SLAGET OM ISTANBUL: Fenerbahce – Galatasaray

På söndagskvällen är det åter dags för två av Turkiets största giganter, ärkerivalerna Fenerbahce och Galatasaray att möta varandra. Det blir klubbarnas 374:e möte genom historien. Fenerbahce, som har en Champions League-plats i sikte tar emot ligamästarna Galatasaray, som säkrade titeln redan i den förra omgången, på Sükrü Saracoglu stadion.

Bortalaget Galatasaray går inför derbyt mot Fenerbahce på söndagskvällen som redan klara ligamästare med två omgångar kvar att spela medan hemmalaget utmanas av Besiktas (inför omgången 3 poäng bakom) och Bursaspor (5) i kampen om andraplatsen i ligaspelet som ger en plats i Champions Leagues kvalomgång till nästa säsong.

Kortfattat:
Fenerbahce spelar för en plats i Champions League och Galatasaray spelar för äran.

Historik
(Inbördes möten)
Fenerbahce och Galatasaray har en historik tillsammans som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ända till 17e januari 1909 då klubbarna möttes för allra första gången. Den gången vann Galatasaray med 2-0 och spelplats var ”Papazin Cayiri”, där Sükrü Saracoglu stadion ligger idag.

Sedan dess har det blivit ytterligare 372 matcher lagen emellan med följande utgång: 141 segrar för Fenerbahce, 119 segrar för Galatasaray och 113 oavgjorda matcher. Målskillnaden i dessa matcher har varit 522-475 i Fenerbahces fördel.

I ligaspelet har klubbarna mötts 111 gånger tidigare med utgången: 45 segrar för Fenerbahce, 31 segrar för Galatasaray och 35 oavgjorda matcher. Målskillnaden i ligamatcherna har varit 144-111 i Fenerbahces fördel.

Galatasaray vann den senaste matchen lagen emellan i december förra året med 2-1 på Türk Telekom arenan efter mål av Selcuk Inan och ett självmål av Bekir Irtegün medan Hasan Ali Kaldirim gjorde Fenerbahces mål.

Sett till de tio senaste matcherna mellan lagen så har Fenerbahce vunnit 4 gånger, Galatasaray 3 gånger och tre matcher slutat oavgjord med målskillnaden 12-12.

LÄS OCKSÅ:
Stor Fenerbahce-dominans på hemmaplan inför derbyt mot Galatasaray

Lagens form
Fenerbahce går in i derbyt med en sviktande form med ingen seger efter ordinarie på de tre senaste tävlingsmatcherna. Sett till de tio senaste tävlingsmatcherna så har Fenerbahce 5 segrar, 2 oavgjord och 3 förluster med målskillnaden 10-11 och i de fem senaste ligamatcherna så har Fenerbahce 3 segrar och 2 förluster med målskillnaden 5-5.

Om formen i Fenerbahce är sisådär inför derbyt så är den åt det motsatta hållet i Galatasaray som under de tio senaste tävlingsmatcherna har 9 segrar och 1 förlust med målskillnaden 23-11 och i de fem senaste ligamatcherna så har Galatasaray 5 segrar med målskillnaden 12-4.

Skador/avstängda
I Fenerbahce saknas Cristian Baroni pga avstängning och Selcuk Sahin samt Serdar Kesimal pga skador.

Och i Galatasaray saknas tränaren Fatih Terim och Umut Bulut pga avstängning samt Caglar Birinci pga skada.

Fenerbahce – Galatasaray
Spor Toto Süper Lig, 33e omgången
Plats: Sükrü Saracoglu stadion
Tid: 19.00 (svensk tid)
Domare: Cüneyt Cakir
Kanal: Lig TV

Preliminära startelvor

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Egemen Korkmaz, Joseph Yobo, Reto Ziegler, Emre Belözoglu (K), Mehmet Topal, Caner Erkin, Dirk Kuyt, Pierre Webo, Moussa Sow

Galatasaray Fernando Muslera, Emmanuel Eboue, Semih Kaya, Gökhan Zan, Albert Riera, Selcuk Inan (K), Felipe Melo, Hamit Altintop, Wesley Sneijder, Didier Drogba, Burak Yilmaz