Turkiska ligan på framfart

Turkiet är på uppgång i fotbollsvärlden och kan mycket väl komma att utmana de fem största ligorna i framtiden. ”Inom fem år kommer det bara att pratas om den turkiska ligan”, sade svenske Erkan Zengin, som varit proffs i Turkiet sedan han lämnade Hammarby 2009, till Sportbladet för ett år sedan 2013. Och sannerligen verkar det gå det åt det hållet, ekonomin flödar i Turkiet, det har byggts nya arenor, stora proffs har köpts in, tv pumpar in pengar, nettolönerna ökar – det finns med andra ord goda förutsättningar för att Erkan ska få rätt. Höga spelarlöner, ett behagligt varmt klimat, och den vackra staden Istanbul kan locka fler stora spelare till storklubbar som Galatasaray. Det som Turkiet har att kämpa mot är bl.a. problemet med huliganismen som gjort att man exempelvis spelar derbyn utan att bortalagets supportrar får delta, och mutskandalen med uppgjorda matcher för ett par år sedan. Kommer man bara till rätta med sådana problem så kan utvecklingen bara framåt.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Erkan Zengin är för övrigt en av många svenskar som har spelat i den turkiska ligan de senaste åren. Vår starke anfallare under 90-talet Kennet Andersson avslutade sin karriär i Fenerbahçe 2000-2002 och även mittfältaren Tobias Linderoth avslutade sin karriär i Galatasaray 2007-2010. Linderoth tror också på fler och större framgångar för Turkiets Süper Lig. ”Den kan definitivt utmana den franska ligan” säger Tobias till Aftonbladet.

Förra året tog sig endast Paris SG till kvartsfinal i Champions League, precis som Galatasaray. Och inget franskt lag tog sig till kvarten i Europa League, där Fenerbahçe tog sig till semifinal. De senaste åren har landslagsspelare som Johan Elmander och Andreas Isaksson spelat i den turkiska ligan. Du kan själv hålla dig uppdaterad kring Süper Lig, de senaste värvningarna, betta och följa spännande matcher på Unibet och följa utvecklingen kring en av de starkaste fotbollsligorna i Europa.