UEFA: Besiktas- och Fenerbahces avstängningar står kvar

UEFA’s överklagandenämnd meddelade under måndagen sitt beslut mot Besiktas och Fenerbahce efter att klubbarna överklagat UEFA’s disciplinnämnds tidigare beslut där klubbarna blev avstängda från spel i Europa pga deras inblandning i den turkiska mutskandalen.

UEFA meddelade på organisationens hemsida om att överklagandenämnden hade efter att ha tagit ställning till båda klubbarnas försvar samt disciplinnämndens tidigare beslut kommit fram till följande beslut:

Besiktas‘ straff från disciplinnämnden som innebar avstängningen från spel i Europa League under den kommande säsongen kvarstår medan Fenerbahces straff från disciplinnämnden på två års avstängning från UEFA’s turneringar som klubben kvalificerar sig till samt ytterligare ett år som villkorlig straff ifall klubben blir inblandade i något liknande under de kommande fem åren justeras ner till två års avstängning från UEFA’s turneringar som klubben kvalificerar sig till där det villkorliga straffet tas bort.

Vad händer nu?
Båda klubbarna kommer att ta ärendet vidare till CAS (Idrottens skiljedomstol) där det är omöjligt (av förklarliga skäl) att veta hur lång tid processen kommer att ta samt vilket utgång det blir. Besiktas och Fenerbahce kommer att anmäla UEFA’s överklagandenämnds beslut till CAS som sedan kommer att ta ett ställning om frågan ska upp i rätten. Det kan både bli en kort- eller långvarig historia.

Exempel på ett ärende i CAS
Bursaspor stängdes i Maj 2012 av från från spel i Europa League av UEFA’s disciplinnämnd kommande säsongen (2012/13) pga ekonomiska orsaker men klubben gick vidare med ärendet till CAS och bara några dagar senare gick CAS ut med ett beslut som gav klubben rätt till att spela i Europa League 2012/13 till klubbens stora glädje.