Turkiets nya stjärna: Emre Mor

Namnet på alla turkiska fans läppar just nu är våran nya talang Emre Mor! 18-åringen som har tagit hela Fotbolls-Turkiet med storm har presenterat sig på den stora scenen efter sin stora insats mot Tjeckien. Läs reportaget om den ”Turkiske Messi” som har en otroligt ljus framtid framför sig. 

För turkarna i grannlandet Danmark är Emre Mor nog ingen vidare överraskning. Emre är född och uppvuxen i Danmarks Brønshøj. Stadsdelen tillhör Köpenhamn och ska vara ett av de mer tuffare områden i Danmark. Emres pappa Ersoy kommer från den turkiska staden Uşak och mamma Güzela är turk från Makedonien vilket gav Emre tre val av länder att kunna representera: Danmark, Turkiet & Makedonien. I februari hade Emre bestämt sig för att spela för Turkiet och tränaren för Nordsjaelland, Kasper Hjulmand, ska ha sagt att det var en ”tragedi” för dansk fotboll vilket bevisar hur högt tränaren rankade sin talang.

Emre Mors karriär har tagit en raketfart de senaste två månaderna. Efter att ha överraskat många genom att komma med i bruttotruppen till EM 2016. I sin debutmatch inför EM mot Montenegro  var det dock många som var chockade över spelet Emre Mor visade. Han dribblade förbi motståndarna som Messi och sprang ikapp likt Cristiano Ronaldo. Snart blev det även tydligt med ökat intresse för Emre av Europas toppklubbar. Innan EM började också så hade en klubb redan lyckats signera Turkiets stora talang. Borussia Dortmund knöt åt sig Emre Mor för vad som rapporterades vara en affär värt 9,5 miljoner euro. Klubbens VD, Michael-Zorc var mycket nöjd:

”Emre Mor är en väldigt stor talang och har en avsevärd mångsidighet när det handlar om offensivt spel och har stor utvecklingspotential i sig”

Däremot kunde Emre Mor ha hamnat i en europeisk proffsklubb tidigare. Som 16-åring provtränade han med franska St. Etienne då han tillhörde Lyngby BK. Däremot erbjöds inget kontrakt av den franska klubben och karriären fortsatte vidare i Lyngby två år till innan FC Nordsjaelland väntade.

Emre Mor fick ett stort genombrott den här säsongen i den danska Superligaen. På bara en säsong med FC Nordsjaelland lyfte många upp ögonen för den snabbe yttermittfältaren. På 13 matcher blev det två mål för Emre Mors del men det är det fantastiska drivet och stegen som Emre har som gör att man håller andan varje gång han får bollen. Den unge mitttfältaren är otroligt farlig i en-mot-en situationer och lyckas allt som oftast komma förbi sin gubbe och komma till skott eller inlägg.

Fatih Terim och TFF (det turkiska fotbollsförbundet) väntade inte länge utan började genast arbeta för att få Emre Mor att välja det turkiska landslaget. Fatih Terim ska ha haft mycket kontakt med Emres pappa för att få signatur om att Emre Mor ska kunna skaffa sig turkiskt medborgarskap och sedan kunna välja det turkiska landslaget.  Maj 2016 fick Emre Mor sitt turkiska pass efter ett besök hos det turkiska konsulatet i Danmark med sin mamma och agent.

Emre Mor hade en stor show i sin debutmatch mot Montenegro

Emre Mor har i en intervju till NTV sagt att sedan sitt val av det turkiska landslaget börjat ta turkiska-kurser för att lära sig språket så snabbt som möjligt. Innan landslagsbytet hade Emre hunnit med att representera Danmark i U17, U18 & U19-landslagen där det totalt blev 31 matcher för de danska landslagen.

Är det någon som kan förstå danskarnas och Danmarks besvikelse över att ha tappat ett så stort löfte som Emre så är det turkarna som förstår. Turkiet har tidigare förlorat kampen om andra stora talanger såsom Mesut Özil & Ilkay Gündogan till Tyskland. Å andra sidan verkar trenden ha vänt och istället lyckas man nu locka till sig dessa stortalanger som till exempel Oguzhan Özyakup, Yunus Malli, Hakan Calhanoglu och nu Emre Mor m.fl.

När man ser Emre Mor spela får man hopp och börjar tro på något stort, riktigt stort. Han är ständigt farlig med bollen och motståndarna har stora problem med att få stopp på den 168 centimeter långe mittfältaren. Frågan är om inte hela det tjeckiska landslaget hade fått ett gult kort om Emre hade spelat 90 minuter.

Så när vi summerar hittills, vad har Emre Mor lyckats åstadkomma?

Emre Mor blev under matchen mot Tjeckien med sin assist den tredje yngste någonsin att slå en assist i EM sedan 1980.

Emre Mor är den tredje yngste spelaren i EM 2016 (Renato Sanches i Portugal och Marcus Rashford i England är yngre med några månaders mellanrum)

Emre Mor blev den yngste spelaren någonsin att representera Turkiet i ett europeiskt mästerskap när han byttes in i den första gruppspelsmatchen i detta EM som var mot Kroatien. Med sina 18 år och 323 dagar blev han även den sjunde yngste EM-spelaren någonsin.

Inte illa för att åstadkomma allt detta och fortfarande vara i tonårsåldern. Vad gäller klubbvalet så kunde det inte bli bättre heller. Borussia Dortmund är känt för att ge unga talanger och tränare Thomas Tuchel är en man som tar vara på spelarnas talang. Den tyska fotbollen och Bundesliga kommer passa Emre perfekt då det är en rolig offensiv fotboll som spelas. Ett helt naturligt och superb val för Emre och spelarens utveckling.

I en intervju med Sadece Haber berättar mamma Güzela om Emres stora kärlek till fotbollen om hur bollen alltid var med Emre vart han än gick, till och med brukade han lägga sig till sömn med bollen. Emres familj ska ha växt upp i tuffare områden i Danmark men Emre och hans storebror fokuserade hela tiden på fotbollen och skolan, berättar Emres mamma som är stolt över sina båda söner som även berättade att Emre en dag drömmer om att få spela för Real Madrid.

Och är det inte tydligt att Emre Mor är på god väg att nå sina drömmar så lär det bli än mer tydligare till hösten (och ju mer Turkiet avancerar i EM 2016) Emre har alla möjligheter och kvalitéer att lyckas och nå så långt som han själv vill. Att kalla för honom för den Turkiske Messi är ingen överdrift. Det är den mest spännande talangen vi har haft på mååånga år. Viktigt är att ha tålamod, såväl spelaren själv och fansen för att utvecklas steg för steg. Vi har en oslipad diamant som kan bli ovärderlig för sitt landslag och för sin klubb.

Som Burak Yilmaz sa efter matchen mot Tjeckien: – Emre Mor är en mycket intressant spelare. Jag kände inte till honom första gången han kom hit. Idag behöver jag inte berätta om hur stor talang han är eftersom hela världen fick se det ikväll. Jag hoppas Gud skyddar honom från alla skador och det onda ögat, vi har fått en mycket bra spelare. Emre Mor är vår blomma, alla älskar och tycker om honom i landslaget. 

Vi kan bara instämma!

Se Emre Mors talang och skicklighet här:

https://www.youtube.com/watch?v=O_eene7aePA