Turkar i Bundesliga: Del 2

Turkar i Bundesliga deel2

Ny del är ute i artikelnserien ”Turkar i Bundesliga” av Turkiskfotboll.com Den här gången tittar vi närmare på följande spelare: Yunus Malli, Suat Serdar, Ömer Toprak och Hakan Calhanoglu.

LÄS OCKSÅ: Turkar i Bundesliga: Del 1

”Turkar i Bundesliga” är en artikelserie på Turkiskfotboll.com som handlar om turkiska spelare som spelar i tyska Bundesliga. Här presenteras spelarnas profiler men också berättas det om deras bedrifter och framgångar i karriärer hittills och olika landslagsval i form av intervjuer, fakta och videolänkar.

Det krävs nog ingen närmare förklaring om att Bundesliga har fullt med turkiska spelare och flera välkända turkiska spelare har spelat där genom tiderna. Fast vilka spelar där nu? Vilka lag tillhör dem? I denna artikelserie lär vi känna spelarna närmare. Flera har fått stå och välja mellan det Turkiska och Tyska landslaget på grund av sin koppling till både länderna. Vilket val blev det och hur föll deras val? I denna artikelserie berättas det om deras bakgrund och deras fotbollskarriärer hittills.

 

Artikelns syfte är att presentera och berätta om alla  turkiska spelare och alla som har en turkisk bakgrund och spelar i Tyska Bundesliga. Många med Turkisk bakgrund har valt att representera det Tyska landslaget samtidigt som de finns de som har valt det Turkiska landslaget. Det finns flera intressanta talanger och som har etablerat sig i ligan och spelar på den största scenen. Här tar vi en närmare titt på de Tyska klubbarnas trupper och granskar spelarna. Först ut är Bayern München, Borussia Dortmund, Hertha Berling, Schalke 04 & Borussia Mönchengladbach.

 

Mainz 05:

Yunus Malli

Den 24-årige offensiva mittfältaren är motorn i Mainz 05. Född 1992 i Kassel, Tyskland, började Yunus spela för det lokala laget KSV HessenKassel år 2003. Fyra år senare blev Yunus Malli värvad till Borussia Mönchengladbach som 15 åring där det säsongen  2010-2011 blev spel i lagets reservlag. Mer än så fortsatte inte sejouren i Mönchengladbach och 2011 blev det en permanen flytt till FSV Mains 05 där det till en början var mest spel i reservlaget även där.

Yunus som kom gratis från Mönchengladbach skulle få vänta på sitt stora genombrott. Efter ett par säsonger med sparsamt speltid i Mainz. Säsongen 2013/14 slog han igenom på riktigt när han spelade 21 matcher och gjorde 5 mål på dessa i Bundesliga. Säsongen därpå förbättrades statistiken ytterligare med 31 matcher och 6 mål och i år gör Yunus Malli sin bästa säsong i Mainz. Den 179 centimeter långa mittfältaren har spelat alla matcher för Mainz den här säsongen och har mäktat med 10 mål hittills.

Prestationerna i år har gjort att Europas övriga toppklubbar har börjat uppvakta Yunus och ansedda Kicker & BILD har rapporterat om såväl Valencias och Tottenhams intresse för den tekniske mittfältaren. Även Dortmund samt Bayern München, som är kända för sin tekniska fotboll, har följt Yunus Malli från nära håll och det råder inga tvivel om att vi kommer få höra mer transferrykten kring spelaren. Yunus Malli har ofta jämförts med en annan tysk-turk: Mesut Özil. Media har tillskrivit han namnet som ”Mainz sensation Yunus Malli” för att märka hans imponerande säsong hittills.

Yunus har avgjort flera viktiga matcher för Mainz. I den femte omgången av årets Bundesliga gjorde han ett hattrick mot Hoffenheim. I de två föregående matcherna hade han lyckats näta mot både Schalke och Hannover. Den unge mittfältaren är en typ av de stora matchernas man, i höstas avgjorde han mot Wolfsburg och under vintern såg han till att Mainz tog alla tre poäng hemma mot Bayer Leverkusen med sina två mål.

Även om den offensiva mittfältsrollen är hans föredragna position så kan han även spela i anfallet p.g.a. hans avslut som är högt ansedd av tränaren samt att mittfältaren har ett öga för mål.

Yunus Malli som har representerat alla de tyska landslagen från U-17 till U-21 valde 2015 det Turkiska herrlandslaget. Yunus spelade sin första match när han blev uttagen i träningsmatchen mot Qatar. Efter åt sade han:

Jag var väldigt nervös inför min första match men det var viktigt att ta det här första steget. Vi vann matchen och jag är mycket glad. Fatih Terim kom till Tyskland och vi snackade en hel del. Då sa jag till honom också att jag skulle älska att spela för Turkiet. Att han ville ha mig i landslaget gjorde mig mycket stolt. Efter att ha hanterat mitt turkiska pass så är jag mycket glad över att vara här med landslaget, sade Yunus efter matchen mot Qatar.

