CHAMPIONS LEAGUE: Galatasaray – Schalke 04

Det har blivit högtid för Galatasaray att göra entré i UEFA Champions Leagues åttondelsfinal när laget under onsdagskvällen tar emot Schalke 04 på Türk Telekom arenan i Istanbul i första matchen av två mot det tyska laget.

Galatasaray går på onsdagskvällen ut i sin 244:e match någonsin i Europa-spelet. Klubben har fram till mötet mot Schalke 04 spelat 139 gånger tidigare i Champions League, 71 gånger i UEFA-cupen/Europa League, 32 gånger i Cupvinnarcupen samt en gång i UEFA Supercupen. Av dessa matcher så har laget vunnit 93 gånger, spelat oavgjord 63 gånger samt förlorat 87 gånger med målskillnad 341-343.

Och det är två lag med helt olika förutsättningar som går in i slutspelet.

Galatasaray som har förstärkt sin trupp med två spektakulära värvningar i Wesley Sneijder och Didier Drogba befinner sig i bra form och har inte förlorat på de fyra senaste ligamatcherna (tre segrar och en oavgjord) medan Schalke 04 som har tappat en av sina viktigaste spelare från det senaste året, Lewis Holby till Tottenhamn samt har skador på på andra i normala fall startspelare som den grekiske mittbacken Kyriakos Papadopoulos och den offensiva mittfältaren Ibrahim Affelay, är i en formsvacka och har inte vunnit på de fyra senaste ligamatcherna (två oavgjorda och två förluster) men även Schalke har gjort ett mycket intressant värvning i den brasilianske ytterbacken Michel Bastos som har gjort 3 mål på 3 ligamatcher för klubben så här långt.

Förutom dessa ovannämnda spelare så missar även Atsuto Uchida, Ciprian Marica, Christoph Moritz och målvakten Lars Unnerstall spel hos Schalke medan Raffael är inte tillgänglig då han inte är registrerade för spel i Champions League. Hos Galatasaray saknas den tidigare skadade Tomas Ujfalusi, målvakten Ufuk Ceylan samt Johan Elmander.

Vägen till åttondelsfinal
Galatasaray tog sig till åttondelsfinal i Champions League efter att ha kommit tvåa i Grupp H bakom Manchester United på 10 poäng (3 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster) medan Schalke 04 vann Grupp B före Arsenal på 12 poäng utan någon förlust (3 segrar och 3 oavgjorda).

Startelva?
Tränaren i Galatasaray, Fatih Terim, förväntas göra ett par förändringar jämfört mot den senaste ligamatchen mot Akhisar Belediyespor och kommer förmodligen att ställa upp sin ”bästa tänkbara” elva där Emmanuel Eboue går in istället för Sabri Sarioglu samt att Felipe Melo som har varit avstängd i de senaste ligamatcherna går in på det centrala mittfältet medan Wesley Sneijder formar en offensiv trio tillsammans med Didier Drogba och Burak Yilmaz.

Tidigare möten och tysk-turkisk historia
Galatasaray och Schalke 04 har aldrig tidigare mötts i en tävlingsmatch men klubbarna har spelat en träningsmatch (15.01.2005) mot varandra som slutade med 1-0 seger för Galatasaray sedan Necati Ates gjort segermålet.

Schalke 04 har mött turkiska lag fyra gånger tidigare. I kvalet till UEFA-cupen 1996/1997 så slog laget ut Trabzonspor i den andra kvalomgången med 4-3 sammanlagt och i Champions Leagues gruppspel säsongen 2005-2006 så vann man över Fenerbahce på hemmaplan med 2-0 och spelade 3-3 på bortaplan. Galatasaray har i sin tur mött lag från Tyskland hela 24 gånger med utgången 6 segrar, 11 oavgjorda och 7 förluster.

Galatasaray – Schalke 04
Champions League, åttondelsfinal, första matchen
Plats: Türk Telekom arena (Istanbul)
Avspark: 20.45 (svensk tid)
Domare: William Collum (Skottland)
TV: D-Smart (Turkiet), Viasat Sport (Sverige)
Radio: Radyospor (Turkiet) länk

Preliminära startelvor

Galatasaray: Fernando Muslera, Emmanuel Eboue, Semih Kaya, Dany, Albert Riera, Hamit Altintop, Selcuk Inan, Felipe Melo, Wesley Sneijder, Burak Yilmaz, Didier Drogba

Schalke 04: Timo Hildebrand, Marco Höger, Benedict Höwedes, Joel Matip, Christian Fuchs, Jermaine Jones, Roman Neustadter, Tranquillo Barnetta, Michel Bastos, Jefferson Farfan, Klas-Jan Huntelaar