ŞIKE OPERASYONU: Emmanuel Emenike frikändes!

 

Spartak Moskvas nigerianske anfallare Emmanuel Emenike som anklagades för mutbrott, ”şike”, när mutskandalen i turkisk fotboll drogs upp sommaren 2011, då han spelade för Kardemir Karabükspor deltog aldrig på rättegången när huvudförhandlingarna drogs igång i februari 2012 då han inte befann sig i landet men när Fenerbahces skulle möta Spartak Moskva i kvalet till Champions League inför säsongen så reste Emenike någon dag innan till Istanbul för att förhöras av åklagaren för sin inblandning i mutskandalen.

När sedan rättegången mot Emenike drogs igång i slutet av november så yrkade åklagaren på fängelsestraff från 1 år till 3 år för mutbrott som ska ha skett inför Kardemir Karabükspors match mot Fenerbahce i slutet av säsongen 2010/11.

Och när rättegången återupptogs under torsdagsförmiddagen så kom domstolen fram till att Emmanuel Emenike inte gjort sig skyldig till det brott han åtalades för varpå han frikändes.

Emenike själv fanns inte med i rättegångsförhandlingarna varken i november eller under torsdagen men hans advokat Rezan Epözdemir fanns närvarande för honom och efter den friande domen så ringde han upp Emenikes agent Erdem Konyar som befinner sig i Ryssland tillsammans med sin klient varpå han fick en samtalsstund med anfallaren som var mycket lättad efter den friande domen: ”Emmanuel Emenike sa till mig att han har gått igenom många sömnlösa nätter men att han litade på det turkiska rättssystemet och att han är mycket tacksam för att rättvisan segrade. Han berättade att han var lycklig för att sanningen kom fram och att han nu kan fortsätta sin karriär i lugn och ro.”

Vad kommer att hända nu?
Det som kommer att hända nu är att likt resten av de personerna som dömdes eller frikändes av en domstol i början av juli 2012 så kommer Emmanuel Emenikes dom att gå till en kassationsdomstol (överdomstol) som kommer att godkänna eller upphäva underdomstolens beslut, något som kan ta allt ifrån ett par månader till flera år.

LÄS OCKSÅ:

ŞIKE OPERASYONU: Dessa frikändes