 

Mittfältaren är även väldigt hoppfull om  EM:

Jag hoppas jag kommer med till Frankrike. Det krävs däremot mycket hårt arbete för det. Jag måste fortsätta och bli bättre i Mainz. Om jag fortsätter spela som jag har gjort på senaste tiden så tror jag att jag kommer komma med i truppen till EM, avslutade Yunus.

 

Med den formen och det spelet han har visat upp i landslaget och klubblaget råder det inte några större tvivel om Yunus vara eller icke-vara i en EM-trupp. Yunus är en spelare för framtiden som vi kommer få se mycket mer av och det känns bara som om det är en tidsfråga innan den unge mittfältaren som har sina rötter i Ankara, spelar i en större klubb.

 

Suat Serdar

Suat Serdar är en Mainz 05:s egen produkt och flyttades upp från de egna leden till A-laget säsongen 2015/2016. Hittills har det totalt blivit sex matcher i A-laget och hans debut kom 18 september 2015 mot TSG 1899 Hoffenheim där han bytte in istället för Yunus Malli i den 88e minuten. Född i Bingen am Rhein så har han representerat Mainz hela sin aktiva fotbollskarriär.

Han har hittills valt att spela för de Tyska landslagen och har representerat Tysklands U-16, U-17, U-18 och spelar förnärvarande i det Tyska U-19 landslaget där han har varit given startspelare.

Suats kontrakt med Mainz 05 sträcker sig till 2018 och managern Christian Heidel (kicker.de 2015) är väldigt hoppfull om sin innermittfältare:

”Inte bara i förberedelse men med rätt inställning har Suat visat att han är på rätt väg. Vi är alla övertygade med den potentialen han har så kommer han bli en Bundesliga-spelare.”

VfL Wolfsburg: För närvarande inga turkiska spelare eller spelare med turkisk bakgrund i klubben.

Bayer Leverkusen:

Ömer Toprak

Född den 21 juli 1989 i Ravensburg i Västtyskland (som det då hette) vars föräldrar hade kommit till Tyskland från Sivas i Turkiet. Ömer kommer från en mycket fotbollsinriktad familj. Brodern Harun spelar professionell fotboll för FV Ravensburg medan Ömers kusin Rahman Soyudogru spelar också i FV Ravensburg och har även representerat Sivasspor samt tillhört Göztepe.

Ömer Toprak har tillhört SC Freiburgs akademi och fick genombrott i klubben när han lyfte upp till A-laget. I sin första professionella karriär med klubben spelade han totalt 26 matcher och gjorde 4 mål på dessa vilket hjälpte SC Freiburg att vinna 2.Bundesliga och Ömers framtid såg mycket ljus ut.

Efter tre säsonger i SC Freiburg var det dags för Ömer att flytta vidare och ny destination blev Bayer Leverkusen. Med tiden har Ömer växt ut till en mycket viktig spelare för laget och gör nu sin bästa säsong någonsin där han har fått mycket beröm i Bundesliga för sina prestationer och ledarskap. Med Bayer 04 Leverkusen har Ömer varit med och spelat flertals matcher i Champions League för klubben.

Ömer som valde det turkiska landslaget representerade först ”Die Maanschaft” (tyska landslaget) och där blev det stor succé när han deltog i U-19 EM och var med och vann turneringen 2008 där det även blev ett mål för mittbacken.

Mellan 2009-2011 blev det inte så mycket kallelser tilll landslagen och karriären flöt inte på som förr. Däremot var Joachim Löws intresse tydligt för att Ömer skulle välja det tyska landslaget.

September månad år 2011 bestämde sig Ömer för att representera landet som hans föräldrar hade lämnat för att arbeta i Tyskland. Ömer sade i en pressträff i Tyskland:

”Innerst inne känner jag mig som en Turk. Det var ett mycket svårt val men jag pratade tillsammans med mina närmsta vänner och min familj och till slut kändes valet av Turkiet bäst.”

 

”Jag är skyldig det tyska fotbollsförbundet mycket och jag är evigt tacksam men innerst inne känner jag mig Turk. Till slut blev det ett val med hjärtat.”

 

Ömer sade också i och med sitt landslagsval att dåvarande Guus Hiddink och medlemmar till landslaget så som Okan Buruk och Erdal Keser hade träffat honom många gånger och haft många samtal för att övertyga honom att välja ”Ayyildiz”

Ömer har gjort 23 landskamper för Turkiet. Däremot i de senaste kvalet till EM i Frankrike lämnade han landslaget efter dispyt med en annan landslagskollega, Gökhan Töre, som Hakan Calhanoglu också var inblandad i. Gökhan ska ha tillsammans med en vän ha hotat både Ömer och Hakan i deras hotellrum med pistol under ett landslagsuppehåll. Hakan och Ömer valde att lämna landslaget sålänge Gökhan var med. Trots att Fatih Terim har lyckats övertala Hakan Calhanoglu som är tillbaka i landslaget har Ömer fortsatt sagt nej till landslagsspel så länge Gökhan Töre är där.

Det vore onekligen synd att inte ha med Ömer till sommarens stora tid när EM sparkas igång i Frankrike efter hans otroligt starka säsong i Bundesliga med Bayer Leverkusen. Ömers var största egenskaper är hans ledarstil, hans spelförståelse och hans sätt att allmänt sprida lugn i försvaret.

