VM-kval: Rumänien – Turkiet

Det turkiska landslaget hade efter en usel start på VM-kvalet till Brasilien 2014 satt sig i en mycket svår sits för att nå mästerskapet men det fanns fortfarande en teoretiskt chans att nå VM inför de fyra sista avslutande matcherna men då krävdes seger i alla matcherna samtidigt som resultatet gick lagets väg i andra matcher.

För att klara av uppdraget så anställdes Fatih Terim som förbundskapten på ett korttidskontrakt och det började bra för landslagets del när Andorra krossades med 5-0 på hemmaplan i fredags. På tisdagskvällen fortsätter uppdraget i Bukarest då Turkiet spelar en av landets viktigaste fotbollsmatcher genom tiderna. Tre poäng och Turkiet är i allra högsta grad med i kampen om andraplatsen i gruppen bakom Holland som med stor sannolikhet kommer att leda till en playoff-plats som en av bästa grupptvåor (den sämsta grupptvåan tar sig inte vidare till playoff).

Om det däremot skulle bli oavgjord- eller förlust mot Rumänien på tisdagskvällen så ska det mycket till om Turkiet kan nå andraplats i gruppen då både Ungern samt Rumänien har Andorra kvar att möta. Med andra ord: Det är tre poäng som gäller!

Tabelläget i gruppen inför tisdagens matcher

  1. Holland, 19 poäng
  2. Rumänien, 13 poäng +3
  3. Ungern, 11 poäng +2
  4. Turkiet, 10 poäng +5
  5. Estland 7 poäng -6
  6. Andorra, 0 poäng -22

Nästa omgång: Rumänien – Turkiet, Ungern – Estland, Andorra – Holland

Förutsättningarna inför fortsättningen
För att Turkiet ska nå andraplatsen i gruppen krävs det seger i de tre återstående matcherna. Då kommer laget att hamna på 19 poäng i en sluttabell vilket även Rumänien har goda förutsättningar till att göra men om Turkiet besegrar Rumänien på bortaplan samtidigt som man utgår från den nuvarande +/- statistiken i tabellen så kommer Turkiet att hamna före Rumänien i tabellen tack vare inbördes möten samt målskillnad.

Om däremot Ungern skulle ta maximalt poäng i de återstående matcherna så kommer laget att hamna före både Turkiet och Rumänien i tabellen. I deras fall är den kritiska matchen mot Holland på bortaplan där laget förhoppningsvis för Turkiets bästa kommer att tappa poäng.

Inför matchen mot Rumänien så har Turkiet störts av skador- och sjukdomar men inför avspark ska det inte vara några problem med spelarnas kondition och förbundskaptenen Fatih Terim förväntas ställa upp med samma elva som besegrade Andorra i fredags, vilket innebär:

Volkan Demirel

Gökhan Gönül – Ömer Toprak – Semih Kaya – Caner Erkin

Gökhan Töre – Nuri Sahin – Mehmet Topal – Arda Turan

Burak Yilmaz – Umut Bulut

Även förbundskaptenen Victor Piturca i Rumänien förväntas ställa upp med samma elva som i fredags besegrade Ungern med 3-0 på hemmaplan, vilket innebär att Genclerbirligis anfallare Bogdan Stancu kommer att finnas med från start.

Turkiet och Rumänien har sedan Turkiets första officiella landskamp den 23e oktober 1923 mot just Rumänien mött varandra sammanlagt 24 gånger med utgången 4 segrar för Turkiet, 13 segrar för Rumänien samt 7 oavgjorda matcher med målskillnaden 47-22 till Rumäniens fördel.

Noterbart är att Turkiet inte har vunnit två raka segrar i kvalsammanhang sedan i september 2009 då laget först besegrade Kazakstan den 3e september på bortaplan med 3-0 för att sedan besegra Belgien på hemmaplan med 3-2 några dagar senare, den 7e september.

Ska det bli dags nu igen när Turkiet spelar en av landets mest kritiska matcher genom tiderna?

Fatih Terih sa på presskonferensen under måndagen om att han tror på sina spelare och att laget inte har något att förlora.

Matchrapporten från Turkiets match mot Andorra kan ni läsa här och hela den landslagstruppen till matcherna mot Andorra och Rumänien hittar ni här.

Rumänien – Turkiet
VM-kval, åttonde omgången
Var: Nationalarenan (Bukarest)
Avspark: 20.00 (svensk tid)
Domare: Svein Oddvar Moen (Norge)
Kanal: Star TV och NTVSpor.net (Turkiet)

Preliminära startelvor

Rumänien: Tataruşanu, Matel, Chiricheş, Goian, Rat, Torje, Pintilii, Hoban, Maxim, Stancu, Marica

Turkiet: Volkan, Gökhan Gönül, Semih, Ömer, Caner, Gökhan Töre, Selçuk, Mehmet Topal, Arda, Burak, Umut.