Inför England – Turkiet: Vänskapsmatch i Manchester

Den 22 maj (söndagen som kommer) tar England emot Turkiet i en landslagsmatch. Matchen spelas på Etihad Stadium i Manchester som är hemmaarena för Manchester City. Läs mer om den mycket speciella matchen som blir Fatih Terims 121:a landslagsmatch. 

Inför träningsmatchen är England rankade på 10:e plats i FIFA-rankingen. Turkiet är i sin rankade på 13:e plats.

Matchen blir Fatih Terim 121:a match som förbundskapten. Han tränade landslaget första gången 1990 i en match mot Danmark i Köpenhamn som slutade med 1-0 förlust för Fatih Terim och Turkiet. Fatih Terim har på 121 matcher med landslaget vunnit 62 matcher, spelat oavgjort 30 gånger och förlorat 28 gånger. Landslaget har gjort 183 mål och släppt in 126 mål under hans tid som förbundskapten.

Inför matchen mot England är det mörka siffror för Turkiet. 10 gånger har landslagen ställts mot varandra. 8 gånger har det slutat med engelsk vinst, de övriga 2 matcherna slutade oavgjort (även mållöst)

Den första landslagsmatchen mellan Turkiet och England spelades i VM-kvalet 1984, engelsmännen vann 8-0.

Den senaste landslagsmatchen mellan länderna spelades i Istanbul den 11 september 2003 i EM-kvalet som slutade 0-0.

Matchen är en förberedelsematch inför EM 2016 i Frankrike och ska spelas på Manchester Citys hemmaarena: Etihad Stadium.

I pipan håller domaren som dömer i Tyskland och Bundesliga men som har turkisk bakgrund: Deniz Aytekin.

Tid: 18.15 (svensk tid)
Kanal: ATV (Turkiet)