Inför Fenerbahce – Galatasaray: Supporterintervju: ”Jag har höga förväntningar på Fenerbahce i år”

Fenerbahce-supportern Bulduk Sener som varje år reser utomlands- och till Turkiet för att följa Fenerbahce på plats svarar på ett par frågor inför söndagens derby mellan Fenerbahce och Galatasaray.

Vad är dina tankar inför derbyt?
Jag som Fenerbahce-supporter är väldigt inne på att vi kommer att slå Galatasaray. Galatasaray har inte vunnit över Fenerbahce på Kadiköy på flera år men det kommer absolut inte att bli någon lätt match. Fenerbahce spelar bra just nu, leder serien och vill vinna i år för att bevisa alla att det har inte funnits någon mutning mot varken domare eller spelare. Klubben vill vinna allt för stolthetens skull.

Och Galatasaray har fått en ny tränare som inte har presteras så bra med tanke på den svåra matchen mot Konyaspor och förlusten mot Köpenhamn senast. Roberto Mancini vill vinna över Fenerbahce på bortaplan för att bevisa att han är rätt person för jobbet men jag litar på Fenerbahce och tror på vinst med ett par bollar.

Ditt bästa derbyminne?
Mitt bästa derbyminne var 6-0 segern mot Galatasaray 2002. Fenerbahce hade sin sämsta säsong genom tiderna och hamnade på en sjätte plats men hemmamatchen mot Galatasaray var annorlunda. Publiken var övertaggad, spelarna var taggade och det enda som fanns i tankarna var seger. Första halvleken slutar 2-0 och sedan får Ariel Ortega rött kort vilket ger Galatasaray hopp men trots en spelare mindre så spelar Fenerbahce ut Galatasaray och vinner med 6-0 till slut. Det går inte att förklara glädjen.

Ditt sämsta derbyminne?
Mitt sämsta derbyminne var mot Galatasaray i turkiska cupfinalen 2005 då det blev förlust med 1-5. Galatasaray började väldigt bra i den matchen och gjorde ett par snabba mål. Fenerbahce reducerade men hade inte mycket att säga till om i den matchen och jag tror att det var det sämsta derbyt någonsin från Fenerbahces sida.

Vad var dina förväntningar inför den pågående säsongen?
Jag har höga förväntningar på Fenerbahce i år. Fenerbahce har verkligen en bred trupp med kvalité. Jag tror verkligen på titeln den här säsongen. Om laget vinner mot Galatasaray så kommer det att bli den lättaste titeln på länge och att man blir mästare ett par veckor innan ligan är slut.

Hur tycker du att ditt favoritlag har presterat så här långt in på säsongen?
Så här långt har Fenerbahce presterat bra. Man har spelat dåligt stundtals men oftast har det handlat om bra fotboll. Roligt fotboll att titta på vilket Fenerbahce aldrig hade under Aykut Kocamans tid. När Aykut Kocaman var tränare så vann laget matcher och spelade även semifinal i Europa League men det var aldrig någon kul fotboll man tittade på. Det var alltid defensivt och tråkigt. Nu är det mycket offensivt spel som gäller, ett lag som alltid vill framåt. Bästa försvaret är att anfalla.

Vem tycker du har imponerat mest i ditt favoritlag så här långt in på säsongen?
Den spelaren som jag tycker har imponerat mest i år är utan tvekan Caner Erkin. Ingen trodde att han skulle få så mycket speltid i år som han har fått efter värvningen av Michal Kadlec och att man redan hade Hasan Ali Kaldirim i laget. Även om han skulle kunna spela på en mer offensiv position så har man Moussa Sow på vänsterkanten.

Caner har tränat hårt och verkligen bevisat att han ska vara en del av laget. Han har varit den mest viktigaste spelaren i år, även i landslaget. Just nu ligger han på tredje plats över spelare som har gjort flest assist i Europa den här säsongen.

Och vem har varit den största besvikelsen?
Största besvikelsen den här säsongen har Cristian Baroni varit. Han var en av de viktigaste spelarna förra året, speciellt efter att Alex de Souza lämnat men i år så har han inte presterat. Han har inte fått så mycket speltid men när han får spela så händer det inte mycket och det ser ut som om Fenerbahce spelar med 10 spelare på plan.

Om du fick välja en spelare (du måste välja) från Fenerbahce/Galatasaray till ditt eget favoritlag. Vem hade det varit?
Om jag fick välja en spelare från Galatasaray så hade det utan tvekan varit Didier Drogba. Han är Galatasarays nyckelspelare. Utan honom så tror jag inte att Galatasaray skulle prestera. Han ligger bakom precis allt. Han är 35 år gammal men ser ut att vara runt 25 år.

I januari öppnar transferfönstret igen. Är det på någon position du skulle vilja att ditt favoritlag förstärkte på?
Jag skulle värva en högerback som skulle kunna ersätta Gökhan Gönül när han är borta och använda Mehmet Topuz som har fått spela på den positionen lite mer offensivt. Roterat honom med Dirk Kuyt.

Som vi redan vet om så får klubbarna i Süper Lig endast ha 10 utländska spelare registrerade hos fotbollsförbundet varav 6 av dessa får vara med i matchtruppen på 18 spelare. Vad tycker du om det?
Det som är positivt med den nya regeln är att man får turkiska spelare istället och satsar mer på dessa. Det blir bra för landslaget tror jag. Och det som är negativt är att vi inte kommer att lyckas i Europa. I Europaspelaren så krävs det bra, erfarna utländska spelare som håller samma nivå som alla andra. Tyvärr finns den kvalitén inte hos turkiska spelare ännu.

Hur slutar matchen på söndag?
Jag tror att Fenerbahce vinner med 4-1.