SUPERCUPEN: Galatasaray – Fenerbahce

På söndagskvällen drar fotbollssäsongen i Turkiet igång på allvar när ärkerivalerna, de regerande ligamästarna Galatasaray och de regerande cupmästarna, Fenerbahce för andra året i rad möts i turkiska supercupen.

Matchen blir klubbarnas, sedan det första mötet 17 januari 1909, 375:e möte mot varandra.

De tidigare 374 matcherna har slutat i 142 segrar för Fenerbahce, 119 segrar för Galatasaray samt 113 oavgjorda matcher med målskillnaden 524-476 till Fenerbahces fördel.

Förra säsongen möttes klubbarna tre gånger, förutom matcherna i ligaspelet, där lagen vann varsin match med 2-1, även i supercupen där Galatasaray gick segrande ur matchen med 3-2.

De tio senaste matcherna
21.07.2010 Fenerbahce 1-0 Galatasaray (Träningsmatch – Dortmund)
24.10.2010 Fenerbahce 0-0 Galatasaray (Ligan)
18.03.2011 Galatasaray 1-2 Fenerbahce (Ligan)
07.12.2011 Galatasaray 3-1 Fenerbahce (Ligan)
17.03.2012 Fenerbahce 2-2 Galatasaray (Ligan)
22.04.2012 Galatasaray 1-2 Fenerbahce (Ligan)
12.05.2012 Fenerbahce 0-0 Galatasaray (Ligan)
12.08.2012 Fenerbahce 2-3 Galatasaray (Supercupen – Erzurum)
16.12.2012 Galatasaray 2-1 Fenerbahce (Ligan)
12.05.2013 Fenerbahce 2-1 Galatasaray (Ligan)

Galatasarays fem senaste
Arsenal 1-2 Galatasaray (Träningsmatch)
Galatasaray 1-0 Porto (Träningsmatch)
Napoli 3-1 Galatasaray (Träningsmatch)
Galatasaray 3-0 Olimpija Ljubljana (Träningsmatch)
Galatasaray 3-3 Malaga (Träningsmatch)

Fenerbahces fem senaste
Fenerbahce 3-1 Red Bull Salzburg (Kval till Champions League)
Red Bull Salzburg 1-1 Fenerbahce (Kval till Champions League)
Fenerbahce 0-2 PSV Eindhoven (Träningsmatch)
Khazar Lankaran 0-4 Fenerbahce (Träningsmatch)
Boluspor 0-4 Fenerbahce (Träningsmatch)

Tidigare supercupfinaler
2006 Besiktas 1-0 Galatasaray
2007 Fenerbahce 2-1 Besiktas
2008 Galatasaray 2-1 Kayserispor
2009 Fenerbahce 2-0 Besiktas
2010 Trabzonspor 3-0 Bursaspor
2011 – Spelades aldrig p.g.a. mutskandalen
2012 Galatasaray 3-2 Fenerbahce

Av de sammanlagt 17 gjorda målen i de tidigare supercupfinalerna så har 13 av målen gjorts av utländska spelare varav tre av de fyra turkiska målen kom i förra årets supercupmatch mellan Galatasaray och Fenerbahce av Umut Bulut (2) och Selcuk Inan.

Avstängningar
Galatasarays tränare Fatih Terim som blev avstängd i ytterligare sju matcher som ett tillägg på sin tidigare två matchers avstängning efter att ha blivit uppvisad på läktaren i ligamatchen mot Mersin Idman Yurdu förra säsongen har avtjänat sex av matcherna vilket innebär att han får följa sitt lag från läktaren på söndagskvällen.

I Fatih Terims frånvaro så kommer hans assisterande tränare Ümit Davala att ha huvudansvaret.

Förutom Terim så är även Galatasarays första lagkapten Sabri Sarioglu avstängd i supercupen som en efterföljd av förra säsongens sista derby då både han, Fenerbahces målvakt Volkan Demirel och mittfältare Raul Meireles åkte på långa avstängningar.

Volkan stängdes av i fem matcher medan Meireles och Sabri stängdes av i fyra matcher vilket innebär trion missar supercupen.

Fullsatta läktare
Biljetterna till årets supercup mellan Galatasaray och Fenerbahce tog slut på bara ett par timmar när det turkiska fotbollsförbundet (TFF) släppte de till försäljning.

Nytt domarsystem
Under supercupen 2013 så har det turkiska fotbollsförbundet infört ett nytt domarsystem i den turkiska fotbollen vilket innebär att utöver de vanliga domarna så kommer det även att finnas två extradomare bakom vardera målen likt under Europa-spelen och EM-turneringen förra året.

De nya utländska spelarreglerna
Det turkiska fotbollsförbundet har inför säsongen 2013/14 infört nya regler för utländska spelare i Süper Lig vilket påverkar både Fenerbahce samt Galatasaray inför supercupen och kommer att påverka alla lagen i framtiden.

De nya reglerna säger att varje klubb får ha endast sex utländska spelare med i sina matchtrupper på arton spelare av de tio utländska spelare som finns registrerade i klubbarnas trupper hos förbundet.

Det betyder att Fenerbahce som hade åtta utländska spelare i startelvan mot Red Bull Salzburg för ett par dagar sedan får lämna kvar både Milos Krasic och Joseph Yobo (som spelade i bägge matcherna mot Salzburg) i Istanbul samt att en av klubbens nyförvärv Samuel Holmén fortfarande inte har fått sin spelarlicens av förbundet p.g.a. reglerna.

Nu är Raul Meireles avstängd men om han hade varit spelklar och Ersun Yanal velat ha honom med i matchen mot Galatasaray så hade en av truppens nuvarande sex utländska spelare fått lämna truppen.

I Galatasaray påverkar de nya reglerna på så sätt att både Albert Riera och Dany som var mer eller mindre givna i lagets backlinje förra säsongen samt Johan Elmander får lämnas kvar i Istanbul då andra spelare går före. I Galatasarays trupp till supercupen så finns det sju utländska spelare med men en av dessa kommer att lämnas utanför matchtruppen.

Galatasaray – Fenerbahce
Supercupen
Var: Kadir Has stadion (Kayseri)
Tid: 19.30 (svensk tid)
Domare: Bülent Yildirim
Kanal: ATV och A Haber

Preliminära startelvor

Galatasaray Fernando Muslera, Emmanuel Eboue, Aurlien Chedjou, Semih Kaya, Hakan Balta, Hamit Altintop, Felipe Melo, Selcuk Inan, Wesley Sneijder, Burak Yilmaz, Didier Drogba
Tränare: Fatih Terim (avstängd) Ersättare: Ümit Davala

Fenerbahce Mert Günok, Mehmet Topuz, Bekir Irtegün, Bruno Alves, Michal Kadlec, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Cristian Baroni, Dirk Kuyt, Pierre Webo, Moussa Sow
Tränare: Ersun Yanal