Ömer talar ut om bråket med Gökhan Töre. OBS turkiska!

 

Hakan Calhanoglu

Den mest intressanta och spännande fotbollsspelaren som det turkiska landslaget har just nu är Hakan Calhanoglu. Mittfältaren som skjuter frisparkar bättre än allt annat spelar likt Ömer också i Bayer Leverkusen.

2013 skrev engelska Talksport att ”Hakan Calhanoglu är ämnad för toppen” tack vare hans stora talang. Ingen har lyckats undgå 22-åringens talang som han har bevisat om och om sedan han fick sitt stora genombrott i Hamburg säsongen 2013/2014.

Född 1994 i Mannheim, Tyskland så visste Hakan redan vilket landslag han skulle representera. Sedan 2010 och U-16 landslaget har Hakan representerat Turkiet och den 6 september 2013 gjorde han sin A-lagsdebut mot Andorra.

Calhanoglu-familjen kommer från Bayburt i Turkiet och förutom Hakan så spelar även den yngre brodern, Muhammed Calhanoglu, i SK Austria Klagenfurt. Som barn startade dock allti i Waldhof Mannheim. De båda började den proffesionella karriären Karlsruher SC. Hakan gjrode sin debut för A-laget säsongen 2011-2012 i Bundesliga 2. Den unge mittfältaren fick spela 12 matcher den säsongen när Karlsruhe åkte ner till Bundesliga 3.

2012 blir han dock köpt Hamburg men snabbt utlånad tillbaka till Karlsruhe. Debuten i Hamburg fick vänta till 11 augusti 2013 när laget mötte Schalke i en match som slutade 3-3. 31 augusti gjorde han två mål mot Eintracht Braunschweig efter att ha hoppat in i den 79:e minuten.

Med sina frisparksmål och offensiva kvalitéer skrev han på ett nytt kontrakt för Hamburg den 5e februari 2014. Samma månad och 15 dagar senare gjorde han ett galet mål från nästan halva plan på frispark mot Dortmund och inte ens Klopp (dåvarande Dortmund tränare) kunde hålla tillbaka leendet när han Calhanoglus kanon gick rakt i mål.

Karriären var dock inte långvarig i Hamburg. 4e juli 2014 var det klart att Calhanoglu var ny Bayer Leverkusen spelare. Turkiska mittfältaren skrev på ett femårs kontrakt och kostade ca. 14,5 miljoner euro. Flytten blev väldigt kontroversiell då Hakan mötte mycket kritik från fansen och Hakan var själv mycket besviken på Hamburg-direktören Oliver Kreuzer som anklagade mittfältaren för svek mot Hamburg.
Calhanoglu fick en mycket bra första säsong i Bayer Leverkusen. På 33 ligamatcher av 34 som han spelade, gjorde han åtta mål. Samma säsong i Champions League blev det 10 matcher och tre mål för frisparskungen.

Den här säsongen åkte laget ur Champions League i gruppspelet men Calhanoglu hann med att mäkta med tre mål även den här säsongen. I årets säsong av Bundesliga har det också gått tyngre resultatmässigt. Trots att Calhanoglu är en av de viktigaste spelarna för laget och spelat 29 matcher hittills så har han inte fått samma utdelning som tidigare säsonger då det endast har blivit tre mål.

Året 2014 blev Calhanoglu nominerad till Golden Boy Award (Europas bäste unga spelare) men blev besegrad av Raheem Sterling.

Calhanoglu kopplas ständigt ihop med Europas toppklubbar. Mittfältaren har tidigare öppnat för en flytt ifrån Bundesliga till de stora ligorna som Premier League och La Liga där storklubbarna har visat sitt intresse och spelare själv har sagt att om ett bud från de stora klubbarna som Manchester United, Arsenal och Barcelona kommer måste han överväga det noggrant.

Hakan jämförs ofta med Mesut Özil och har i e intervju själv sagt att han vill bli Turkiets Mesut Özil:

”Det är tack vare Tyskland som jag blev en fotbollsspelare. Men att spela för Turkiets landslag är en stor ära för mig. Jag vill bli Turkiets Mesut Özil, sade Calhanoglu i en intervju med Milliyet när han hade bestämt sig för det turkiska landslaget.”

Hakan Calhanoglu var även han inblandad i bråket som skedde mellan honom, Ömer Toprak och Gökhan Töre där Töre ska ha hotat Ömer och Hakan med en kompis som hade en pistol. Ett tag bojkottade Hakan landslaget helt och hållet. Idag är han däremot tillbaka. Fatih Terim har inte kunnat frångå att Hakan har presterat på hög nivå och sedan 2015 är han med i landslaget igen.

Calhanoglu har växt till en nyckelspelare i Bayer 04 Leverkusen och mycket tyder på att han kan lämna klubben i sommar. Till sommarens EM-turnering är den turkiske frisparkskungen en av de viktigaste spelarna i laget som kan avgöra matcher på egen hand.

Se klippet som Bundesliga har klippt ihop med några av de snyggaste frisparkarna av Hakan Calhanoglu: