Europa League: Viktoria Plzen – Fenerbahce

Fenerbahce spelar på torsdagskvällen den första matchen av två i Europa Leagues åttondelsfinal och för motståndet står det tjeckiska laget Viktoria Plzen.

Viktoria Plzen tog sig till åttondelsfinal i turneringen genom att slå Napoli med imponerade 5-0 sammanlagt (3-0 borta, 2-0 hemma) medan Fenerbahce tog sig vidare genom att slå ut BATE Borisov med sammanlagt 1-0 (0-0 borta, 1-0 hemma).

Dessförinnan hade bägge laget tagit sig vidare som gruppvinnare: Fenerbahce vanngrupp C och Viktoria Plzen vann Grupp B före Atletico Madrid. Det tjeckiska laget förlorade likt Fenerbahce bara en match i gruppspelet, på bortaplan mot Atl. Madrid där segermålet kom i den 90e minuten.

Det är första gången som klubbarna möter varandra och Fenerbahce har sedan tidigare mött tjeckiska lag åtta gånger med utgången tre segrar och fem förluster.

Fenerbahce kommer till spel inför matchen mot Viktoria Plzen med två raka 2-3 förluster och hade dessförinnan en förlustfri svit på fyra raka matcher medan Viktoria Plzen som nyligen har återupptagit den inhemska ligan inte har förlorat på fyra tävlingsmatcher och har på de senaste femton matcherna endast förlorat en gång i tjeckiska cupen.

Fenerbahces tränare Aykut Kocaman gör jämfört mot i derbyt mot Besiktas senast tre förändringar i startelvan: Joseph Yobo går in i mittförsvaret bredvid Bekir Irtegün istället för avstängde Egemen Korkmaz medan Mehmet Topal och Salih Ucan alternativt Selcuk Sahin förväntas ta plats på mittfältet istället för avstängde Raul Meireles och lagkaptenen Emre Belözoglu som inte får spela i turneringen med Fenerbahce då han redan har representerat Atletico Madrid.

I Viktoria Plzen saknas den avstängde vänsterbacken David Limbersky som har varit ordinarie i laget under flera säsonger samt mittfältaren David Stipek (skadad) som troligen ändå inte hade fått spela från start. Dessutom är det frågetecken för den 37-årige lagkaptenen, mittfältaren Pavel Horvath som spelade i Galatasaray i ett par matcher i början av 2000-talet men lär kunna vara med. I övrigt ställer tränaren i Viktoria Plzen, Pavel Vrba, upp med exakt samma startelvor som i matcherna mot Napoli.

Viktoria Plzen – Fenerbahce
Europa League, åttondelsfinal, första matchen
Stadion: Doosan arena (Plzen)
Avspark: 19.00 (svensk tid)
Domare: Gianluca Rocchi
Kanal: Star TV och NTVSpor.net

Preliminära startelvor

Viktoria Plzen: Kozacik, Rajtoral, Cisovsky, Prochazka, Reznik, Duris, Darida, Horvath, Kovarik, Kolar, Bakos
Tränare: Pavel Vrba

Fenerbahce: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Joseph Yobo, Bekir Irtegün, Reto Ziegler, Dirk Kuyt, Mehmet Topal, Cristian Baroni, Salih Ucan (Selcuk Sahinn), Moussa Sow, Pierre Webo
Tränare: Aykut Kocaman