Inför Kroatien – Turkiet: Tuffaste matchen i gruppspelet

Turkiet ställs mot det tuffaste motståndet och uppgiften direkt i kvalspelet för VM 2018: Kroatien på bortaplan. Sedan EM i somras har mycket hänt i det turkiska landslaget som har många nya spelare med inför toppmötet i grupp I, frågan är blir det ett magplask eller en överraskning? 

Om vi tar en snabb återblick i båda landslagens senaste prestationer så kan det enkelt sägas att Kroatien är i förhand favoriter att vinna matchen som ska spelas i Zagreb. Kroatien och Turkiet spelade som bekant i samma EM-grupp och möttes i första gruppspelsomgången. En mycket jämn halvlek som blåstes av med att Modric gjorde ett distansmål och en andra halvlek som bara var Kroatien som spelade den bättre fotbollen gjorde att Turkiet inledde turneringen med en förlust. Turkiet åkte ut i gruppspelet trots att man länge såg ut att gå vidare som bästa trea efter att ha besegrat Tjeckien 2-0 men det räckte inte då Irland vann Italien (som spelade i samma grupp som Sverige) med 1-0 efter mål i den 86:e matchminuten. Kroatien vann grupp D i EM och besegrade även Spanien med 2-1. Däremot blev det respass i åttondelsfinalen mot landet som vann hela EM 2016: Portugal.

Grupp I som är Turkiets VM-kvalgrupp består av: Kroatien, Kosovo, Island, Ukraina och Finnland.

Kroatien som är bäst rankad i kvalgruppen är även den stora favoriten att ta förstaplatsen. Den stora stjärnan i laget är Luka Modric som till vardags spelar i Real Madrid och betraktas som en av världens bästa mittfältare. Mittfältet är Kroatiens starkaste lagdel, förutom Modric finns Ivan Rakitic, Ivan Perisic och Marcelo Brozovic som lär vara det mittfältet som startar. I anfallet finns välkände Mario Mandzukic och en viss joker i Nikola Kalinic som avgjorde mot Spanien i EM i somras. Just det starka mittfältet och ett bra anfall är det som fick folk att se Kroatien som en outsider till att vinna EM 2016 och vem vet hur långt de hade kunnat gå om inte Portugal hade varit första hindret i utslagningsfasen. Däremot finns det en tendens där det kan gå tvärtom och där resultatet inte blir det förväntade. Kroatien hade lite struligt i kvalet till EM och tappade en 2-0 ledning mot Tjeckien i matchens sista minuter i EM 2016.

Kroatiens trupp mot Turkiet:

Målvakte: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivan Vargić (Lazio)

Försvarare: Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moscow), Domagoj Vida (Dynamo Kiev), Dejan Lovren (Liverpool), Ivan Strinić (Napoli), Josip Pivarić (Dinamo), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

Mittfältare: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Ivan Perišić (Inter), Milan Badelj (Fiorentina), Mateo Kovačić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Dinamo), Ante Ćorić (Dinamo)

Anfallare: Marko Pjaca (Juventus), Duje Čop (Sporting Gijon), Mario Mandžukić (Juventus), Nikola Kalinić (Fiorentina), Andrej Kramarić (Hoffenheim).

Kroatien har inte spelat någon officiell match sedan EM. Däremot är tränaren Cacic hoppfull inför VM-kvalet:

Jag hoppas vi fortsätter på samma spår som i Frankrike och att vi visar samma styrka att nå VM i Ryssland. Vi är i den tuffaste kvalgruppen med fyra EM 2016 deltagare. I och med våra prestationer så har vi rollen som favoriter i den här gruppen och vi måste klargöra detta.

Turkiet vill också nå VM, jag vill inte diskutera Fatih Terims laguttagning  men jag är säker på att det kommer göra allt för att få en bra start. Att flera av deras stjärnor är borta betyder inte att de inte är ett starkt lag, sade Cacic.

 

I veckan har Turkiet mött Ryssland i en vänskapsmatch som slutade 0-0. Med stundtals bra fotboll var det inte mycket som bjöd till en underhållande match. Många höjde på ögonbrynen när Arda Turan men även Selcuk Inan, Burak Yilmaz, Caner Erkin, Semih Kaya, Hakan Balta och Gökhan Gönül.

Arda som är Turkiets främste fotbollsspelare idag, Selcuk Inan har varit mittfältsgeneralen väldigt länge, Burak Yilmaz är en målskytt som går att lita på även om han bränner lite för många chanser, Caner och Gökhan har varit givna i sina klubblag och landslaget de senaste fyra-fem åren. Hakan Balta har varit med sedan EM succén 2008 så även där försvinner det mycket rutin.

Fatih Terim var väldigt kortfattad angående varför just Arda Turan inte var petad:

Mina planer för trupputtagningen för den här gången blev såhär eftersom det var så jag ville ha det, sade Terim som också kommenterade kvalgruppen:

Det är en mycket svår grupp. Kroatien, Ukraina, Finland, Island och Kosovo från den sista seedningspotten. Kosovo är inte heller ett landslag som de andra landslagen i deras seedningspott. Vi blev väldigt kritiserade när vi förlorade mot Island i EM-kvalet. Att Island var så framgångsrik i EM 2016 har dock fått flera personer att erkänna att det var fel att kritisera oss som de gjorde just då. Sen vill jag slutligen tillägga att det var längesen vi spelade VM, om vi alla nu tillsammans tar oss till VM blir det fantastiskt. Våra förbindelser med Ryssland är i perfekt skick och vi gav dem bra mottagande i Antalya, så hade vi blivit väldigt glada om vi kunde ta oss till Ryssland (värdnationen för VM 2018)

Fatih Terim påpekade också att Kroatien är favoriter att vinna matchen med tanke på att man spelar på hemmaplan och har många stjärnor i laget och påpekade att det var en mycket dålig insats av det turkiska landslaget i somras när landslagen mötes i grupp D. Matchen mot Krotien är den absolut tuffaste bortamatchen i gruppen. Däremot är det ett stort avbräck för Kroatien att det inte kommer få finnas publik på matchen.

