröstningen till EM 2016 med en ynka röst var Turkiet stora favoriter till att få arrangera EM 2020 istället och var också den enda kandidaten som ansökte om arrangemanget men vad hände? UEFA valde att dela upp mästerskapet i 1000 länder.

***

Lazio fick 300 000 kronor i böter för rasism.

Fenerbahce fick 600 000 kronor i böter för att bengaliska eldar sköts in på planen UTANFÖR arenan.

 • SonyEricsson1923

  I Turkiet så har det hänt att klubbar fått ta ansvar för det som händer utanför arenan. BJK-Bursa matchen där den berömda flyktförsöket upp för trappan skedde så gjorde ju dom ansvariga  för säkerheten + polisen ett stort misstag, man tog in bussarna med bursa supportrar precis när alla BJK supportrar skulle in till Stadionet. Det vart massa bråk osv men Endast Utanför Stadionet. BJK fick skulden för någon annans miss och fick straff.

  Sen så anser inte jag att det är ett ansvarstagande om man får ett straff, det är en skyldighet om man har fått ett straff.
  Om Uefa hade gett Fener ett val då kunde Fener tagit/visat ansvar. Men nu vart man  dömda och fick ett straff, dvs man vart dömd till att ta ett straff.

  Och ang bengaliska eldar så är det farligt i sig bara själva pjäsen sen så är röken farlig, Tex i en stadion som TT Arena så står luften helt still och röken blir kvar bra länge då är det extra farligt än om det skulle vara på Inönu där det är nästan helt öppet. Sen så förstör det sikten för TV tittare och dom andra på läktaren när ett tjockt rök-moln sätter sig framför. Men man kan inte göra en lista på vart det kan vara tillåtet och inte så man tar bort det helt. Det finns Ett argument varför man borde ha bengaler och det är att det är häftigt, det finns desto fler argument varför man inte ska tillåta dom.

  • Det är fel att klubbarna får straff för något som händer utanför arenorna. Nu vet jag inte exakt vilken match mellan Besiktas och Bursaspor du menar (det har varit bråk i många matcher mellan de klubbarna) men om jag minns rätt så hände det väl bråket precis utanför arenan när det var biljettinsläpp?

   Dessa två händelser är ju helt olika situationer eftersom det var fel i säkerheten där och Besiktas som klubb har väl en del i det? Medan här skjuter personer från avstånd in bengaliska eldar på planen när matchen spelas inför tomma läktare. Med andra ord, det fanns inte det ingen större säkerhet att ta ställning till mot vad man hade behövt göra om publiken var välkomna. Hur ska en klubb kunna eller vilken säkerhet ska man ta till för att hindra personer från att skjuta in bengaliska eldar?

   Man kan ju inte ha säkerhetsvakter, polis osv placerade runt om i arenan och hoppas på att ingen skjuter in bengaliska eldar.

   Om vi tar den matchen i Bursa som ställdes in pga att supportrar stoppade Besiktas från att ta sig till arenan så fick ju Bursa fem matchers som straff (om jag minns rätt) men det togs bort senare eftersom man ansåg att problemet inte låg hos klubben eftersom det skedde på hotellet och det är förståeligt.

   Jag tycker att du mixar ihop skyldighet och ansvar. Det är t.ex. UEFA’s skyldighet att dela ut till straff till lag som bryter mot reglerna och sedan är det en klubbs ansvar att ta straffet som man blir tilldelade.

   Som jag har skrivit i artikeln så har Fenerbahce dessutom sett över biljettsystemet vilket förhoppningsvis inte ska leda till ytterligare skandaler samt att klubben ska ställa in dessa personer som sköt in raketer inför rätta, vilket är helt rätt. Du skriver ju själv i början av din kommentar om att turkiska klubbar har tidigare fått ta ansvar för situationer.

   Bengaliska eldar är en öppen diskussion som har tagit mer fart nu på senare år när den förbjuds allt mer. Som jag skriver så tycker jag att de ska tillåtas så länge de används på ett rätt sätt men om man bryter mot reglerna genom att kasta in dessa på planen osv är det ett straff man får ta enkelt.

   Men att straffas för något som sker utanför arenan är inte rätt, speciellt i en match där det är tomma läktare och en klubb tar till så lite säkerhet som möjligt.

  • Jag vill även tillägga något om UEFA och det är ingen hemlighet att de är hårdare mot vissa länder än andra. Vi vet alla som följer fotboll vilken syn de har haft på turkisk fotboll genom åren.

   Detta straffet som Fenerbahce fick var av det hårdaste slaget. Straffen mot BATE accepterar jag eftersom det kom efter flera varningar men det här straffet är riktigt hårt dömt och det värsta är att man inom två år kan stängas av från deras turneringar om det minsta händer.

   Dvs, du eller jag kan åka till SSS under matchen mot Viktoria, skjuta in bengaliska eldar och vips så blir Fenerbahce bortplockade. Eller ett annat scenario. Fenerbahce vinner första matchen mot Viktoria med 3-0 och avancemanget är klart. Några fans till Viktoria gör liknande sak i returen.

   Fenerbahce har fått böta nästan 400 000 Euro i böter den här säsongen och det är överdrivet som straff.

   För att ta ett exempel: Lazio fick dubbelt så mindre i böter för RASISM och vad är värre att skjuta in bengaliska eldar utanför arenan eller skrika en massa idiotiska saker inne på arenan när det är publik?

   Lazio har dessutom fått flera varningar av UEFA den här säsongen för rasismen likt Fenerbahce har fått för bengaliska eldar men UEFA har inte sagt något om att de kan stängas av från deras turneringar. Varför? Jo, för att Lazio har tagit till åtgärder för att förbättra situationen inför framtiden. Är detta rättvist?

   UEFA bollar med turkisk fotboll just nu. Varför lät man inte Besiktas delta i Europa League? Klubben har skulder men vem har inte det i dagens fotboll? När dessutom Fikret Orman klart och tydligt visade UEFA att skulderna håller på att betalas? 

   Turkisk fotboll behandlas orättvist av UEFA.