Det finns inga gränser på hur bra han kan bli

Jag tänkte ta tillfället i akt och skriva ett par rader om det kanske allra största utropstecknet i turkisk fotboll den här säsongen. För min egen del handlar det utan tvekan om det största utropstecknet i Fenerbahce den här säsongen. Det handlar om en spelare som nyligen fyllde 19 år och som har gått från klarhet till klarhet i varje match han har spelat. Det handlar om Salih Ucan.

När Fenerbahce gjorde klart med Salih i början av förra sommaren hade jag inte hört talas mycket om honom förutom det man hade läst om honom samt det lilla (och det var lite) man hade sett om honom på YouTube. Ett tag innan han skrev på det fem år långa kontraktet med Fenerbahce såg han ut att vara mer eller mindre klar för Besiktas men det var Fenerbahce som vann dragkampen om honom när klubben betalade en och en halv miljoner euro i övergångsgumma till Bucaspor.

Mycket pengar då kan man tycka för en oprövad artonårig men så här i efterhand med tanke på vad han har presterat hittills och på hur bra han kan bli i framtiden så kan det vara väl investerade pengar.

För bra, riktigt bra, det kan Salih Ucan bli och efter att ha följt honom under den senaste tiden, inte bara på fotbollsplanen utan också vid sidan om i intervjuer, reportage osv så vill jag påstå att det inte finns några gränser på hur bra han kan bli.

Det kanske låter kaxigt att skriva det med tanke på vi som följer turkisk fotboll på nära håll har genom åren sett många drömmar gå i kras för talangfulla fotbollsspelare men jag tycker att det är något speciellt med Salih som kan ta honom riktigt långt i hans karriär.

Ser man tillbaka på de allra största talangerna i turkisk fotboll de senaste åren som den stora massan har trott mest på så är majoriteten av dessa spelare offensiva spelare i synnerhet anfallare vars uppgift är att göra mål. Egentligen handlar det inte bara om de senaste åren utan det har helt enkelt alltid varit så att talanger med ett öga för mål i tidig ålder alltid har setts som de nya superstjärnorna av den stora fotbollsmassan i Turkiet och det är också troligen en av anledningarna till att väldigt få lyckas med tanke på att pressen utifrån på dessa spelare är så pass stora att det i slutändan inte blir någonting av dessa spelare.

Det är bara att ta en titt på skytteligan i turkiska ligan från den senaste åren där unga, turkiska målskyttar skriker med sin frånvaro.

Något som talar just för Salih Ucan är att han inte tillhör samma kategori som dessa spelare. Han är en offensiv spelare men hans enda uppgift på fotbollsplanen är inte att tillfredsställa publiken med sina dribblingar och mål, något som många unga fotbollsspelare i slutändan faller på.

Han har ett bra driv med bollen, bra passningar, bra skott och är stark i kroppen men hans allra största egenskap (en viktig sådan) är hans blick för spelet. Att redan vid nittonårsåldern ha ett sådant blick för spelet är en talang kombinerat med hans övriga egenskaper något som kan ta honom riktigt, riktigt långt i karriären.

En fotbollsspelare har alltid förutsättningar att komma längre i karriären så länge man har en fotbollshjärna också och fotbollshjärna, det är något som Salih Ucan utan tvekan har.

Inte nog med hans egenskaper på fotbollsplanen så tycker jag även att Salih verkar vara en ödmjuk person med bra personlighet med båda fötterna på marken som bara det kan betyda oerhört mycket för framtiden av hans karriär.

Efter Salih Ucans första mål för Fenerbahce i matchen mot Viktoria Plzen i Europa League där han som inhoppare fullföljer en duell i straffområdet och trycker in ledningsmålet blir hans svar att han är glad över att ha gjort sitt debutmål för Fenerbahce men att han själv föredrar att spela fram till målen istället och det är något som han försöker göra mer av.

En rolig detalj om honom är att en av hans tränare i Bucaspor där han för övrigt som sextonårig skrev på sitt första proffskontrakt nyligen berättade om att man som tradition i Bucaspor klipper av håret på ungdomsspelarna i klubben men att man inte klarade av att göra det på Salih.

För er som inte vet om det så är Salih Ucan given i det turkiska U20-landslaget som ska försvara landets färger i sommarens U20-VM som spelas på hemmaplan där det ska bli mycket intressant att följa honom.

Med det vill jag avsluta det här inlägget om en av säsongens största positiva utropstecken i turkisk fotboll!