Turkiets trupp:

Målvakter: Harun Tekin (Bursaspor), Onur Recep Kıvrak (Trabzonspor), Volkan Babacan (Medipol Başakşehir)

Försvarare: Ahmet Oğuz, Ahmet Yılmaz Çalık (Gençlerbirliği), Şener Özbayraklı, Hasan Ali Kaldırım, İsmail Köybaşı (Fenerbahçe), Çağlar Söyüncü (Freiburg), Kaan Ayhan (Schalke 04), Serdar Aziz (Galatasaray)

Mittfältare: Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen), Emre Mor, Nuri Şahin (Borussia Dartmund), İrfan Can Kahveci (Gençlerbirliği), Mehmet Topal, Salih Uçan, Ozan Tufan, Volkan Şen (Fenerbahçe), Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahan (Beşiktaş), Okay Yokuşlu (Trabzonspor), Gökhan Töre (West Ham United), Cengiz Ünder (Medipol Başakşehir)

Anfallare: Cenk Tosun (Beşiktaş), Enes Ünal (Twente), Yunus Mallı (Mainz 05).

Det låter många gånger lovande och motiverande när Fatih Terim talar. Däremot är det svårt att förstå hans val när vi inför vår svåraste match i gruppen kommer med en trupp som saknar flera spelare som fortfarande borde vara givna i landslaget så som Arda, Selcuk Inan, Caner, Burak Yilmaz och Gökhan Gönül. Om alla borde starta är en annan femma men att de skulle finnas med i truppen är något man förväntar. Turkiet har dock många intressanta offensiva spelare på gång med Emre Mor, Hakan Calhanoglu, Yunus Malli, Enes Ünal, Oguzhan Özyakup och Gökhan Töre. Dessa namnen bådar gott för inte minst framtiden. Flera spelare är ordinarie i sina respektive lag och då spelar Emre Mor i Dortmund, Calhanoglu i Leverkusen, Yunus i Mainz, Enes i Twente, Oguzhan i Besiktas och Gökhan i West Ham.

Men ett Turkiet utan sin bäste spelare, Arda Turan, låter inte rätt. Inte minst när han har fått en sådan perfekt start på den nya säsongen i Barcelona. De senaste skriverierna i turkisk media säger att de stora namnen som har petats i och med ryktena om att ha krävt mer i bonus under EM 2016. Däremot ska Arda och Fatih Terim fört diskussioner med varandra för att bli sams och att Arda snart är tillbaka i landslaget, är bara en tidsfråga.

Potentiell startelva mot Kroatien:

Volkan Babacan

Şener Özbayraklı – Serdar Aziz – Ahmet Yılmaz Çalık – İsmail Köybaşı

Oğuzhan Özyakup – Mehmet Topal

Emre Mor – Hakan Çalhanoğlu – Volkan Şen

Cenk Tosun

Vad talar för en turkisk vinst?

En vinst hade varit en stor bedrift, en poäng är mer än godkänt med tanke på trupputtagningen och att det är en bortamatch. I och med trupputtagningen har det blivit ett större favoritskap för Kroatien. Detta är något som sätter på Kroatien som måste ta tre poäng, i varje fall på hemmaplan men måste nu spela inför tomma läktare. Laget har fullt med stjärnor men fotbollen har tidigare bevisat och inte minst i EM: att fotbollen inte avgörs på pappret.

Turkiet har ett ungt ungt lag med sig. Flera debutanter finns i truppen och backlinjen är i princip helt utbytt. Spelarna har gjort det bra inledningsvis av säsongen i sina klubbar och en mittfältsduo med Oguzhan och Mehmet är guldvärd ifall det skulle fungera. Oguzhan är mer av en offensiv speltyp medan Mehmet är defensiv – vilket ger en bra balans.

Fasta situationer. Turkiet har en av världens mest farligaste spelare på fasta situationer: Hakan Calhanoglu. Det blir viktigt att ta vara på frisparkarna och hörnorna som landslaget får. Försvararna, Mehmet Topal och Cenk Tosun är långa och starka i luften. Det ska tilläggas att landslaget har två mycket kreativa och dribblingsskickliga yttermittfältare i Emre Mor och Volkan Sen som kan bli vitalt i omställningar.

Ersättare. Turkiet har bra spelare på bänken att kasta in, inte minst succéspelaren Enes Ünal från Holland, Yunus Malli, Gökhan Töre och Salih Ucan, spelare som kan skapa chanser på egen hand.

Hjärnan säger att Kroatien på bortaplan med dagens trupp blir för en tuff uppgift. Mittfältet blir avgörande och där är Kroatien starkare. Hjärtat säger att Fatih Terim kan ha ett kort i jackan som bäddar för ett nytt ungt landslag som fungerar och som kan ta med sig något hem till Turkiet.

Avspark: 20:45
Stad: Zagreb, Kroatien
Domare: Szymon Marciniak, Polen
Kanal: TV 8 (Turkiet) & Idman TV (Azerbaijdzan) <– Frikanaler. Övriga kanaler: Sky Sports 3 (UK), SuperSport 6 HD (ALB), Sky Calcio 2 (ITA), Digi Sport 1 (RUM), Diema Sport 2 (BUL) Flera kanallistor kan hittas på www.liveonsat.com