EM-matcher vi minns: Turkiet mot värdnationen Schweiz 2008

Matchen som spelades i en ”pool” om man kan uttrycka det så. Regnet öste ner i Saint Jakob Park när ett av värdnationerna till EM 2008, Schweiz, mötte Turkiet. Det var simpelt, förloraren skulle åka ur turneringen och själva matchen avgjordes i 90:e minuten. Läs mer om den historiska dagen i Basel och se Semihs och Ardas mål  som frälste Turkiet. 

Arena: Saint Jakob Park
Domare: Lubos Michel, Roman Slysko, Martin Balko  (Slovakien)
Schweiz: Benaglio, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Gökhan İnler, Fernandes  (Min. 75 Cabanas, Barnetta  (Min. 66 Vonlanthen, Hakan Yakın  (Min. 85 Gyga), Eren Derdiyok
Turkiet: Volkan, Hamit, Emre Aşık, Servet, Hakan Balta, Gökdeniz  (Min. 46 Semih, Aurelio, Tümer  (Min. 46 Mehmet Topal, Arda, Nihat  (Min. 85 Kazım), Tuncay
Mål: Min. 32 Hakan Yakın (Schweiz), Min. 57 Semih, Min. 90 Arda (Turkiet)
Gula kort: Min. 31 Tuncay, Min. 41 Aurelio, Min. 48 Hakan Balta (Turkiet), Dk. 55 Eren Derdiyok (Schweiz)

Vad som var så speciellt och så intressant var att i Schweiz lag var det tre turkar som spelade från start. Gökhan Inler, Hakan Yakin & Eren Derdiyok som alla har rötterna i Turkiet men födda i Schweiz skulle nu starta mot Turkiet.

Medan regnet öste ner i Basel spelades även matchen. I den 32:a minuten skulle en av dessa tre herrar stiga fram. Hakan Yakin stod en meter ifrån mållinjen när bollen stannade precis mitt i pölen som bildats vid Volkans mål innan den nådde fram till honom. Hakan gjorde inga misstag utan petade dock in bollen och värdnationen jublade medan Hakan höll tillbaka känslorna.

Semih kvitterar!

I andra halvleken höjde Turkiet nivån. I den 57:e matchminuten kunde Semih Senturk vacker nicka in en kvittering. Vild glädje bland de turkiska fansen. När alla trodde det skulle oavgjort och klockan passerade 90 minuter steg den då unge Arda Turan fram. Med ett härligt driv framåt och ett mycket bra avslut (med hjälp av en styrning av schweizisk försvarare) blev det 2-1 och den turkiska läktaren exploderade av glädje liksom laget och spelarbänken!! ATV-speakern skriker GOL GOL GOL GOL! i vad som till slut blev en fantastisk kväll.

Glädjen efter Ardas mål

Landslaget hade lyckats, de hade besegrat ett av värdnationerna, de krossade värdnationens drömmar om avancemang i turneringen som de själva var med och anordnade för 2008. Turkiet skulle nu spela en avgörande match mot Tjeckien. En match som även den innehöll mycket dramatik. Läs om den matchen och se målen från den matchen här!

Se målen ifrån matchen mot Schweiz här: