Fotbollsförbundet i möte om utländska spelarkvoten *UPPDATERAD #2*

När det turkiska fotbollsförbundet (TFF) meddelade att förslaget om den utländska spelarkvoten i Süper Lig från i juni 2012 skulle börja gälla från och med kommande säsongen gick alla klubbar i högsta divisionen förutom Fenerbahce emot den nya regeln och ville att fotbollsförbundet skulle se över reglerna.

Fotbollsförbundet har varit mycket tysta i ärendet trots att det har cirkulerat i turkiska medier om att reglerna kan förändras. Men nu säger Lutfi Aribogan, tidigare vice-president i det turkiska fotbollsförbundet och nuvarande medarbetare i Galatasaray om att fotbollsförbundet kommer att under onsdagen ha ett möte för att diskutera den utländska spelarkvoten i turkiska ligan och vad som ska gälla.

En del förslag ligger redan på agendan som ni kan läsa mer om i länktipset här ovan och ett annat förslag som troligen kommer att bli ett diskussionsämne under det påstådda mötet är det förslag som Galatasaray har tryckt på under den senaste tiden och det är att utöver en utländsk spelarkvot hur den än ser ut så bör att alla utländska spelare i turkiska ligan med EU-medborgarskap räknas som ”turkiska” spelare och inte falla inom ramen av utländska spelarkvoten.

Om förslaget går igenom skulle det t.ex. innebära att Fernando Muslera, Aurlien Chedjou, Dany, Emmanuel Eboue, Felipe Melo, Nordin Amrabat och Didier Drogba i Galatasaray skulle ej räknas som utländska spelare och inte påverka utländska spelarkvoten då de har medborgarskap i EU-länder.

UPPDATERING:
Det turkiska fotbollsförbundet har meddelat att man kommer hålla i ett möte på fredag klockan 09.00 svensk tid där den utländska spelarkvoten i Süper Lig kommer att diskuteras.

UPPDATERING #2:
Det turkiska fotbollsförbundet meddelade under fredagsförmiddagen om att beslutet om den utländska spelarkvoten inför nästa säsong kommer att stå fast vilket innebär att varje klubb får ha 10 utländska spelare registrerade i sin trupper varav 6 av dessa får vara med i matchtruppen. Läs mer om kvoten här.

På bilden nedan kan ni se hur den här regeln skulle påverka Turkiets fyra största klubbar.