DERBY: Besiktas – Fenerbahce

På söndagskvällen spelas säsongens sista stora derby i turkiska ligan när Besiktas tar emot Fenerbahce på Olympiastadion i Istanbul och det är mycket som står på spel i derbyt: Besiktas jagar en plats i Champions Leagues gruppspel nästa säsong medan Fenerbahce kan säkra ligaguldet vid seger.

Historik/Inbördes möten
Besiktas och Fenerbahce har sedan det första mötet den 28e november 1924 då Fenerbahce vann med 4-0 mött varandra sammanlagt 335 gånger som har slutat med 126 segrar för Fenerbahce, 122 segrar för Besiktas och 87 oavgjorda matcher med målskillnaden 460-425 i Fenerbahces fördel.

Sett till ligamatcherna sedan 1959 så har klubbarna mött varandra 115 gånger med utgången 42 segrar för Fenerbahce, 37 segrar för Besiktas och 36 oavgjorda matcher med målskillnaden 127-125 i Besiktas’ fördel.

På de 10 senaste matcherna lagen emellan så har Fenerbahce vunnit 5, Besiktas 3 medan 2 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 20-13 i Fenerbahces fördel.

Säsongens första möte mellan klubbarna slutade 3-3 på Sükrü Saracoglu stadion.

Förutsättningarna inför derbyt
Efter Galatasarays storförlust (0-4) på hemmaplan mot Kasimpasa under lördagskvällen så har Besiktas en möjlighet att dra ifrån i kampen om andraplatsen i ligan som leder till en plats i Champions Leagues gruppspel nästa säsong med tanke på att Fenerbahce fortfarande har ett år kvar på sin avstängning från Europa-spelet. Besiktas är inför derbyt en poäng före Galatasaray och tre poäng mot Fenerbahce hade betytt enormt mycket inför avslutningen av ligan så var säkra på att Galatasarays förlust mot Kasimpasa kommer fungera som en extra tändvätska för hemmaspelarna.

Fenerbahce ligger inför derbyt mot Besiktas 12 poäng före i tabellen och det ska mycket till om laget ska missa att bli ligamästare säsongen 2013/14 även om det skulle bli förlust mot Besiktas på söndagskvällen. Seger i derbyt och Fenerbahce blir turkiska mästare rekordtidigt fyra omgångar innan säsongen tar slut. Det tidigare rekordet ligger på tre omgångar innan säsongen tar slut vilket hände 1967-68 och 1969-70. Om Fenerbahce skulle förlora så behöver laget ta minst fyra poäng av de återstående 12 efter derbymatchen. Läs mer om Fenerbahces väg till guldet här.

Formen
Besiktas har efter nyår 2 förluster på 13 ligamatcher. Förlusterna har kommit mot Galatasaray på bortaplan då Selcuk Inan gjorde matchens enda mål på straffspark och mot Kardemir Karabükspor på bortaplan då Michael Eneramo gjorde mål i den 90e minuten. I den senaste ligamatchen mot Torku Konyaspor på bortaplan så tappade Besiktas segern i den 93e minuten sedan Theofani Gekas nätat för hemmalaget.

Fenerbahce inledde det nya året med två förluster på tre matcher vilket ledde till att Besiktas samt Galatasaray närmade sig i tabellen men har därefter vunnit 7 av de 9 senaste ligamatcherna med en målskillnad på 20-5 vilket har lett till att laget har dragit ifrån rejält i tabelltoppen under de senaste veckorna.

Skador/avstängningar
Spelare som saknas i bägge lagen inför derbyt är Manuel Fernandes, Ersan Gülüm, Muhammed Demirci, Ömer Sismanoglu, Tomas Sivok samt Filip Holosko i Besiktas pga skador och Pierre Webo, Serdar Kesimal samt Egemen Korkmaz i Fenerbahce pga skador.

Följande spelare riskerar avstängning i nästa ligamatch vid gult kort i derbyt: Pedro Franco, Olcay Sahan, Veli Kavlak och Jermaine Jones (Besiktas), Dirk Kuyt och Caner Erkin (Fenerbahce).

Lagen
Besiktas’ tränare Slaven Bilic förväntas ställa upp med nästintill samma elva som i den senaste matchen mot Konyaspor bortsett från att Gökhan Töre går in i laget istället för Ismail Köybasi vilket leder till att Atiba Hutchinson går ner i backlinjen medan Fenerbahces tränare Ersun Yanal får tillbaka hela fem spelare från avstängning sett från den senaste matchen mot Antalyaspor. Av dessa fem förväntas minst tre (eventuellt fyra) ta en plats i startelvan: Gökhan Gönül, Mehmet Topal samt Emmanuel Emenike istället för Mehmet Topuz, Selcuk Sahin och Pierre Webo. Även Emre Belözoglu kan vara tillbaka i Fenerbahces startelva mot Besiktas på Salih Ucans bekostnad men där är det mer oklart.

Läs mer inför derbyt här.

Besiktas – Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, 30e omgången
Plats: Olympiastadion
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Domare: Bülent Yildirim
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Besiktas Tolga Zengin, Atiba Hutchinson, Dany, Pedro Franco, Ramon Motta, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Jermaine Jones, Olcay Sahan, Oguzhan Özyakup, Hugo Almeida
Tränare: Slaven Bilic

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Michal Kadlec, Bruno Alves, Caner Erkin, Mehmet Topal, Raul Meireles, Emre Belözoglu (Salih Ucan), Dirk Kuyt, Moussa Sow, Emmanuel Emenike
Tränare: Ersun Yanal