GUIDE: Landslagets chanser att ta sig till VM 2018

I och med vinsten hemma mot Kroatien så lever VM-drömmen vidare. Vid förlust eller oavgjord igår så skulle det mer eller mindre varit spiken i kistan för landslagets chanser att spela VM 2018 då Island vann och Kroatien som leder gruppen hade fått minst en poäng från igår.

Så hur ser landslagets chanser ut nu och hur ska landslaget ta sig till VM 2018?

Grupp I var inför omgången den mest jämnaste gruppen där det enbart skiljde 2 poäng mellan ettan och fyran i gruppen. Inför kvalmatcherna såg gruppen ut som följande:

1. Kroatien
2. Island
3. Turkiet
4. Ukraina

Efter den sjunde omgången (den andra september) så låg Kroatien fortfarande etta, Ukraina 2:a, Island 3:a och Turkiet 4:a. Detta eftersom Island förlorade på bortaplan mot Finland, Kroatien vann sin match mot Kosov med 1-0 (matchen avbröts och spelades dagen efter) och Turkiet förlorade borta mot Ukraina.

Turkiet missade en stor chans för att ta andraplatsen i gruppen när de förlorade mot Ukraina. Men i och med Ukrainas förlust mot Island i den åttonde omgången (läs: igår, den femte september) i samband med att Turkiet vann Kroatien så har slutscenarion i gruppen ändrats om helt och hållet – igen.

Nu ligger landslaget  på tredje plats  efter åtta omgångar med 14 poäng. Kroatien ligger etta med 16 poäng medan även tvåan Island har 16 poäng. Ukraina ligger återigen på fjärde plats och har  14 poäng. Kroatien och Island har alltså två poäng till godo till Turkiet och Ukraina.

1. Kroatien, 16 poäng, 12-3, +9
2. Island, 16 poäng, 11-7, +4
3. Turkiet, 14 poäng, 12-8, +4
4. Ukraina, 14 poäng, 11-7, +4

(poäng, gjorda mål, insläppta mål, målskillnad)

Kvarstående matcher för Kroatien:

Finland (hemma)
Ukraina (borta)

Kvarstående matcher för Island:

Turkiet (borta)
Kosovo (hemma

Kvarstående matcher för Ukraina:

Kosovo (borta)
Kroatien (hemma)

Turkiets sista två matcher i gruppspelet är mot Island (hemmaplan) och Finland (bortaplan).

Skulle landslaget lyckas vinna båda matcherna och ta 6 poäng, SAMTIDIGT som Ukraina och Kroatien (som möter varandra i sista omgången) spelar oavgjort, så vinner  Turkiet gruppen och går direkt vidare till VM 2018 i Ryssland men detta kommer däremot bero på hur målskillnaden ser ut och just nu har Kroatien +5 bättre målskillnad än Turkiet (utgå ifrån att Kroatien vinner hemma över Finland). Med 20 poäng så kommer Turkiet sluta före Island och Ukraina i gruppen. Skulle Kroatien tappa poäng mot Finland så vinner Turkiet gruppen men måste göra många mål i de två sista matcherna.

Skulle landslaget lyckas vinna sina två kvarstående matcher men inte få med sig önskat resultat ifrån de andra matcherna i gruppen, så kommer det turkiska landslaget att sluta tvåa och kvala sig för Playoff (såvida Turkiet inte blir sämsta tvåan i kvalspelet, mer info om detta kommer senare och längre ner i denna artikeln).

Annan scenario: Om vi utgår ifrån att Ukraina och Kroatien vinner sina matcher i kommande omgång så kommer Kroatien ha 19 poäng och Ukraina 17 poäng. I sista matchen kommer de möta varandra i Ukraina. Skulle Kroatien vinna över Ukraina, så kommer Kroatien gå vidare som etta och Turkiet kommer att gå vidare till playoff som tvåa. Skulle Ukraina vinna så kommer Turkiet och Ukraina ha passerat både Kroatien och Island. Både Turkiet och Ukraina kommer sluta på samma poäng (20 poäng) och då kommer det avgöras på målskillnad. Målskillnaden är just nu den samma för Turkiet och Ukraina. När två lag har samma målskillnad så kollar UEFA på antalet gjorda mål i gruppen och just nu har Turkiet gjort ett mål mer än Ukraina. Då vinner Turkiet gruppen.

Turkiet bästa scenario är alltså att Ukraina slår Kroatien i den sista omgången och att Turkiet själva vinner sina två återstående matcher. I den sista matchen blir det viktigt för Turkiet att göra många mål på Finland.

Från Europa kommer det kvalificeras 13 lag till VM 2018, 9 av dem kvalar som gruppsegrare och resterande fyra kvalar från Playoff. Till playoff kvalificerar sig alla tvåor från de olika kvalgrupperna i Europa FÖRUTOM den sämsta tvåan. Den sämsta tvåan avgörs genom vilken grupptvåa som har tagit minst poäng efter att man har räknat bort de poäng som vunnits mot laget som slutade sist i respektive kvalgrupp.

De åtta lagen som kvalificerar sig för Playoff kommer att spela två möten (en hemmamatch – en bortamatch) och de fyra lagen som står som vinnare efter Playoff-matcherna kommer att åka till VM 2018.