England 2-1 Turkiet: Domarmisstag fällde landslaget

Det var en jämn och mycket händelserik match på Etihad Stadium mellan England och Turkiet. Landslaget spelade en riktigt bra match mot England som fick det sista ordet när Jamie Vardy gjorde 2-1 i matchens 83:e minut. Se målen från matchen här och läs även matchrapporten och analyser kring matchen här. 

Det var två väldigt formtoppade landslag som ställdes mot varandra i Manchester. I Turkiet saknades främst landets stora stjärna Arda Turan som ikväll spelar cupfinal med Barcelona mot Sevilla. I England saknades landslaggspelare så som Wayne Rooney, Chris Smalling och Marcus Rashford då Manchester United hade spelat engelsk FA-cup final igårkväll mot Watford.

Landslagen startade följande:

ENGLAND: Hart, Walker, Cahill, Stones, Rose, Dier, Wilshere (Min. 66 Henderson), Dele Alli, Sterling (Min. 73 Drinkwater), Kane, Vardy

TURKIET: Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Hakan Kadir Balta, Mehmet Topal, Caner Erkin (Min. 69 İsmail Köybaşı), Oğuzhan Özyakup (Min. 69 Mahmut Tekdemir), Selçuk İnan, Ozan Tufan (Min. 85 Mevlüt Erdinç), Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu (Min. 78 Olcay Şahan), Cenk Tosun

Arena: City of Manchester

Domare: Deniz Aytekin, Guido Kleve, Mike Pickel (Tyskland)

Mål: min. 3 Kane, min. 83 Vardy (İngiltere), min. 14 Hakan Çalhanoğlu (Turkiet)

Gula kort: min. 32 Oğuzhan Özyakup, min. 71 Mehmet Topal (Türkiye), min. 56 Wilshere (England)

Det var högt tempo från början. Båda lagen spelade för att vinna och det var högt pressande lag. Matchens första mål kom redan i den tredje minuten när Harry Kane kunde skjuta in 1-0 till hemmalaget. Repriserna visade dock att Harry Kane var tydligt offside och målet borde ha blivit bortdömd.

Turkiet spelade bra och fortsatte att pressa. Minuter senare hade Ozan Tufan jätteläge att kvittera men missade. Kvitteringen kom däremot tio minuter senare efter Kanes mål. Hakan Calhanoglu satte säkert 1-1 efter 13 minuters spel och skrev historia i och med att det var Turkiets första mål mot England någonsin.

Första halvleken fortsatte med fart åt båda hållen och ett mycket fysiskt spel. Matchens tyska domare med turkiskt påbrå, Deniz Aytekin, var hård med pipan och blåste en del.

Matchens andra halvlek startades bäst av Turkiet. Med hög press och mycket boll på motståndarnas planhalva kändes det som att landslaget kunde ta sin första vinst någonsin mot England.

I matchens 72:a minut slarvar Mehmet Topal och ger bollen till Jamie Vardy och ordnar straffspark efter att ha knuffat omkull Vardy. Reprisbilderna visade att det inte var så mycket att snacka om efter att Vardys ben krokats ihop med Topals.

Fram steg Harry Kane för att skjuta straffen och missade. Volkan Babacan gick åt rätt håll men det var stolpen som räddade landslaget den gången från mål.

I matchens 83:e minut fick hemmalaget hörna. Dåligt agerande och kommunikation i det turkiska försvaret mellan Babacan och Ismail gjorde  att bollen hamnade vid Vardys fötter som kunde skjuta in 2-1.

Turkiet tryckte på ordentligt i slutet av matchen och hade flera bra lägen. Olcay Sahan hade ett jätteläge i matchens sista minut men Joe Hart stod för en jätteräddning.

Matchen slutade 2-1 och Turkiet gjorde efter 11 matcher mot England sitt första mål på ”De tre lejonen”

Snabbanalys av matchen: 

Det som direkt dyker upp i huvudet efter matchens slutsignal är att landslaget gör över 90 minuter en mycket bra match mot ett bra engelskt motstånd. England har flera väletablerade toppspelare och startade med skyttekungen Harry Kane (26 mål den här säsongen i ligan) från Premier League och Jamie Vardy som slutade tvåa i skytteligan med 21 mål och blev mästare med Leicester City. Båda anfallarna gjorde mål och var ständigt farliga men överlag hade mittbackarna i det turkiska landslaget (Balta och Topal) bra koll på herrarna.

Däremot är det ett underligt val att välja en domare med turkiskt påbrå att döma denna matchen. Detta påverkade Deniz Aytekin mycket i hans besluttagande, det var tydligt att han inte ville synas partiskt på något sätt. Stort misstag av domarteamet gjordes redan i matchens TREDJE minut när Harry Kane som står 1,5 meter offside gör mål och målet godkänns. Fatih Terim var inte så sen med att visa repris på händelsen med sin telefon till fjärdedomaren vid sidlinjen. I flera dueller är Deniz Aytekin snabbt framme med att blåsa frispark utanför Turkiets straffområde. I andra halvlek får England straff, som känns ändå given. Dragning i armen och balanstapp för Vardy gör att Vardys ben krokas fast med Mehmet Topals.

Det som dock är irriterande att på samma planhalva som i första halvlek när Kane gjorde mål, är att Cenk Tosun blir avblåst för offside på en frispark när det är tydligt att han är i linje med det engelska offsidelinjen samt att han blir nertryckt av det engelska försvaret.

Spelmässigt var det två landslag som spelade bra och offensiv fotboll vilket var härligt att se. Turkiet visade flera gånger upp ett tekniskt bra spel och slog mycket passningar. Däremot var det lite oroande att Caner Erkin inte hade det lätt ute på sin kant, försvarsmässigt var landslaget sårbara på kanterna när England kontrade. Efter bytena som Fatih Terim gjorde så märkte man att landslaget tappade nivå efter nivå. Överlag så är det rättvist att säga att Turkiet var minst lika bra som England i den här matchen.

Nästa förberedelsematch inför EM är mot Montenegro den 29 maj.

Höjdpunkter från matchen: