Supercupen: Fenerbahce – Galatasaray

fener_glat01På måndagskvällen gör de regerande ligamästarna Fenerbahce och de regerande cupmästarna Galatasaray upp om turkiska supercupen 2014. Det är tredje året i rad som klubbarna vars rivalitet sträcker sig över 100 år gör upp om supercupen. Galatasaray har vunnit två raka supercup-titlar och är på jakt på efter sitt tredje medan Fenerbahce vill ha revansch för de två senaste årens förluster.

Spelplatsen för kvällen är 19 Mayis stadion i staden Manisa för att hedra dom 301 arbetarna som dog i Turkiets största gruvolycka genom tiderna tisdagen den 13e maj. Alla intäkter från matchen kommer att skänkas till deras anhöriga.

Fenerbahce och Galatasaray har på 105 år mött varandra 377 gånger tidigare som har slutat med 143 segrar för Fenerbahce, 121 segrar för Galatasaray och 113 oavgjorda matcher med målskillnaden 526-478 i Fenerbahces favör.

Både Fenerbahce och Galatasaray har nya tränare inför säsongsstarten. Ismail Kartal tog tränarjobbet i Fenerbahce i mitten av augusti sedan Ersun Yanal avgick efter dispyt med klubbledningen och Cesare Prandelli tog över tränarjobbet i Galatasaray i början av VM efter att klubben valt att gå skilda vägar med Roberto Mancini i juni.

Båda klubbarna har legat väldigt lågt på transfermarknaden under sommaren. Medan Fenerbache endast har gjort ett nyförvärv i Diego som inte finns med i truppen till supercupen så har Galatasaray värvat Olcan Adin och Yasin Öztekin.

På måndagskvällen får vi reda på om Galatasaray kommer att vinna sin tredje raka supercup-titel eller om Fenerbahce kan bryta trenden och vinna sin första titel sedan 2009.

Fenerbache – Galatasaray
Supercupen
Plats: 19 Mayis stadion (Manisa)
Avspark: 19.30 (svensk tid)
Domare: Mustafa Kamit Abitoglu
Kanal: ATV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Fenerbahce Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bruno Alves, Bekir Irtegün, Caner Erkin, Raul Meireles, Mehmet Topal, Emre Belözoglu, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Emmanuel Emenike
Tränare: Ismail Kartal

Galatasaray Fernando Muslera, Veysel Sari, Semih Kaya, Aurelien Chedjou, Alex Telles, Felipe Melo, Selcuk Inan, Yasin Öztekin, Wesley Sneijder, Olcan Adin, Burak Yilmaz
Tränare: Cesare Prandelli