Europa League: Fenerbahce – Lazio

Fenerbahce tar under torsdagskvällen emot Lazio på ett fullsatt Sükrü Saracoglu stadion i det första mötet av två i Europa Leagues kvartsfinal.

Historik
Det är för 183e gången som Fenerbahce ställer upp i en tävlingsmatch i Europa. Laget har vunnit 64 av dessa matcher, spelat oavgjort 35 gånger och förlorat 83 gånger med målskillnaden 228-283.

För tränaren Aykut Kocamans del blir det hans 19e match i Europa-spelet där han sedan tidigare har vunnit 7 matcher, spelat oavgjord 7 gånger samt förlorat 4 gånger med målskillnaden 23-18.

Vägen till kvartsfinal
Båda lagen tog sig till slutspel i Europa League efter att ha vunnit sina grupper övertygande. Fenerbahce vann Grupp C före Borussia Mönchengladbach och Olympique Marseille medan Lazio som gick obesegrade ur gruppspelet vann Grupp J före Tottenhamn.

I 16-delsfinalen så slog Fenerbahce ut BATE Borisov från Vitryssland med sammanlagt 1-0 medan Lazio slog ut tyska Borussia Mönchengladbach med sammanlagt 5-3. Och i åttondelsfinalerna så slog Fenerbahce ut Viktoria Plzen från Tjeckien med 2-1 sammanlagt medan Lazio slog ut ännu ett tyskt lag, Stuttgart, med sammanlagt 5-1.

När Fenerbahce laddade upp inför matchen på onsdagen så fanns alla spelare förutom mittfältaren Emre Belözoglu i träning vilket innebär att spelare som Mehmet Topal och Salih Ucan som har dragits med skador under den senaste tiden finns tillgänglig för spel.

Lagens form
Fenerbahce har sedan årsskiftet spelat 19 tävlingsmatcher (10 ligamatcher, 5 cupmatcher och 4 Europa League-matcher) med resultatet 12 segrar, 4 oavgjorda och 3 förluster där två av förlusterna har kommit på tilläggstid i ligaspelet (1-2 mot Sivasspor och 2-3 mot Besiktas) medan tredje förlusten var en betydelselös i turkiska cupens gruppspel.

Lazio i sin tur har även dom spelat 19 tävlingsmatcher (12 ligamatcher, 3 cupmatcher och 4 Europa League-matcher) med resultatet 9 segrar, 4 oavgjorda och 6 förluster

Sett till de fem senaste tävlingsmatcherna så har Fenerbahce 4 segrar och 1 oavgjord medan Lazio har 2 segrar och 3 förluster.

Fansens återkomst
Fenerbahce har spelat inför tomma läktare i sina två senaste hemmamatcher i Europa League mot BATE Borisov och Viktoria Plzen men inför matchen mot Lazio på torsdagskvällen så är publiken tillbaka och de dryga 50 000 biljetterna som släpptes till matchen tog slut inom ett par dagar.

Fenerbahces uppställning
Fenerbahces tränare Aykut Kocaman kommer inför matchen att fortsätta med rotationssystemet som han har använt sig utav under den senaste tiden vilket med största sannolikhet innebär att Bekir Irtegün, Reto Ziegler, Mehmet Topuz och Caner Erkin som fanns med i startelvan i den senaste ligamatchen mot Akhisar Belediyespor kommer att lämna sina platser åt Joseph Yobo, Gökhan Gönül, Hasan Ali Kaldirim och Mehmet Topal.

Glädjande för Fenerbahces del är också att den portugisiske mittfältaren Raul Meireles är åter tillgänglig för spel efter att ha varit avstängd i tre matcher i Europa League.

Trolig uppställning

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Joseph Yobo – Bekir Irtegün – Hasan Ali Kaldirim
Mehmet Topal – Raul Meireles
Cristian Baroni
Dirk Kuyt – Pierre Webo – Moussa Sow

Fenerbahce – Lazio
Europa League, kvartsfinal, första mötet
Plats: Sükrü Saracoglu stadion
Tid: 21.05 (svensk tid)
Domare: William Collum (Skottland)
Kanal: Star TV (Turkiet), C More Live (Sverige)

Preliminära startelvor

Fenerbahce: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Egemen Korkmaz, Joseph Yobo, Hasan Ali Kaldirim, Mehmet Topal, Raul Meireles, Cristian Baroni, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Pierre Webo

Lazio: Marchetti, Lulic, Cana, Biava, Radu, Ledesma, Candreva, Gonzalez, Hernanes, Ederson, Klose (Kozak)