EM-KVAL: Turkiet – Tjeckien

Tjeckien står för motståndet när Turkiet på fredagskvällen spelar sin andra match i kvalet till EM i Frankrike sommaren 2016.

Efter förlusten mot Island med 0-3 på bortaplan i EM-kvalpremiären väntar två matcher mot Tjeckien på hemmaplan och mot Lettland på bortaplan för Turkiets del. Två matcher där det är mycket viktigt med sex poäng inför fortsättningen av kvalspelet. UEFA har utökat antalet deltagande länder i EM från 16 till 24 (läs mer nedan) vilket ökar Turkiets chanser att ta sig till ett mästerskap men det kommer inte bli mindre kamp för det. Både Island som visade i den senaste matchen och Tjeckien som slog Holland på hemmaplan kommer att ge allt för att kvalificera sig för ett stort mästerskap.

Inför EM 2016 i Frankrike så valde UEFA att höja antalet deltagande länder från 16 till 24 vilket innebär att fler länder från grupperna tar sig till mästerskapet. Det ökar därmed både Turkiet- och andra länders chanser att ta sig slutspelet. 1an och 2an ur varje grupp kommer tillsammans med den bästa trean att kvalificera sig till EM medan de övriga åtta treorna kommer att göra upp om fyra platser i playoff.

Det är ett skadedrabbat Turkiet som tar emot Tjeckien. Hela sex spelare har tvingats tacka nej till landslaget pga skador och förbundskaptenen Fatih Terim har valt att kalla in fyra ersättare. Apropå skadeläget i Turkiet så har det stora samtalsämnet inför matchen varit huruvida två av de spelare: Ömer Toprak och Hakan Calhanoglu som tackat nej just pga skador är skadade eller inte. Det skrivs i medierna om att båda spelarna ska ha tackat nej till landslagsspel pga Gökhan Töre. Historien går tillbaka till efter matchen mot Holland förra året då Gökhan tillsammans med en okänd person ska ha hotat Ömer och Hakan med pistol.

Huruvida vad som exakt har ägt rum framkommer inte då ingen av spelarna har pratat om det i medierna men förbundskaptenen Fatih Terim berättade på presskonferensen under torsdagen om att något har skett vilket också varit anledningen till att Gökhan inte blivit uttagen till landslaget på ett år men betonade samtidigt om att landslagsledningen har fått information från Bayer Leverkusen om att både Ömer samt Hakan dras med skador och det är anledningen till att dom inte finns med i truppen.

Turkiet och Tjeckien har sedan det första mötet 25 maj 1924 mött varandra 17 gånger genom historien. 10 av mötena ägde rum när Tjeckien fortfarande var del av Tjeckoslovakien då det blev turkisk förlust i 7 av matcherna. Turkiet vann 1 match och 2 matcher slutade oavgjord med målskillnaden 5-24. Mot Tjeckien har Turkiet spelat 7 matcher med utgången 2 segrar, 1 oavgjord och 4 förluster med målskillnaden 8-18.

Turkiet – Tjeckien
EM-kval, andra omgången
Plats: Sükrü Saracoglu stadion (Istanbul)
Avspark: 20.45 (svensk tid)
Domare: Jonas Eriksson (Sverige)
Kanal: Show TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Turkiet Tolga Zengin, Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ersan Gülüm, Caner Erkin, Mehmet Topal, Selcuk Inan, Oguzhan Özyakup, Arda Turan, Olcay Sahan, Umut Bulut

Tjeckien  Cech, Kaderabek, Prochazka, Kadlec, Limbersky, Vacha, Darida, Dockal, Rosicky, Pilar, Lafata