DERBY: Galatasaray – Fenerbahce

På söndagskvällen är det återigen dags för det heta derbyt mellan två av Turkiets största klubbar, Galatasaray och Fenerbahce. Derbyt spelas på Türk Telekom arenan i Istanbul och blir den 377e i ordningen mellan klubbarna i deras över hundraåriga rivalitet.

De tidigare 377 matcherna lagen emellan har slutat med 143 segrar för Fenerbahce och 113 segrar för Galatasaray medan 120 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 526-477 till Fenerbahces fördel. Av dessa 377 matcher så har 113 spelats i ligan sedan starten av Süper Lig 1959. I ligamatcherna så har Fenerbahce vunnit 47 gånger, Galatasaray 31 gånger och 35 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 148-112 till Fenerbahces fördel.

Lagen har mött varandra två gånger tidigare under säsongen. I supercupen i augusti vann Galatasaray med 1-0 på neutral plan efter mål av Didier Drogba i förlängningen och i ligaspelet i november vann Fenerbahce med 2-0 på hemmaplan efter mål av Emre Belözoglu samt Cristian Baroni.

toppenFörutsättningarna inför söndagens derbymatch är följande: Galatasaray har fortfarande en teoretisk chans att vinna ligaguldet men då gäller det för laget att ta igen 13 poäng (efter att Fenerbahces tilldelats segern mot Trabzonspor i den avbrutna matchen) på Fenerbahce när det återstår 21 poäng kvar att spela om vilket i teorin innebär att klubben måste rada upp segrar samtidigt som Fenerbahce tappar en hel del poäng.

För Fenerbahces del ser det mycket ljusare ut i vägen mot ligaguldet och det räcker med att laget vinner tre av sina återstående sju matcher för att matematiskt säkra guldet.

Mellan Fenerbahce och Galatasaray ligger Besiktas som just nu abonnerar på andraplatsen i ligaspelet som innebär spel i Champions Leagues gruppspel nästa säsong med tanke på att Fenerbahce fortfarande har ett år kvar på sin avstängning från Europa-spelet. Även om guldet ser ut att bli tufft för Galatasaray att nå så är det mycket viktiga poäng som står på spel i söndagens derby för båda lagen.

Lagens form inför derbyt skiljer sig enormt. Galatasaray har efter 6-1 segern mot Akhisar Belediyespor den 8e mars spelat 5 tävlingsmatcher utan att vinna. Tre matcher har slutat oavgjord och två förluster har det blivit med målskillnaden 2-5. Av dessa 5 matcher så har Galatasaray gått av planen mållös fyra gånger varav tre ligamatcher.

Fenerbahce har i sin tur spelat 6 tävlingsmatcher utan förlust efter två raka förluster i ligaspelet mot Eskisehirspor och Sivasspor i början av februari. 5 segrar och 1 oavgjord varav fyra raka segrar med målskillnaden 13-3 har det blivit.

Om man utgår från lagens startelvor här nedan så kommer Guillermo Burdisso, Aurelien Chedjou, Emmanuel Eboue och Lucas Ontivero från Galatasaray att lämnas utanför matchtruppen på 18-spelare pga den utländska spelarregeln medan Michal Kadlec, Samuel Holmén och Cristian Baroni förväntas stå utanför Fenerbahces matchtrupp pga samma regel.

Galatasarays tränare Roberto Mancini bifogar över en skadefri trupp medan Fenerbahces tränare Ersun Yanal får klara sig utan skadade Egemen Korkmaz och Alper Potuk.

Följande spelare riskerar avstängning i nästa match vid gult kort i derbyt: Hakan Balta, Ceyhun Gülselam och Wesley Sneijder i Galatasaray. Gökhan Gönül, Bekir Irtegün, Mehmet Topal, Dirk Kuyt och Emmanuel Emenike i Fenerbahce.

Galatasaray – Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, 28e omgången
Plats: Türk Telekom arenan (Istanbul)
Domare: Bülent Yildirim
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Galatasaray Fernando Muslera, Sabri Sarioglu, Semih Kaya, Hakan Balta, Alex Telles, Izet Hajrovic, Felipe Melo, Selcuk Inan, Wesley Sneijder, Burak Yilmaz, Umut Bulut (Didier Drogba)Tränare: Roberto Mancini

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bekir Irtegün, Bruno Alves, Caner Erkin, Mehmet Topal, Raul Meireles, Emre Belözoglu, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Emmanuel Emenike
Tränare: Ersun Yanal