EM-kval: Lettland – Turkiet

Turkiet spelar på måndagskvällen sin tredje match i kvalet till EM i Frankrike 2016 på bortaplan mot Lettland.

Efter två raka förluster mot Island (0-3) och Tjeckien (1-2) är Turkiet i stort behov av tre poäng för att inte tappa alltför mycket mark i kampen om de två direktplatserna till EM-slutspelet i Frankrike. 6 poäng har gått förlorade men det är fortfarande 24 poäng att spela om och även om inledningen av EM-kvalet har varit en stor besvikelse finns det fortfarande goda chanser på att Turkiet ska spela upp sig och kvalificera sig för mästerskapet i Frankrike.

Turkiets förbundskapten Fatih Terim gör följande ändringar i startelvan inför matchen mot Lettland jämfört mot Tjeckien i fredags; Ersan Gülüm tar Mehmet Topals plats i försvaret och bildar mittbackspar tillsammans med Semih Kaya. Mehmet tar ett steg upp till mittfältet som en av tre centrala mittfältare tillsammans med Ozan Tufan och Oguzhan Özyakup som spelar istället för Selcuk Inan. I övrigt ser det likadant ut som mot Tjeckien; Tolga i mål, Gökhan och Caner som ytterbackar, Arda och Olcay på varsin kant på mittfältet samt Umut Bulut som ensam forward.

Turkiet och Lettland har mött varandra 4 gånger tidigare med utgången 1 seger, 2 oavgjord och 2 förluster. Målskillnaden i dessa matchar har varit 8-7 i Turkiets favör.

Tabellen inför matchen mot Lettland ser ut följande;

  1. Island, 6 poäng
  2. Tjeckien, 6 poäng
  3. Holland, 3 poäng
  4. Kazakstan 1 poäng
  5. Lettland, 1 poäng
  6. Turkiet, 0 poäng

(Alla länderna har spelat två matcher vardera.)

Vägen till EM
Inför EM 2016 i Frankrike så valde UEFA att höja antalet deltagande länder från 16 till 24 vilket innebär att fler länder från grupperna tar sig till mästerskapet. Det ökar därmed både Turkiet- och andra länders chanser att ta sig slutspelet. 1an och 2an ur varje grupp kommer tillsammans med den bästa trean att kvalificera sig till EM medan de övriga åtta treorna kommer att göra upp om fyra platser i playoff.

Lettland – Turkiet
EM-kval, tredje omgången
Plats: Skonto stadion (Riga)
Avspark: 20.45 (svensk tid)
Domare: Bobby Madden (Skottland)
Kanal: Show TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Lettland Kolinko, Dubra, Gorkss, Bulvitis, Fertovs, Rugins, Gabovs, Marozs, Kovalovs, Sabala, Visnakov

Turkiet Tolga Zengin, Gökhan Gönül, Ersan Gülüm, Semih Kaya, Caner Erkin, Ozan Tufan, Mehmet Topal, Oguzhan Özyakup, Arda Turan (K), Olcay Sahan, Umut Bulut