EM-matcher vi minns: Kroatien 2008, mer än mirakel!

Det turkiska landslaget har skrivit historia flera gånger. En kväll som aldrig kommer glömmas av någon som följer det turkiska landslaget är den kvällen då inte ens mirakel var möjligt för Turkiet. Kroatien gjorde mål i 119:e minuten, det var över trodde man…tills att Rüstü skickade iväg en långboll och Semih slog till rakt upp i krysset – och resten var historia. 

Turkiet och Kroatien hade chockat många i EM 2008. Turkiet vann mot Schweiz i matchens sista minut och vände 2-0 underläge till 3-2 vinst i matchens sista kvart och gick vidare till slutspel.

Kroatien vann alla sina matcher och vann sin grupp. Man kan lugnt säga att man numret större än sina motståndare också. I öppningsmatchen vann man över Österrike med 1-0 som var värdnation tillsammans med Schweiz. I andra matchen chockade man hela Europa och slog Tyskland med 2-1 innan man i den sista gruppspelsmatchen slog Polen med 1-0.

Nu skulle de två sensationerna ställas mot varandra. Kroatien ställde upp med ett starkt lag som visat att de är ett lag att räkna med i detta mästerskapet.

I Turkiet skadade spelare sig på löpande band och avstängda spelare som Volkan Demirel fick ersättas av veteranen Rustu Recber. När Sabri Sarioglu blir tvungen att spela yttermittfältare och Colin Kazim Richards fick spela anfallare så fick ordet rotation en ”ny innebörd”

Kroatien ägde mycket boll och hade vassare chanser under 90 minuter även om Mehmet Topal var nära att göra EM:s snyggaste mål från 35 meter. I förlängningen började Turkiet bäst och tryckte på ordentligt, det kändes ett tag som att målet snart skulle komma. Istället var det i den 119:e matchminuten som Ivan Klasnic dök upp och gjorde mål efter att Rüstü onödigt sprungit ut från sitt mål på en boll som var hos Modric. Kroatien, de kroatiska spelarna och Slaven Bilic som då var tränare var säkra på att man hade gjort det som krävdes. Det trodde i o för sig de flesta fotbollsfansen och flera turkar också. För det var väl inte möjligt med att göra en vändning på en minut som knappt existerade…Eller?

I den 120:e minuten skickar Rüstü upp bollen till det kroatiska straffområdet och bollen hamnar hos ingen annan en Semih ”Jokern” Sentürks fötter. Jokern gör inga fel och sätter pang bollen rakt upp i krysset. Ingen hinner reagera och för några sekunder förstår man inte vad som har hänt, gjorde de verkligen mål? 120+2 Resultat efter förlängning: 1-1!

Semih var den som uppfann det ordspråk som lyder: Det är inte över förrän vi säger det!

Matchen skulle gå till straffar, Kroatien och i princip hela fotbollsvärlden hade det kroatiska landslaget inräknat och klara för semifinal mot Tyskland.

Straffar väntade och Turkiet som visade att man har mer än nio liv satte alla sina medan ett Kroatien var moraliskt krossad satte bara en av fyra straffar. Rüstü som hade storspelat hela matchen men tabbat sig vid kroaternas 1-0 mål var förlåten när han räddade Mladen Petrics straff.

Turkiet, bortom all mirakel, hade lyckats fixa segern och avancemang – på Ernst Happel Stadion i Wien. Nu var siktet på finalen och framför sig hade man ett tufft dilemma med bara 13 spelare tillgängliga och skulle möta Tyskland. Efter att ha gjort det tredje gången gillt i ett och samma mästerskap, att vinna när alla odds pekar emot än, att vinna när alla har räknat ut en, så visade landslaget att det är inte alltid det lag som har starkast lag på pappret som vinner. Utan några motargument, detta är ett av de största historiska ögonblicken som det europeiska mästerskapet i fotboll någonsin har skådat. Turkiet – med  mer än nio liv i Schweiz & Österrike.

Se den historiska matchen mot Kroatien här:

https://www.youtube.com/watch?v=2oUJrIrTJbs