DERBY: Fenerbahce – Besiktas

Det har återigen blivit dags för ett stort Istanbulderby i turkiska ligan när Fenerbahce tar emot Besiktas på lördagskvällen.

Två lag som har fått olika start på säsongen.

Fenerbahce misslyckades i Europa-spelet där laget blev utslagna av Vardar från Makedonien i sista kvalomgången till Europa Leagues gruppspel och har inlett ligaspelet med 8 poäng efter 5 matcher. Kanske vänder det för laget nu efter 4-1 segern mot Alanyaspor på bortaplan i senaste ligamatchen.

Besiktas var direktkvalificerade till Champions Leagues gruppspel och fick en mycket bra start när Porto besegrades på bortaplan med 3-1. Och i ligaspelet har det blivit 13 poäng av 15 möjliga med 4 segrar och en oavgjord. Senast blev det 2-0 seger mot Konyaspor på hemmaplan.

Fenerbahce har 11-9 i målskillnad efter 5 omgångar och Besiktas har 9-3.

Fenerbahce har 2 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster med målskillnaden 11-9 i sina 5 senaste tävlingsmatcher och Besiktas har 4 segrar och 1 oavgjord med målskillnaden 10-4 i sina 5 senaste tävlingsmatcher.

Fenerbahce har inte förlorat de 8 senaste derbymatcherna mot antingen Besiktas eller Galatasaray och har de senaste åren varit svårslagna i derbymatcherna mot sina värsta rivaler speciellt på hemmaplan där man inte förlorat på lång tid mot något av lagen men laget har inte heller vunnit på hemmaplan på de 7 senaste hemmamatcherna. Senaste segern kom den 30 april mot Caykur Rizespor.

***

På torsdagsmorgonen hade det sålts 21 500 biljetter till derbyt. Om alla som har säsongskort väljer att gå på matchen och tillsammans med bortasupportrarna kan det bli en bra bit över 40 000 åskådare på plats i derbyt. Ülker stadion (sponsornamn) till Sükrü Saracoglu stadion rymmer ungefär 52 000 åskådare.

Fenerbahce har sålt ungefär 20 000 säsongsbiljetter.

En sektion bakom ett av målen kommer att vara avstängd efter skandalen mot Istanbul Basaksehir för ett par omgångar sedan.

***

Två spelare som saknas i Fenerbahces matchtrupp är yttermittfältaren Nabil Dirar som har varit given i tränaren Aykut Kocamans startelva den här säsongen och anfallaren Robin van Persie. Alper Potuk blir trolig ersättare för Dirar. Dessutom är det frågetecken för mittbacken Martin Skrtel men han förväntas kunna spela. Om han inte skulle göra blir ersättaren Roman Neustadter. Aykut Kocaman har ingen direkt förstaval i målet just nu och även om Kameni stod den senaste ligamatchen så förväntas Volkan Demirel stå i derbyt. Volkan skulle då göra sin 600 tävlingsmatch i karriären.

I Besiktas saknas ytterbacken Adriano. Där förväntas tränaren Senol Günes spela med Necip Uysal eller Gary Medel. I övrigt är det inga andra frågetecken i Besiktas trupp och klubben som har vunnit ligaguld de två senaste säsongerna är mer färdig än Fenerbahce.

Två spelare som kan bli avgörande i derbyt är Mathieu Valbuena i Fenerbahce och Cenk Tosun i Besiktas. Båda spelarna befinner sig i mycket bra form och kan vara den avgörande spelaren i lördagens derby.

Tränarna Aykut Kocaman och Senol Günes har tidigare mött varandra 18 gånger som tränare. Aykut Kocaman har segrat 7 gånger, Senol Günes 6 gånger och 5 matcher har slutat oavgjord. Senol Günes har inte vunnit på bortaplan mot Fenerbahce som tränare.

***

Det är viktiga poäng som står på spel inför fortsättningen av ligaspelet. Om Fenerbahce vinner krymper man ner avståndet till Besiktas till två poäng. Blir det oavgjord är det fortfarande fem poäng mellan lagen och om Besiktas vinner kommer det vara åtta poäng ner till Fenerbahce.

Matchen på lördagskvällen blir den 344 i ordningen mellan klubbarna. Det är en lång historia och rivaliteten mellan klubbarna.

Fenerbahce – Besiktas
Spor Toto Süper Lig, sjätte omgången
Plats: Ülker stadion
Tid: 18.30 (svensk tid)
Domare: Ali Palabiyik
TV: beIN Sports (Turkiet)

Preliminära startelvor

Fenerbahce Volkan Demirel, Mauricio Isla, Martin Skrtel, Luis Neto, Hasan Ali Kaldirim, Josef de Souza, Ozan Tufan, Mathieu Valbuena, Giuliano, Alper Potuk, Vincent Janssen
Tränare: Aykut Kocaman

Besiktas Fabri, Gary Medel, Pepe, Dusko Tosic, Caner Erkin, Oguzhan Özyakup, Atiba Hutchinson, Ryan Babel, Talisca, Ricardo Quaresma, Cenk Tosun
Tränare: Senol Günes