Besiktas och Fenerbahce till UEFA’s disciplinnämnd

UEFA meddelade under måndagseftermiddagen om att organisationens disciplinnämnd är nu klar med deras egna utredning angående mutskandalen i turkisk fotboll, ”Şike Operasyonu”, som drog igång sommaren 2011 och att både Besiktas samt Fenerbahce kommer att ställas till svars för deras inblandning i mutskandalen.

UEFA har inte meddelat hur länge klubbarna samt personerna med koppling till respektive klubbarna riskerar att straffas utan det är klubbarna själva som har gått ut med ett meddelande angående det.

  • Fenerbahce riskerar att stängas av från Europa-spel i två säsonger samt att fem personer ur klubbens dåvarande ledning: presidenten Aziz Yildirim, Ali Yildirim (ej kvar), Sekip Mosturoglu, Ilhan Eksioglu (ej kvar) och Cemil Turan (ej kvar) riskerar personliga straff.
  • Och Besiktas riskerar att stängas av från Europa-spel i en säsong samt att två personer som var aktiva i klubben under mutskandalen: f.d. vicepresidenten Serdal Adali och f.d. tränaren Tayfur Havutcu riskerar personliga straff.

Besiktas har till den 21a juni att komma med ett försvar till UEFA’s disciplinnämnd medan Fenerbahce har till den 22a juni att komma med ett försvar och ett beslut från UEFA’s sida förväntas komma i början av efterföljande vecka, tidigast den 24e juni.